fbpx

Stor vindkraftspark planeras i Haparanda

Vindkraftverk. Foto: Marianne Berglund

Ett företag vill bygga en stor vindkraftspark mellan Säivis och Nikkala. Skulle det bli verklighet kan det handla om en investering på uppemot tre miljarder kronor.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Stor vindkraftspark planeras i Haparanda

 1. Många som är negativ till vindkraft har inte ens varit i närheten av en vindsnurra , man hakar helt enkelt på missnöjdtåget o börjar att tro o gissa . Jag har inte märkt nån minskning av varken stugägare, vinterfiskare eller motionärer ute i naturen där vi bor i mkt vindkraft tätt område .

 2. Ja där sjönk fastighetspeiserna på stugorna! Tack för den kalkylen. Hur mycket motsvarar det i värde kontra investeringsvärdet för vindkraft.

  • Skadligt för naturen.miljön.och budgeten. Hur många varv och år innan ett vindkraft verk börjar tjäna in pengar efter montage?

   • Till Q. Vilken insikt, just nu är det så. Du måste fullständigt ha missat vad som händer i länet framöver avseende elförbrukningen. Mitt tips till dig. Lyssna på radio, se på TV, läs dagstidningar om vad som är på gång. Först därefter är det lämpligt att du kommenterar vad som behövs och inte behövs!

 3. En vindkraftspark ute i Haparanda skärgård diskuterades tidigare. Hur såg den kalkylen ut? Hur ser aktuell kalkyl ut?

  Hur många genomsnittliga villor med låt oss säga 20 000 kWh per år skulle vindkraftverken kunna snurra in på ett år? Jämför det med de prognosticerade antal fåglar som skulle flyga in i vingarna. Fördelarna kan säkert övervinna nackdelarna!

  Ett vindkraftverk med effekten 1MW som snurrar en timme ger 1MWh = 1 000 kWh. 5 vindkraftverk som snurrar 4 timmar ger 20 000 kWh vid tillräcklig vindstyrka.

  Hur många villor blir inte det på ett helt år!!?

  Ute i skärgården söder om Sandskär är det ytterst få människor som en vindkraftpark skulle kunna störa sig på. Eventuellt fiskarnas vandring i Bottenviken. Mellan Nikkala och Säivis kan något fler människor störas av vindkraftverken.

  Sol, vind och vatten sjöng Ted Gärdestad. När får vi se kalkylen för för den föreslagna vindkraftsparken?

  • Per vi sätter den på din bakgård så blir det nog bra. Söder om Sandskär finns Malören med hyfsat stor turism som riskeras dö ut ifall vindkraftverk byggs där. Nej placera dom till fjälls där det blåser bra nog.

   • Sammanfattningsvis är de flesta intresserade av billigare elräkningar men vill inte se skymten av vindkraftverk. Svart på vitt kan man kräva en kalkyl från de som presenterar förslag om vindkraftverk. Jag visade bara ett exempel med lite överslagsräkning och respekterar stugägarnas åsikter.

    På en rikstäckande karta över Sveriges alla vindkraftverk är det väldigt glest med snurror väster och nordväst om Haparanda i riktning mot fjällen och Norge.

    Samråd med samer och rennäringen kan möjliggöra fler vindkraftverk i nordvästra Sverige!

    Googla: ”vindkraftverk Sverige karta” och studera Energimyndighetens bild.

   • @Sverigevän:

    Sätter gärna en på min gård om jag får billig el.

    Det ironiska är när folk klagar på elpriser men man vill inte göra något åt det.

    Däremot borde man premiera kommuner och orter som sagt med billig el som går med på att ha vindkraft, solkraft, vattenkraft, kärnkraft etc…. Oj oj oj folk skulle bråka om var det skall byggas!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN