fbpx

Motvind Sverige kritiska till regeringens utredning av vindkraft

Pressbild från Piggaboda i Alvesta kommun

I slutet av april 2023 presenterade särskilda utredaren Ulrika Liljeberg (C) utredningen ”Värdet av vinden”, vilken fokuserar på stärkta incitamenten för kommuner att godkänna vindkraftsprojekt. Riksföreningen Motvind Sverige är kritiska.
Riksföreningen Motvind Sverige, en organisation som ifrågasätter vindkraftens utbyggnad, efterfrågar en översyn av den industriella vindkraftens påverkan på natur och hälsa. Organisationen framför stark kritik mot utgångspunkten i utredningen. Att ”bygga ut vindkraften” anses inte lösa Sveriges övergripande energiutmaningar. De menar att en fossilfri energiförsörjning är nödvändig för landets framtid, och utredningens inriktning bör istället ha varit att svara på hur detta mål kan uppnås.

Utredningen noterade också att ekonomiska incitament för att öka kommuners benägenhet att godkänna vindkraftsprojekt inte har kunnat förverkligas på grund av begränsningar i skattelagstiftningen. Madeleine Staaf Kura vid Riksföreningen Motvind Sverige, ställer sig emot den här typen av incitament till kommuner för bygge av vindkraft.
– Det låter väldigt bra, men det är helt fel fokus. De ska betala skadestånd. Människors fastigheter sjunker i pris, i vissa fall osäljbara, och närmiljön förstörs av de här vindkraftverken, säger Madeleine Staaf Kura.

Motvind Sverige har arbetat fram ett remissvar till utredningen, som planeras att lämnas in mot slutet av sommaren.
– Vi hoppas på god effekt från vårt remissvar. Vi har gjort ett gediget arbete, där jag tycker att vi tydligt lägger fram de problem vi ser, säger Madeleine Staaf Kura.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Motvind Sverige kritiska till regeringens utredning av vindkraft

 1. Ingenstans tycks finnas planer eller åtgärder för att MINSKA elförbrukningen. Det är väldigt märkligt och anmärkningsvärt. Varför inte? Vi måste kunna spara massor av el på onödiga saker som fasadbelysning och annat!

 2. De nya moderna SMR reaktorerna är byggda på ett säkrare sätt än våra 70-tals reaktorer, enl uppgift självstängande vid problem=inga utsläpp.

 3. extrem höger SD: regeringen vill bygga ut kärnkraften. låter väl bra populistikts. men fakta är att det inom ca 5 år kommer som SD säger att deras politik blir en katastof för mänsligheten men en reaktor härdsmälta i europa. men deras anonyma som razii-Åkesson alldrig vill nämna nämner just detta katastrofläge. Om krärnkraften byggs ur med ca 1000 reaktorer bara i Europa så ökar risken med 70 % att det blir en härdsmälta till 20 %- ocg vad blir effekton då för vårt land KD i spetesen.

  • Det finns inga sakliga eller vetenskapliga bevis för din anti-kärnkraftsuppfattning. Sedan Tjernobylolyckan har 90 000 människor dött av tysk kolförorening, 4 000 har dött i Tjernobyl enligt beskrivningen i WHO-tidningen. Ingen dog på Three mile island och ingen dog i Fukishima av kärnvapenexponering. De gröna partierna ökar fossilt bränsle kol och gaskraft vilket ökar CO2 och föroreningar som dödar människor. Medan de stänger ner noll CO2 kärnkraft. Kärnavfall är inte avfall det är nytt bränsle och en grön cirkulär kärnkraftsekonomi där kärnbränsle återanvänds. Vi har blivit lovade, gett modeller och prognoser i 20 år att vi ska ha lågkostnads el från vind & sol, men det har vi fortfarande inte. S & MP-partierna stängde ner kärnkraften vilket gav noll CO2, lågkostnadssäker el. Sverige har nu energifattigdom och inflation eftersom vi stängde ned svensk kärnkraft och har opålitlig vindkraft, solel är obefintlig här och värdelös på vintern. Vänligen jämför inte Lada-bilar (Tjernobyl) med Volvo-bilar (svensk kärnkraft). Eftersom Ladas är osäkra betyder det inte att vi behöver förbjuda Volvobilar eller svensk kärnkraft. https://www.statista.com/statistics/494425/death-rate-worldwide-by-energy-source/

 4. Kärnkraft är det enda stabila.inte blir det högar med plast i naturen heller

 5. Motvind Sverige, ni vill ha kärnkraft istället är uppenbart! Varför vågar ni inte uppge detta?

 6. Man får ha i minnet att det var Centermåddan som med stöd av Alliansen curlade vägen för VKV-bolagen. De största VKV ägarna i Sverige är utländska riskkapitalister som tack vare den förnämliga skattelagstiftningen för VKV industrin, den som Centermåddan styrde upp. Ganska naivt av politiker och väljare som tror att dessa VKV ägare har som mål att värna om Svensk Natur och miljö.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka