fbpx

Morötter för utökad vindkraft

Idag, den 27 april, kommer regeringen att ta emot en statlig utredning om stärkta incitament för utbyggd vindkraft.

Regeringskansliet skriver på hemsidan: ”Utredningen har haft i uppdrag att lämna förslag som stärker kommunernas incitament att medverka till utbyggnad av vindkraften, och som kompenserar dem vars omgivning påverkas, för att bidra till klimatomställningen och elektrifieringen inom framför allt transportsektorn och industrin”.

Under eftermiddagen håller klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) samt utredaren Ulrika Liljeberg en pressträff angående betänkandet. Därefter kommer betänkandet att publiceras i sin helhet på regeringens webbplats.

Terese Bengard, som har ingått i utredningsgruppen, säger till SR att morötter i form av pengar tros finnas med bland förslagen. Enligt henne lär det handla om pengar till närboende närmast vindkraftsparkerna, till den berörda bygden kring parkerna samt till kommunen där vindkraftsparken ligger.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Morötter för utökad vindkraft

 1. Bygg vindkraftverk men se till att det endast är lokala invånare som har hand om servicen/ driften! Då är det helt okej! Vill inte ha vindkraft och en massa polacker som tar jobben.

 2. bygg vidkraft där det behövs, det ger inga varaktiga jobb, det kostar mer än det smakar, det finns massor av platser för havsbundna vindkraftsparker söderut bygg dom där dom behövs och sist men inte först, vem skall städa efter vinkraftsverken när dom gjort sitt sista den frågan talar ingen om, är det markägaren eller parkägaren det är stora frågan.

 3. Höj elpriset i dom kommuner som är emot kraft utbyggnad.
  Sänk elpriset till dom som är för.
  Bygg där behovet är som störst. ( minskad utbyggnad av kraft ledningar)

 4. Till dom förslag som har tillkommit kan tilläggas, statliga myndigheter (arbetstillfällen) flyttas till dom kommuner som beviljar byggandet av vindkraftspark. Vindkraftspark i sig ger inga jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.