fbpx

Historiskt stor investering i Kemi

Finska Metsä Group investerar cirka 16,5 miljarder kronor i en ny cellulosafabrik i Kemi.

Metsä Group gick ut med det slutliga investeringsbeslutet i Torsdags. Det handlar om finska skogsindustrins hittills största investering i hemlandet.

Byggfasen tar cirka 2,5 år och beräknas vara klar under 2023.

Investeringen kommer att skapa cirka 1.500 nya jobb inom hela värdekedjan.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

30 kommentarer på “Historiskt stor investering i Kemi

 1. Sverigevän, du fick ju sista ordet? Men nu svarade ju jag igen så då blev det ju galet igen? Skämt åsido, ibland håller jag med dig, ibland med andra, men ofta håller jag med mig själv. Men- om jag har fel kan jag ju byta åsikt. Valrörelsen närmar sig, låt oss debattera sakfrågor och rensa luften innan vi lägger röstsedlar i urnorna. Invandringspolitik och energi är ju givna frågor på agendan, ser fram emot nån artikel om kultur på hbwebben som inbjuder till debatt likt det svammel som pågår på Konstfack, där de röda (möjligen rödrosa) vill förbjuda färgen vit (jag skojar ej, googla tex på Aftonbladet och konstfack). Där kan för övrigt Peter Waara fundera på om skattepengar går till rätt saker, om vi lägger ner Konstfack, hur många vårdbiträden skulle det ge? 🙄

 2. Efter det enorma misslyckandet med corona så är det iaf för mig helt uteslutet att stödja dagens svenska styrande.
  Inkompetenta, handlingsförlamade mesar som i stort sett inte har gjort något öht för att hejda smittspridningen. Ingen nedstänging, ingenting.

  Sedan så leder tyvärr industrisatsningar som denna oftast till stora miljöproblem. Människor gläds över arbetstillfällen men det leder ofelbart till miljöförstöring. Pengar går före naturen som vanligt. 🙁

  • Bra att investeringen kommer att förverkligas! Inte minst för skogsägarna här i norr. Dessutom bra för den kommande 400 kV ledningen mellan Messaure och Keminmaa. Fabriken säkrar ytterligare avsättning av det svenska elöverskottet. Ett elöverskott som slår rekord år efter år!

   • Ja, det var en bra debatt på SVT igår! Per tryckte ner Uffe under skoskaften. Uffe ville ha kärnkraft för att täcka topplasttimmarna. Han hade uppenbara problem att förklara hur den olönsamma kärnkraften ska betalas. Det konstiga är att det alltid pratas om att det är så hemskt att nettoimportera en begränsad mängd fossilproducerad el. Nettoimporten kan ligga på 0-1000 MW kortare tider varav en liten liten del är fossilproducerad. Mer av 90 % av årets tid nettoexporteras, oftast 1500-3500 MW. Kolla länken, se och lär:https: //www.svk.se/drift-av-transmissionsnatet/kontrollrummet/ Ställ frågan, har industrier som stänger ner vid högt elpris, fast eller rörligt elpris? Självförvållad nedstängning!

    • Industrijobbaren, även om du inte har fel i allt så håller jag inte med dig om att en miljöpartist kan vinna en debatt om energipolitik, även om det kan finnas förmildrande omständigheter som att deras språkrör kör skotrar och SUV-ar, målar båtar med giftig färg eller kör gamla pickupbilar för att köra stenar (eller vad dom nu brukar komna med för förklaring). Nä, bort med MP. Om (s) och (m) kunde mogna och kompromissa skulle vi slippa extrempartier i flera frågor, men så länge det inte sker röstar vissa på SD och andra på MP osv… 👍

     • Läs och lär ex. vad knapsu skriver! Då har du i alla fall kommit en bit på väg!

   • Metsäs kommande massabruk i Kemi kommer att producera el och inte förbruka.

    ”Bolaget siktar också mot att producera två terawattimmar förnybar el, vilket motsvarar cirka 2,5 procent av Finlands totala elproduktion.” (Citat från svenskspråkiga YLE)

    • Ulf:Om inte jag minns helt fel så producerar Metsäs nuvarande fabrik i Kemi efter att de byggde den nya sodapannan och investerade i ny turbin faktiskt redan mera el än de förbrukar.

     • Ulf och knapsu: Se där, det visste jag inte att det är frågan om att producera mer el än förbruka. Finland behöver verkligen mer el. Kolla in länken jag la in i min kommentar tidigare.

 3. Det generar 15 000 jobb under byggandet. Därefter 1500 jobb i Kemi området. Uppskattningsvis kommer detta generar cirka 30 000 nya arbetstillfällen i hela Finland.

  • Samtidigt i Sverige…industrier stängs ner tillfälligt pga elbrist då s på order av MP stänger ner kärnkraften, och den importerade fula kolkraftselen från utlandet räcker inte till.

   • Verkkosurfaren: Pappersmaskiner och/eller viss typ av massatillverkning stannas i enstaka dygn eller bara timmar pga högt elpris, inte för att det inte finns el.
    Det kallas produktionsplanering för bättre lönsamhet då man istället för att köpa elkraft, stannar maskiner och istället säljer sin gröna el dyrt.
    Detta är inget nytt utan har förekommit i många, många år och har inget med att MP vill lägga ner kärnkraften att göra, utan beror på hur priserna på elmarknaden varierar över dygnet.
    Att kärnkraftsreaktorer läggs ner är efter ekonomiska avväganden från ägare inte på order från politiken.
    Läs gärna på om hur den gemensamma europeiska elmarknaden fungerar. Handelsutbyte med el pågår hela tiden mellan de nordiska länderna och mellan Norden och övriga Europa. Detta medför att elpriset i Norden i varierande grad påverkas av elpriset i länderna runt omkring.
    Sverige exporterar hela tiden el men importerar ändå samtidigt. Den största elimporten utgörs av vattenkraft från Norge.

    Slutligen: ”den importerade fula kolkraftselen från utlandet räcker inte till” är ju hårresande felaktigt.

    • Kärnkraften läggs ner eftersom den åläggs straffskatter och annan sk grön el subventioneras.Dessutom får vi ej heller längre utveckla mer modern kärnkraft. Danskar och polacker säljer gärna kolkraft till oss, så vi kan dammsuga även vintertid.

     • Jaså, effektskatten avvecklades 2018. Sedär, men försent. Stämmer kanske men det spelar ingen roll. Ungefär som att låta en frisk svälta i 30 år, och när man vet att slutet är nära bjuda på en semla? Att kärnkraftsindustrin i Sverige i 30 år inte haft skäl att forska och utveckla ny teknik, pga en lamslagen svensk energipolitik, är som att bilindustrin sen 70-talet kört på samma gamla koncept utan förnyelse. Det finns säkert miljöförespråkare i denna debatt som fattar vad jag menar…Kan man ur energi- och kostnadssynpunkt jämföra dagens moderna bilar med de förvisso vackra men energislukande 50-talsjänkare som rullar på gatorna i Happis och förorenar vår miljö idag?

    • Jo, apropå att läsa på hur den europeiska energipolitiken fungerar, tack för tipset men jag avstår. Tyskland som är Europas ekonomiska motor och rimligen mest energikrävande, lägger ner sina kärnkraftverk i panik. Vad ersätter man den energin med? Jo, gas via Nordsteam från Putins Ryssland och kol. Man tackar…

    • Knapsu, jag läste faktiskt på lite, detta hittade jag på Ekonomifakta (som nog verkar vara en seriös sajt):
     Under senare år pekar prognoserna för effektbalasen på allt större risk för effektbrist. Detta beror främst på att två kärnkraftsreaktorer tagits ur drift men också på grund av att den tillgängliga effekten inom kraftvärmen minskat. Reaktorn Ringhals 2 stängdes av i december 2019 och det påverkade effektbalansen negativt för vintern 2019/2020 eftersom topplasttimmen brukar infalla under januari månad. I och med att Ringhals 1 avvecklas vid årsskiftet förväntas effektbalansen försämras ytterligare under vintern 2020/2021.

     • Verkkosurfaren: Du har en gräddfil på HB webben förstår jag eftersom du får sista ordet då ”svara”-knappen var borttagen i din länk som du svarade på mitt inlägg. Nå hursomhelst så läser även jag alla inlägg och håller med dig ibland.. och ibland inte. Men MP har förstört för mycket för oss i norr. Blir under 4% till valet.

     • Ingen har någon gräddfil på HB-webben. Inte någon gräddfil som vi på HB har koll på i alla fall.

    • Knapsu vem bryr sig om dina utlägg då det viktigaste är att elen är billigaste rena möjliga för oss i Sverige och sen kan ev överskott säljas.

     • Sverigevän, jag läser gärna alla inlägg, även Knapsus. Det är väl nyttigt med lite debatt om sakfrågor ibland. Frågan om energi och kärnkraft var tydligen ”het” även i SVT igår då MP och M debatterade. Inte alls samma klass på debatten som här på hbwebben 🙄men en indikation på att detta lär bli en laddad valfråga. På återhörande.

 4. Sverigevän = SD vän? Ni har ju ingen egen politik, utom invandringen. Som är borgarnas politik i nuläget som gäller! Nä, nu röstar jag på enda statsmannen Stefan L. Är less på högerledarens utspel om bl.a. vaccineringen, inser han inte att problemet är företagen som inte följer avtalen?

  • Fakta: Slutledningsförmågan din är exceptionell.. (obs ironi) klart som fn jag är SD jag är nationalist och stolt över det. Även landet men det håller på att slås sönder och samman om du inte märkt det? 12500 döda och du avgudar Löven och Tegnell?! Lycka till i valet 2022 säger jag bara. Jag är less på det höga dödstalen och du på Åkesson och M?

 5. grattis KEMI!!
  sverigevän: laxen kan väl bada i fina stadsgroppen haparanda bygde till rajala!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.