fbpx

Inga beslut tagna om ifrågasatt skolmetod

Efter att en het debatt uppstått vad gäller metod för att skapa trygghet och studiero i skolan förtydligar Haparanda kommun att inget beslut är fattat.

På kommunens hemsida uppges inledningsvis att högstadiet har under flera år kämpat med vikande resultat och att nästan varannan elev som gick ut grundskolan i våras saknade behörighet till gymnasiets yrkesprogram. Samt att en av de stora utmaningar är att skapa trygghet och studiero för alla elever.

På uppdrag av barn- och ungdomsnämnden har förvaltningen identifierat konkreta åtgärder. En så kallad omvärldsspaning ska ha visat att det svenska skolväsendet har ”en stor flora av koncept och metoder som använts av olika kommuner i olika sammanhang och att varje inriktning har sina förespråkare”.

Vidare uppges att förvaltningen har bland annat fastnat för en metod ”som erfarenhetsmässigt anses ha haft goda resultat vid implementering i andra kommuner…”.

Det är alltså den metoden som har blivit både ifrågasatt och kritiserad från flera håll. Men även hyllad.

”Efter att förvaltningen genomfört och presenterat sin kartläggning har det framkommit uppgifter som lett till att metoden kommit att diskuteras relativt livligt i både media och sociala medier. Barn- och ungdomsnämnden följer nu dag för dag utvecklingen i den diskussion som pågår och man för också en dialog med andra skolhuvudmän där detta har implementerats för att få ett bredare underlag baserat på fakta”.

Slutligen betonas att inget beslut är taget avseende vägval för skolan i Haparanda, men att förvaltningens uppdrag att säkerställa trygghet och studiero för alla elever i kommunens skolor kvarstår.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Inga beslut tagna om ifrågasatt skolmetod

  1. Energin läggs på svammel och olika orealistiska projekt! Hur är det med outbildade obehöriga, anställs de fortfarande i rask takt som lärare i Haparanda? Högt utbildade sållas bort!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka