fbpx

HB avslöjar: Här planeras tre stora vindkraftsparker

Den här bilden hade Svevind som introduktionsbild när man presenterade sina planer för Pajala kommun.

Svevind AB, en av Sveriges vindkraftsjättar, planerar tre stora vindkraftsparker i Pajala kommun. Totalt handlar det om flera hundra stora turbiner. Bolaget bedömer att Pajala kommun är ett av de bästa områdena för vindkraft.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “HB avslöjar: Här planeras tre stora vindkraftsparker

 1. Trist att läsa hur enkelspårig t vissa tänker, visst det är inte det vackraste men det är de alternativen som finns. Är det inte lönsamt så försvinner snurrorna när tekniska livslängden är slut. Det som blir kvar är bra vägar åt skogsägarna och andra som vill kunna komma ut i naturen. Som ni skriver så är det sällan södra Sverige bryr sig om norra men nu är det faktiskt så att vi kommer få importera el hit från söder om vi inte kraftfullt bygger upp våran elproduktion. Annars kommer vi få betala väldigt höga elpriser inom 10år. Tror ni södra Sverige kommer hjälpa oss då eller? Turism och rennäring i all ära. Det finns plats för alla. Men det som faktiskt är motorn i våran välfärd är tungt industri hur vi än vrider och vänder på det. Man måste offra lite för att få mycket.

 2. Frågan är vad är alternativet? Enligt högern, bl.a. minikärnkraftverk i varje by? Som är färdigutvecklat om ca 20-30 år! Vilka är riskerna för ett haveri? Se vilka restriktioner befolkningen runt om våra kärnkraftverk lever med! Då skulle jag gärna se lite ”blinkande karuseller” som i vart fall inte är ”farliga” mot befolkningen!

 3. Pajala kommun bör säga ja till vindkraft i utbyte att dessa bolag bygger bostäder då inflyttning omöjligt då de brist av bostäder och badhusparken är bästa Läget med en 5-6 våningar,,,tänk va vackert eller va tyck ni,,,är även dessa störande

 4. Ja jävlar HAHAHA.
  Försök leva i verkligheten.
  Bygg en reaktor istället då, så slipper alla klaga på skit saker ”det blinkar, det susar det är fult” mm mm
  Tack

 5. De är ju ändå rätt konstig diskution om vindkraften. Pajala kommun har redan vindkraft, dessa sägs producera så att de räcker till hela kommunens elanvändning och även till kaunis gruvan gånger 2 . Stockholm producerar endast 1% el men använder ca 20% el . Så varför ska en sådan liten kommun som Pajala och andra kommuner i norr som har egen produktion av el försätta att offra sin natur. När ska våra kommun politiker sätta stopp för de här? För om etableringen av industrin i norr hänger på vindkrafts utbyggnaden i norr så tycker jag vi ska skita i den. Vi behöver inte dessa jobb och förövrigt finns de inte tillräckligt med arbetskraft till industrin.. Q

 6. Jag tänkte skriva om vindkraftskolonialism men eftersom det censureras låter jag bli. I mitt förra inlägg skrev jag att ”kolonialmakten förnekar sig inte” . Det censurerades.

 7. Stopp o belägg. Nu räcker det!
  Vi vill inte ha mer blinkkaruseller hit.

 8. Jag måste säga att man börjar bli väldigt less på allt gnäll och klagande. Det enda som det handlar om är avundsjuka och girighet, men som skylls på miljön. Inte blir miljön bättre för att ”vi ska ha gratis el” om dom ska få bygga hit är bara löjligt. Och är inte folk medvetna om att det blir brist på el här uppe också snart när HYBRIT mm drar igång om det inte produceras mer el??
  Men det är som vanligt, jantelagen och okunnighet som gäller i många fall.

  • Ralf Drugge.Avundsjuka och girighet och okunskap. Hmm är de girighet om vi ska ha något för att dom förstör våran natur ? Okunskap? Kanske du ej besitter kunskapen? Vi är ju alla medvetna om att vi behöver elen . Men ställ om så att de befintliga vindkraft verk och vatten kraften som finns i norr och Västerbotten stannar i Norrland och dess industriella satsningar , Låt södra Sverige tillverka sin egen el.. Jantelagen? Hmm när har södra Sverige och dess politiker brytt sig om oss i norr? Ta du också och vakna från din Törnrosa sömn. Eller är du grå sosse och tycker som partiet Vi hava ett Indien och de är Norrland..Q

 9. Lilla Pajala ett av de bästa områdena för vindkraft? Ja mycket ska man höra innan öronen trillar av. Är det pga att politikerna är lättlurade i Pajala kommun. Har vi inte lärt oss igenom historien att vi blir blåsta? Dom har nu panik och Pajala kommun ska nu köras över få se nu vad löftena blir kanske ett trafikljus i Pajala , nytt badhus eller något annat som vi är dumma nog att acceptera? Nä bygg söderut där de behövs el.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.