fbpx

”God beredskap” för Coronaviruset

NORRBOTTEN: Region Norrbotten uppger att de har god beredskap för att hantera eventuella fall av Coronavirus.

Enligt Folkhälsomyndigheten bedöms risken vara hög för att smittade personer upptäcks i Sverige, detta på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden. Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige som låg.

Under onsdagen  bekräftades det andra fallet i Sverige. Enligt SR pågår nu en omfattande kontaktspårning för att kartlägga vilka han har varit i kontakt med. Ett 40-tal personer kan han exponerats för smittan.

Smittskyddsexperten Johan Giesecke (som är rådgivare åt WHO) avråder i nuläget från onödiga resor.

Region Norrbotten uppger att berörda enheter inom hälso- och sjukvården har fått instruktioner för hur de ska hantera om misstänkta fall av coronaviruset dyker upp i länet. Om ett misstänkt fall upptäcks kommer prov att tas och skickas till Folkhälsomyndigheten i Solna, som sedan analyserar provet inom några timmar.

Symtomen för coronavirus är luftvägsbesvär, hosta och feber. Du ska ringa 1177 Vårdguiden om du insjuknar i dessa symtom inom 14 dagar efter resa i Kina, Iran, Norra Italiens regioner Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto samt Sydkorea. Samt efter kontakt med någon som har det nya coronaviruset, eller efter vård på sjukhus i ett land där det nya coronaviruset sprids.

Viruset kan spridas vid nära kontakt mellan människor. Och allmänna råd för att minska risken för smitta är att stanna hemma när man är sjuk, hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk, tvätta händerna ofta och undvik att röra vid ansikte och ögon.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “”God beredskap” för Coronaviruset

 1. ingen fara Våran Steffe har sagt att Beredskapen för att ta hand om alla som insjuknar i Corona influensan är god..Samtidigt vill Regeringen få igenom en lag om att få sänka lönerna men det skrivs inte så mkt om detta…
  Google tips: ””Regeringen går nu också fram med en lagstiftning som innebär att företag ska kunna få ekonomiskt stöd från staten och minska arbetstiden och lönen för de anställda för att undvika stora varsel. ””

 2. Berit du kan söka upp information om hur många % av sjukhusfallen som behöver IVA behandling i Wuhan. Där har du en bra måttstock.

  Vi har ca 500 IVA platser i hela landet…

 3. #Jasså, dessa patienter vårdas på infektionsavdelningar i första hand där personalen är kunniga i smittosamma sjukdomar

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.