fbpx

Haparanda har lägst andel behöriga elever

Johannes Greiser har sagt upp sig från rektorstjänsten på Gränsskolan. Han önskar dock jobba kvar inom skolverksamheten i kommunen. Foto: Eva Spiik

Haparanda har den lägsta andelen elever i landet som klarar gymnasiebehörigheten. Bara 62 procent av de 104 niondeklassare som gick ut nian i Haparanda i våras var behöriga till gymnasiets yrkesprogram. HB har intervjuat ansvariga.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

19 kommentarer på “Haparanda har lägst andel behöriga elever

  1. @Zxcvbnm
    Jag lärde mig då att skotta snö och klippa gräs när jag var liten. Vilket jag tackar mina föräldrar för idag! Fick man samtal från skolan så blev man uppfostrad, hårt men rättvist.

  2. Det här med att föräldrarna ska göra mer hemma får man höra konstant. När jag gick i skolan fick jag i stort sett klara mig själv, fick inte mycket hjälp med något.
    Dock hade jag stor respekt mot lärarna, man fick höra när man gjorde något fel.
    Klarade mig bra i skolan endå.

    • Så var det på min tid också. Inte var det så roligt att vara elev på den tiden, men man överlevde ju … Och lärde sig att inte vara så jäkla känslig jämt! Att föräldrarna skulle kunna hjälpa till med läxor hade varken jag eller mina klasskamrater en tanke på. Föräldrarna var ju trötta efter jobbet, upptagna med att laga middag eller skotta snö … Då hade åtminstone fler föräldrar sina barn hemma ända fram till skolåldern, vilket kanske var anledningen till att vi blev så pass väluppfostrade som vi blev.

  3. Övertorneå har den bästa skolan ett stenkast från oss. Samma kultur osv förutsättningar….vad gör vi fel? kanske dags att de gör ett studiebesök i Övertorneå.

    • Den bästa skolan? Knappast! Att Lärarförbundet tycker så betyder inte att elever/föräldrar/personal håller med om saken. Källkritik, snälla!

  4. Fråga alla rektorer och förvaltningschefen hur många gånger de valt bort en person med mer utbildning till förmån för en med mindre eller ingen utbildning alls då de anställt lärare och annan personal till skolan. Fråga samtidigt varför de envisas med att inte följa gällande lagar och regler. Alla har enl lag rätt att ställa frågor (även anonymt) och snabbt få svar.

      • Så är det förstås men enl Skollagen ska den med bäst utbildning som ska erbjudas jobbet, lagen fokuserar inte på pengar. Men i Haparanda kanske man inte behöver följa lagar?

  5. @mamma

    Ska läkarna bara operera!
    Dom kanske ska åka runt och berätta om sunt leverne också? Dra huvudet ur sanden!

  6. Det är inte möjligt att så många plötsligt har Adhd o inlärningssvårigheter! Det är miljön som ska anpassas, inte barnen… och… lärarna uppfostrar barnen i skolan och föräldrarna hemma, men nu ska dom bara undervisa!!! Det blir problem. Det är ganska förväntat. Barnen förtjänar en bra miljö, där de får känna trygghet, delaktighet, meningsfullhet, att skoldagarna är hanterbara. Och meningsfulla regler som ska följas upp med konsekvenser. Vi föräldrar gör vårt bästa hemna o förväntar att det är så i skolan!

    • Jag säger en gång till. Skolan kan inte stå för uppfostran. Mamma och pappa har haft sju år på sig att förbereda barnet med gränssättning och uppfostran innan första dagen i klass ett. Om du tänker efter så förstår du nog varför jag tjatar om det.

      • Om det vore så väl att man hade sju år på sig att uppfostra sina barn … De flesta mammor och pappor lämnar nog sina barn på dagis efter det första året. Före det hinner de inte ägna sig åt någon vidare gränssättning, och när ungen väl är inne i karusellen med dagis/skola finns inte mycket tid kvar för föräldrarna. (Även om man lyckas lösa det ekonomiskt så att man kan vara hemma och uppfostra sitt barn själv så är det numera skolplikt från och med ”lekis”, alltså när barnet är 5-6 år, inte 7.)

  7. Här har vi resultatet av ”Norrbottens bästa skola”. Det har visat sig ganska snabbt att det går inte sätta alla högstadie elever på samma skola. Detta är skrämmande resultat. Sen vet jag hur saker och ting går till på skolan, nonchalant mot problem och föräldrar som kämpar för sina barns rättigheter vid extra hjälp mm. Hemskt.. Jag själv ser inte fram emot att sätta mina barn på det högstadiet.

  8. Så var det med äldste barnet allt är bra inga problem helt till 6 klass då var allt elände och skulle inte få godkänt i några ämnen känns som kommunen sparade pengar i 5 år och sen tro att allt blir bra när man börjar på högstadiet men det är inte så enkelt nu har vi jobbat oss i kapp med skolan utan lärar behörighet och det går bra på gymnasiet en framtida hantverkare egenföretagare men inte i denna kommun

  9. Var är föräldrarna? Visst är det viktigt att uppnå den bästa skolan men det krävs att eleverna uppnår de bästa resultaten. Jag är född med funktionsnedsättning men jag hade två fina föräldrar som kämpade för att jag skulle få en bra skolgång. Nu är jag legitimerad och arbetar inom vården.

    • Men snälla, ”Norrbottens bästa skola” är bara en floskel! Tror du eleverna får bättre kunskaper när många av lärarna själva inte ens har studerat vid universitet?! Tror du de blir ordning och reda när rektorer inte tar tag i problem och inte sätter tydliga regler?! Vakna nu!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn. 

Tornedalskvinnornas historia lyfts fram

Utställningen ”Kvinnans röst – Kvinnobilder från Tornedalen” på Tornedalens museum invigdes på den internationella kvinnodagen. 

Inga-Lisa är hela byns mommo

Inga-Lisa Johannessens hus fylls dagligen av små och stora barn. ”Vi har alltid haft lånebarn”, säger Inga-Lisa om att vara hela byns mommo. 

Jenni Venäläinen sjöng före i den karelska sången.
Artist lärde ut 2 000 år gammalt instrument

På Kalevaladagen fanns det chans att delta i en workshop och prova på det finska nationalinstrumentet kantele på Sverigefinska folkhögskolan.