fbpx

Historiskt spadtag för äldreomsorgen i Haparanda

Per Utterström, Nåiden Bygg AB, Johanna Frelin, Riksbyggen och Sven Tornberg, Haparanda stad tog idag det första spadtaget för nya äldreboendet Hemstranden/Kotiranta på Storgatan 45. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

Under tisdagsförmiddagen togs det första spadtaget för vård- och omsorgsboendet Kooperativa hyresrättsföreningen (KHF) Hemstranden Kotiranta. 

Boendet beräknas stå färdigt 2023 och kommer att innehålla 80 lägenheter, det byggs i kvarteret Lunden. Den Kooperativa hyresgästföreningen är ett  samarbete mellan Riksbyggen och Haparanda stad. Nåiden Bygg är entreprenören som bygger boendet.

– Vi ser fram emot en intensiv byggperiod och när boendet är klart så kommer det att vara Sveriges modernaste och säkerligen mest populära boenden som finns.
Det här är något vi har behövt i Haparanda under lång tid och en del av lösningen på framtidens äldreomsorg, en del av flera, sade kommunalråd Sven Tornberg i samband med att han tog det första spadtaget tillsammans med Per Utterström, affärschef Nåiden Bygg AB och  Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Historiskt spadtag för äldreomsorgen i Haparanda

 1. Bra att det byggs, kontrollera bara att taket håller. Nåiden var byggherre på både ica maxi och kulturenshus i luleå som fick takras.

 2. Mycket bra initiativ. Äntligen får man väl lov att säga, och vilket fint anslag för att möta den stigande andel äldre i befolkningen. Kanske jag själv skulle ställa mig i kö för detta boende, trots att jag nu är utsocknes. Verkligen bra och efterlängtat.

 3. Oppositionen Sossarna gnäller när alliansen jobbar på för att utveckla Haparanda. Det är bra med skiftbyte i maktens boning.

 4. hmm hur många lägenheter skall vikas för hitresta…Söderut i Riket så flyttas seniorer ut och hitresta fåt deras bostäder..

   • Nej Tireb, tror att vår trollkollega Från Holmen syftar på att man (=politiker som vi som väljare röstat till JÖK-regimen) söderut har flyttat ut gamlingar från äldreboenden för att göra plats för ”nyanlända”.

 5. Första spadtaget!
  Släng gruset till fina gropen vid gränsen så sparar man på skattepengarna!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Rennäringens framtid – mot kollaps

Flera koncessionssamebyar har förlorat hundratals renar till stora ekonomiska värden. Det talas om miljonförluster och inom rennäringen befarar flera representanter en förestående kollaps. HB har intervjuat talespersoner för samtliga åtta koncessionssamebyar i länet.

Samebyn som utbildar ren-rena jakthundar

Sattajärvi Sameby inbjuder nu alla som har jakthundar till sin renhage med 700 renar att komma och göra sin hund ren-ren. Det vill säga att jakthunden jagar vilt – och inte driver renar under jakten.– Telefonen har gått varm. Intresset verkar stort från jägarna, säger renägaren Johanna Finnholm, Pajala.

Fiskeprojekten som satt Tornedalen på kartan

Vi har i Haparandabladet följt projektet från starten med några olika projektledare och en rad olika projekt som har genomförts. Av de beviljade 12,9 miljoner kronorna finns i dag 228.000 kronor kvar. Totalt har 17 projekt beviljats stöd, varav sju är avslutade. Två har fått avslag.

Övertorneåpolitikernas affärer

I Övertorneå driver sju av 14 toppolitiker företag. De representerar flera partier, inklusive vänsterpartiet. Men socialdemokraterna engagerar sig i kommunala bolag i stället. Fem av de sju privata politikerföretagarna gjorde affärer med kommunen 2018-2020.

Pajalapolitikernas affärer

Toppolitikerna i Pajala är inga entreprenörssjälar. I Haparanda driver i princip varenda toppolitiker egna företag. I Pajala är endast fyra av tretton aktiva företagare. En enda politiker gör affärer med kommunen.

27 projekt som utvecklat Tornedalen

Totalt cirka 25,5 miljoner har gått till 39 prioriterade projekt. Det handlar om Lokalt Ledd Utveckling Tornedalen 2020. De projektmedel som återstår från avslutade projekt används för att genomföra ytterligare projekt som kommer att avslutas under 2021.

Norra Skog svarar på kritiken mot avverkning

– Jag delar inte uppfattningen av vi har skövlat skog vid slutavverkningen vid Muonionvaara, säger på Henric Bucht, fältområdeschef på Norra Skog, med tanke på turistentreprenören som i tisdagens HB ansåg att Norra Skog inte tagit hänsyn till naturvärdesskog vid avverkningen.