fbpx

”God beredskap” för Coronaviruset

NORRBOTTEN: Region Norrbotten uppger att de har god beredskap för att hantera eventuella fall av Coronavirus.

Enligt Folkhälsomyndigheten bedöms risken vara hög för att smittade personer upptäcks i Sverige, detta på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden. Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige som låg.

Under onsdagen  bekräftades det andra fallet i Sverige. Enligt SR pågår nu en omfattande kontaktspårning för att kartlägga vilka han har varit i kontakt med. Ett 40-tal personer kan han exponerats för smittan.

Smittskyddsexperten Johan Giesecke (som är rådgivare åt WHO) avråder i nuläget från onödiga resor.

Region Norrbotten uppger att berörda enheter inom hälso- och sjukvården har fått instruktioner för hur de ska hantera om misstänkta fall av coronaviruset dyker upp i länet. Om ett misstänkt fall upptäcks kommer prov att tas och skickas till Folkhälsomyndigheten i Solna, som sedan analyserar provet inom några timmar.

Symtomen för coronavirus är luftvägsbesvär, hosta och feber. Du ska ringa 1177 Vårdguiden om du insjuknar i dessa symtom inom 14 dagar efter resa i Kina, Iran, Norra Italiens regioner Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto samt Sydkorea. Samt efter kontakt med någon som har det nya coronaviruset, eller efter vård på sjukhus i ett land där det nya coronaviruset sprids.

Viruset kan spridas vid nära kontakt mellan människor. Och allmänna råd för att minska risken för smitta är att stanna hemma när man är sjuk, hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk, tvätta händerna ofta och undvik att röra vid ansikte och ögon.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “”God beredskap” för Coronaviruset

 1. ingen fara Våran Steffe har sagt att Beredskapen för att ta hand om alla som insjuknar i Corona influensan är god..Samtidigt vill Regeringen få igenom en lag om att få sänka lönerna men det skrivs inte så mkt om detta…
  Google tips: ””Regeringen går nu också fram med en lagstiftning som innebär att företag ska kunna få ekonomiskt stöd från staten och minska arbetstiden och lönen för de anställda för att undvika stora varsel. ””

 2. Berit du kan söka upp information om hur många % av sjukhusfallen som behöver IVA behandling i Wuhan. Där har du en bra måttstock.

  Vi har ca 500 IVA platser i hela landet…

 3. #Jasså, dessa patienter vårdas på infektionsavdelningar i första hand där personalen är kunniga i smittosamma sjukdomar

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.