”God beredskap” för Coronaviruset

NORRBOTTEN: Region Norrbotten uppger att de har god beredskap för att hantera eventuella fall av Coronavirus.

Enligt Folkhälsomyndigheten bedöms risken vara hög för att smittade personer upptäcks i Sverige, detta på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden. Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige som låg.

Under onsdagen  bekräftades det andra fallet i Sverige. Enligt SR pågår nu en omfattande kontaktspårning för att kartlägga vilka han har varit i kontakt med. Ett 40-tal personer kan han exponerats för smittan.

Smittskyddsexperten Johan Giesecke (som är rådgivare åt WHO) avråder i nuläget från onödiga resor.

Region Norrbotten uppger att berörda enheter inom hälso- och sjukvården har fått instruktioner för hur de ska hantera om misstänkta fall av coronaviruset dyker upp i länet. Om ett misstänkt fall upptäcks kommer prov att tas och skickas till Folkhälsomyndigheten i Solna, som sedan analyserar provet inom några timmar.

Symtomen för coronavirus är luftvägsbesvär, hosta och feber. Du ska ringa 1177 Vårdguiden om du insjuknar i dessa symtom inom 14 dagar efter resa i Kina, Iran, Norra Italiens regioner Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto samt Sydkorea. Samt efter kontakt med någon som har det nya coronaviruset, eller efter vård på sjukhus i ett land där det nya coronaviruset sprids.

Viruset kan spridas vid nära kontakt mellan människor. Och allmänna råd för att minska risken för smitta är att stanna hemma när man är sjuk, hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk, tvätta händerna ofta och undvik att röra vid ansikte och ögon.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “”God beredskap” för Coronaviruset

 1. ingen fara Våran Steffe har sagt att Beredskapen för att ta hand om alla som insjuknar i Corona influensan är god..Samtidigt vill Regeringen få igenom en lag om att få sänka lönerna men det skrivs inte så mkt om detta…
  Google tips: ””Regeringen går nu också fram med en lagstiftning som innebär att företag ska kunna få ekonomiskt stöd från staten och minska arbetstiden och lönen för de anställda för att undvika stora varsel. ””

 2. Berit du kan söka upp information om hur många % av sjukhusfallen som behöver IVA behandling i Wuhan. Där har du en bra måttstock.

  Vi har ca 500 IVA platser i hela landet…

 3. #Jasså, dessa patienter vårdas på infektionsavdelningar i första hand där personalen är kunniga i smittosamma sjukdomar

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Full fart för skärgårdstrafiken

Inledningen av säsongen pekade på en dyster sommar för den kommersiella skärgårdstrafiken, utifrån många avbokningar i juni. – Men sedan kom det en otippad vändning, säger skepparen och skärgårdsentreprenören Kim Innala.

Hemliga planer på finsk Robinson

TORNEÅ: HB kan idag avslöja att en inspelning av en finsk Expedition Robinson med B-kändisar kan bli verklighet när filmbolaget Mastiff filmar den svenska versionen i Haparanda skärgård.

Seskarösågens start gynnas av pandemin

SESKARÖ: Coronakrisen har stärkt sågverksindustrin i Tornedalen. HB har kollat med två sågverk. Seskarö Sågverk kör igång med ett skift och 15 anställda i augusti och har efterfrågan på allt virke från Seskarö. Jutos Timber i Teurajärvi ökar både produktion och investeringar.

Oro inför Robinson

– Se hur det gick i Gällivare. Det kom massor av människor utifrån för underhållsjobb i gruvan – och man tvingades stänga ner samhället på grund av smittspridningen. – Vem tar ansvaret om samma sak händer i lilla Haparanda när massor av människor kommer utifrån för Robinson-inspelningarna. Jag är djupt oroad.

Redo för fotbollspremiär

Nu står alla fotbollsspelare i startblocken för att börja spela matcher efter en extremt lång försäsong med bara träning. HB har träffat en förväntansfullt tränare. – Det smäller till på söndag med hemmamatch mot Öjeby IF (div 5 lag) i Lilla Coop Cup, säger Haparanda FF:s tränare Jouko Liakka.

Hård kritik mot chef på kommunen

I en skrivelse till samtliga politiker i fullmäktige i Haparanda samt till Arbetsmiljöverket framförs allvarlig kritik mot två kommunala chefer. Trots flera anmälningar uppges inget hända.

Ökar försäljningen trots coronakrisen

– Vi har i Tornedalen en särskild kraft och en sisu som kanske inte finns på andra håll. Jaxal är utan tvekan ett resultat av den kraften. Det säger Ida Hjort-Rova, 30 år, vd vid Jaxal AB, Övertorneås näst största industriföretag. Ett företag som rekryterar och växer mitt i coronakrisen.