fbpx

Skolstrukturen i Haparanda

Bäste kommunens politiker, jag har behov att yttra mig kring två områden gällande skolstrukturen i Haparanda kommun:

För det första vill jag lyfta fram och tacka Seskarö skolas personal. De är oerhört kunniga i sitt arbete! Med nästan tjugo års erfarenhet som förälder till barn på Seskarö skola, kan jag bara tillägga att vi är enormt tacksamma för det ni varje dag gör för våra barn. Personal som gör sitt arbete med hela sitt hjärta. Tack!

Trots det, så finns det mörka orosmåln i luften; rädsla att skolan stängs på grund av elevbrist. Barnen går upp till sexan på öns skola, därefter blir det Gränsskolan. Kommunen har i princip låtit skolbyggnaden förfalla; utvändigt ser jag enbart ”att göra”-objekt. Invändigt också. Barnen sitter på uråldriga bänkar, allt är gammaldags förutom hallen som renoverades efter elevernas initiativ.

Nu måste ni politiker, se till att Haparanda kommuns bästa skola fortsätter att leverera duktiga elever som kan inspireras av en fräsch skolmiljö! Det behövs en totalrenovering av skolbyggnaden, inklusive ny hockeyrink så att barnen har något vettigt att göra när de så sällan kommer ut från ön på grund av dåliga allmänna anslutningar. Jag vill innerligt att nu blir det inga ursäkter eller nekanden, utan nu görs det. Och ordentligt också, så att vi kan vara stolta medborgare över att politiker i kommunen verkligen lyssnar.

Och om ni saknar elever på Seskarö skola, så går det alldeles utmärkt att flytta elever från till exempel Nikkala skola hit. Alternativt så tror jag ukrainska barn skulle känna sig välkomnade här. Bara öppna sinnet nu och låt hjärnan komma fram med genuina idéer så att vi får behålla skolan. Den är en nödvändighet men även vår rättighet.

För det andra vill jag lyfta fram Gränsskolas sorgliga öde. Jag har gjort en empirisk studie, nosat vindar. Det ser ej bra ut där. Inte på långa vägar! Ni, politiker, ni har slussat alla kommunens högstadieelever till ett enda ställe, där det är överfullt med problem. Problem med elever som inte kan bete sig, problem med lärare som är trötta på att bli behandlade som spottkoppar av elever. Ett omständligt problem med ledarskap som ej fungerar. Frånvarostatistiken ropar på hjälp. Psykisk ohälsa där skolans resurser ej räcker till. Och de är bara några av problemen som jag listar här.

Hur har ni egentligen tänkt här? Elever som avskyr att gå till skolan bara för att skolmiljön är minst sagt dyster och grå. På alla nivåer. Hör här, bästa politiker. Nu är det dags att bjuda ungdomarna vad de behövt för länge sedan. Ni har väldigt öppenhändigt slösat kommunens tillgångar på äldre och gamlingar. Till exempel flera nya bostäder. Ni har helt enkelt valt fel riktning; i barnen är vår framtid. Det är dit vi måste satsa. De behöver samhällets alla tillgångar som finns för att kunna kliva upp ur gropen som ni tyvärr grävt även i detta sammanhang.

Nu räcker det, och nu är det dags att räcka en hjälpande hand för våra barns skull, för framtidens skull. Och för den skull att vi en gång för alla kan se barnen och ungdomarna i ögonen och säga; vi klarade den här persen. Vi gjorde allt vi kunde och lite till. Tillsammans. För det är dessa barn som är framtidens skattebetalare och röstare i Haparanda. Förhoppningsvis får de en bättre bild av samhället efter detta inlägg. För jag vill att ni helt enkelt vänder sikten 180 grader och tänker om. Helt och hållet.

K.

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

36 kommentarer på “Skolstrukturen i Haparanda

 1. Som förälder/vårdnadshavare i Haparanda bör man fråga rektor vilken utbildning de personer som anställdes till skolan hade, men också vilken utbildning andra som hade sökt jobbet hade och varför personer med mer utbildning inte anställdes så att man kan skapa sig en bild av vad som pågår i kommunen.

  • Fast vad skulle det hjälpa? Inte är det väl så många rektorer som bryr sig om vad föräldrarna tycker och tänker.

 2. Ansvaret ligger helt och hållet på Arja Martinviita, som har haft makten i över tio år. Hur mycket och hur länge har hon inte pratat om Norrbottens bästa skola, nu har man Sveriges sämsta skola. Det är minsann inte frågan om skolbyggnader som inte är tillräckligt trivsamma. Och det är faktiskt föräldrarna som ska uppfostra sina barn, inte lärarna (om vi inte vill ha det som i Kina, där samhället uppfostrar alla barn till att bli ” rättänkande” medborgare.) Föräldrarna ska laga hälsosam mat åt sina barn och äta gemensamt med dem, prata med dem om hur dagen har varit, kontrollera att de gör sina läxor, se till att de går och lägger sig i tid, kontrollerar även att de inte är på nätet mer än tre timmar per dag. Martinviitas ansvar har varit att sköta skolorganisationen och välja rätta personer till olika arbetsuppgifter. Hon måste bytas ut och sedan får man hoppas att kunnigt folk börjar flytta in till Haparanda.

  • Bra skrivet Petrus!! Även övriga rektorer och BUN och övriga politiker har del i att det blivit tokigt. Ansvaret för barnens uppfostran måste primärt ligga hos föräldrarna. Skolans huvudsakliga uppgift är att ge undervisning.

  • Vad menar du med ”som i Kina”? Det är ju NÄSTAN likadant här redan nu. Sorgligt men sant.

  • Din synpunkt om föräldrarnas ansvar är bra i den bästa av världar. Vi är alltså sämre än problemområden i Stockholm och varför?
   Finns många orsaker, och kanske är det ett ledningsproblem.
   Att gå ut med så storstilad målsättning visar på bristande kunskap, problemförståelse och ödmjukhet.

 3. Gränsskolan spårar ur totalt.
  Rektorn flyr fältet(sagt upp sig). Kuratorn lämnar.
  Senast nu idag (fredag 21/10) blev hela språkskolan(7-9) hemskickade pga andra stökiga elever som springer runt och stör i korridoren och klassrummen.
  Skolan har ett ansvar och givetvis föräldrar också.
  Varför ska denna klick av ’rötägg’ tillåtas förstöra för dom andra eleverna?
  Gränsskolans och språkskolans sammanslagning är ett jäkla fiasko utan dess like….gör om gör rätt.
  Mvh Förbannad förälder

  • Varför skickades bara Språkskolans elever hem? Gräns- och Språkskolan hör väl ihop och har samma ledning?!
   Varför skickades inte de som störde hem istället?

   • Ja du, en riktigt bra fråga.
    Ställ frågan till den avgående rektorn kanske?
    Håller med, dom störande eleverna borde ha skickats hem istället, men det verkar ju daltas in absurdium med dessa.

 4. Ferrum. Det står i Läroplanen! Föräldrarna har självklart den viktigaste delen och helhetsansvar över barnen. Det vill och gör många av oss föräldrar med handen på hjärtat och bra!! Men när vi skickar barnen till skolan så ligger det förutom undervisning ett ansvar att uppfostra barnen under dagtid i skolan det är en del av arbetsuppgiften som många vill slippa…

  • Mamma: Inte alla föräldrar sköter sina barn väl. Det är bara att se hur mycket barn det finns sent ute på samhället på kvällarna. Det är självklart att man inte orkar med skolarbetet om man inte sover. Människohjärnan behöver sömn för att kunna lagra ny information (hemläxor). Det är det som skapar akademiker. Det finns inga genvägar.

 5. Elever i Haparanda säger att de som lärare haft outbildade som varken kan bra svenska eller har ämneskunskaperna. Rektorer, förvaltningschef och BUN, förklara er!

 6. Inte konstigt att en del barn inte kan uppföra sig i skolan när många föräldrar inte förstår att ta sitt ansvar och ”uppfostra” barnen, verkar vara samma föräldrar som skriver inlägg om att skolan ska uppfostra deras barn,
  är det verkligen det dom vill ?

  • Själv önskar jag att vi hade haft möjlighet till hemundervisning i Sverige, så att jag hade fått ännu mer tid till att själv uppfostra mina barn. Detta trots att mina barn faktiskt beter sig väl i skolan. Jag tycker att skolan borde vara mer inriktad på lärande, i stället för på diverse ”värdegrunder”. I mitt yrke ser jag många barn som hade kunnat må bättre av undervisning i en lugnare miljö, kanske inte i hemmiljö men i mindre klasser, exempelvis. Det är nog svårt för många, med eller utan bokstavskombinationer, att koncentrera sig i klasser på 20 – 30 elever i samma rum, kanske med mobiltelefoner som plingar ute i korridoren och diverse annan underhållning bara ett knapptryck bort på datorn de har framför sig under lektionerna. Kan det vara så att ADHD inte var ett lika stort problem för 20 – 30 år sedan för att eleverna då inte var konstant uppkopplade?

 7. enligt den publicerade skolrankingen hösten 2021 ligger HPDA på en 119de plats! Övertorneå Toppar rankinglistan! Undrar hur det kan vara så stor skillnad.
  ”Råvaran” är ju den samma men förädlingen verkar lyckas bättre en bit upp i Älvdalen, alltså i Övertorneå. Vad kan ha gått snett i HPDA. Kan det nya tilltänkta politiska styret i Kommunen råda bot på missförhållandet i Skolan.

 8. Det är så många obehöriga lärare och många som inte borde jobba med barn överhuvudtaget. Barnen tillbringar den störta delen av sin tid i skolan så då kan skolorna inte skylla på föräldrar/ elever.
  Utvecklingen i Haparanda ser katastrofal ut med dåliga skolor, arbetslöshet ( bara släktingar och vänner får jobb ) …många kommer flytta snart !

  • Skandal att outbildade skall vara lärare.
   Inte deras fel att det inte finns lärare att tillgå men att man själv ställer upp på att tex leda en klass när man vet att man inte klarar av det är ännu värre.
   Varför hamnade man i skolvärlden om man inte har utbildning?

 9. Förstår inte var lärarnas ansvar ligger, de ska bara undervisa??? De har ett ansvar att uppfostra också. Visst finns det föräldrar som behöver ta ansvaret över uppfostran men i skolan är det en del av deras jobb. Ta av ögonbindel, se barnen och ömsesidig respekt! Vi har fina barn och unga som måste få en ärlig chans. G-skolan är ett skämt! Skyller bara på barnen. Att de har inlärningssvårigheter och problem hemma. Nu måste ungdomarna få en ärlig chans till bra skolgång och miljö. Lärarna och föräldrar är förebilderna och de styrande behöver se hur ungdomarnas verklighet är!

  • Det är väl standard överallt numera, att skylla det mesta på familjeförhållanden eller påstådd ADHD. Visst ska lärarna undervisa och föräldrarna uppfostra, men med tanke på att föräldrarna inte får ha sina barn hemma hela dagarna så hinner de inte uppfostra dem så mycket. Det är ju lärarna som tillbringar dagarna med barnen, och då måste man förlita sig på att de uppfostrar dem. Fast det tänkte nog inte alla på när de valde yrket.

  • Det kan ju inte vara så att hälften av ungarna i Haparanda numera har inlärningssvårigheter utan det handlar nog snarare om lathet. De ids inte läsa i skolan eller hemma och tycks tror att all kunskap bara flyger in i skallen automatiskt utan ansträngning. De många inkompetenta outbildade som anställs i Haparanda kan ju inte vara bra för elevernas undervisning!

   • Tyvärr är blir nog många barn distraherade av sina telefoner när de borde fokusera på läxor. Numera använder ju skolorna, dumt nog, datorer i stället för böcker. Då är det svårt att låta bli att använda nätet till annat än skoluppgifter.

  • Skolan ska inte uppfostra barn. Skolan ska utbilda barn för framtiden. Gränssättning och uppfostran måste föräldrarna göra.

   • Det kan man ju tycka, absolut, men i läroplanen står även en del annat som ingår i skolans uppdrag. Om det är bra eller dåligt är en annan fråga.

    • Det står mycket i läroplanen men rimligtvis så måste föräldrar göra grovjobbet vad gäller barnuppfostran.

 10. Haparanda kommun vill ju inte ens anställa behöriga som lärare när kommunen har chansen. Undrar vilka kriterier som används då folk anställs…

  • Det skulle vara intressant att veta vad som ligger till grund för den tanken. Jag är nämligen benägen att hålla med.

 11. Haparanda kommun är just nu i ett stadie som inte ser lovande ut alls. Pengar och resurser prioriteras så fel. Ett exempel är som du nämner Seskarö skola. Också är gränsskolan en skola man verkligen måste lägga prioritet på som en kommentar högre upp nämner. Tornedalsskolan är i så kasst skick så lärare och elever påverkas negativt på många sätt, dålig luft, reaktioner mm. Detta för att nämna några skolor. Det Haparanda kommun väljer att lägga sina pengar på är då bla en minigolfbana på stranden? Ett badhus? Är det kanske dags att fokusera på invånarnas välmående och prioritera skolmiljö och utbildning före turism och fritid? Grunden för ett bra samhälle är väl bra utbildning/att kunna utbilda sig till vad man vill, med bra utbildning i bra miljö? Haparanda kommer snart inte ha några elever kvar i skolorna då det inte är någon som kommer vilja/kunna utbilda sig här pga att det inte är en trygg och sund plats att utbilda sig i.

 12. lugn alla oroliga föräldrar. om högerstyret får fortsätta regera så kommer dom att lösa problemet med att låta privata skolföretag ta över verksamheten. liberal politik går ju ut på det. fast det i slutändan blir en stor merkostnad för oss skattebetalare. men tyvärr är liberal politik det de går ut på.

 13. Nikkala skola har plats för några elever till men har inte haft hockey plan sen flera år tillbaka bara en is fläck efter basketplanen byggdes så vi kör barnen till Torneå för skridskoåkning istället

 14. Blev helt galet när det bara blev en högstadieskola.
  Elever med behov av stöd möts inte alltid av förstående lärare och rektorerna bemödar sig aldrig eller ytters sällan att delta på viktiga möten om elevens skola och hälsa .
  Gör om gör rätt .

 15. Men alla ”förstelärare” som får många tusen kronor mer i lön- men som inget extra gör. De skulle ju vara med och göra skolorna bättre, men vad gör de….jo tar pengarna gladeligen, men gör inget alls för att förbättra på skolorna. Sååå fel mot alla andra som gör precis samma jobb. Fult ! ! !

 16. Mycket bra inlägg av signaturen K. Nu måste politiken och tjänstemännen ta skolan på allvar. Det behövs ett riktigt kraftfullt omtag om vi skall rädda våra ungdomar från gatan och drogerna. Låt gå stilen håller inte när problemen eskalerar. Gränsskolan verkar ha väldigt stora problem och då kan man inte blunda för verkligheten nu måste man omedelbart vidta åtgärder.
  Barnen är kommunens framtid och de måste få de resurser som behövs för att vända skutan.

 17. Har du frågat rektorer, Martinviita och BUN om alla obehöriga som anställts till skolorna?

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.