fbpx

Inga beslut tagna om ifrågasatt skolmetod

Efter att en het debatt uppstått vad gäller metod för att skapa trygghet och studiero i skolan förtydligar Haparanda kommun att inget beslut är fattat.

På kommunens hemsida uppges inledningsvis att högstadiet har under flera år kämpat med vikande resultat och att nästan varannan elev som gick ut grundskolan i våras saknade behörighet till gymnasiets yrkesprogram. Samt att en av de stora utmaningar är att skapa trygghet och studiero för alla elever.

På uppdrag av barn- och ungdomsnämnden har förvaltningen identifierat konkreta åtgärder. En så kallad omvärldsspaning ska ha visat att det svenska skolväsendet har ”en stor flora av koncept och metoder som använts av olika kommuner i olika sammanhang och att varje inriktning har sina förespråkare”.

Vidare uppges att förvaltningen har bland annat fastnat för en metod ”som erfarenhetsmässigt anses ha haft goda resultat vid implementering i andra kommuner…”.

Det är alltså den metoden som har blivit både ifrågasatt och kritiserad från flera håll. Men även hyllad.

”Efter att förvaltningen genomfört och presenterat sin kartläggning har det framkommit uppgifter som lett till att metoden kommit att diskuteras relativt livligt i både media och sociala medier. Barn- och ungdomsnämnden följer nu dag för dag utvecklingen i den diskussion som pågår och man för också en dialog med andra skolhuvudmän där detta har implementerats för att få ett bredare underlag baserat på fakta”.

Slutligen betonas att inget beslut är taget avseende vägval för skolan i Haparanda, men att förvaltningens uppdrag att säkerställa trygghet och studiero för alla elever i kommunens skolor kvarstår.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Inga beslut tagna om ifrågasatt skolmetod

  1. Energin läggs på svammel och olika orealistiska projekt! Hur är det med outbildade obehöriga, anställs de fortfarande i rask takt som lärare i Haparanda? Högt utbildade sållas bort!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger