fbpx

Inresa från nordiska länder tillåts

Från och med den 31 maj blir det fritt att resa in i Sverige från Danmark, Finland, Norge och Island. Den som reser in i Sverige behöver inte kunna uppvisa ett negativt covidtest.

För resande från övriga EU och resten av världen kvarstår kravet på att visa upp ett negativt test för att få resa in i Sverige.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

44 kommentarer på “Inresa från nordiska länder tillåts

 1. Hej
  Enligt finnländarna verkar det att Vi Svenskar är den största orsakerna till spridningen av coronavirus till Finland
  Mitt tycke är att Vad har dom i Sverige att göra!!
  Håll Er borta från Corona landet Sverige en uppmaning till alla Finnländare

 2. Vad har vi i Happis jämfört med Torneå? Absolut ingenting ingenting! Företagen lider medans snuspriset går upp I
  Finland bara håll gränsen stängd så ser vi vem som överlever snuset eller handeln.

 3. Bra, kontrollen borde aldrig införts. Att den östra stranden betett sig illa under pandemin är ingen ursäkt för den västra sidan att göra det. Precis som vi litar på att Kalixbor stannar hemma vid sjukdom utan testkrav så kan vi lita på att de boende på östra sidan älven gör det: att ha testkrav utmed kommungränserna i just Torneälven är bara misstroendeskapande.

  • Nu går det som bekant en landsgräns längs Torneälven.
   Sveriges gränser borde hållas stängda.

   • Pysykää vain Suomalaiset maassanne korona tartuinenne,me Ruotsissa ei haluta lisää koronaa,millä on jo sitä aivan tarpeeksi..!

 4. Utan finska kunder går alla Haparandas affärer så småningom i konkurs. Det är bara att erkänna.
  Smittotalet i Norrbotten är nästan 800 per 100 000 invånare. Enligt den ansvarige läkaren Nystedt är läget ungefär som i Indien. I hela Finland är motsvarande siffra 44 per 100 000 invånare, i finska Lappland 2/100 000, i Länsi-Pohja ( Tornio, Kemi) 13/100 000. I hela Sverige är det 500/100 000.
  Finland borde absolut inte släppa in en enda finländare som har besökt Sverige om hen inte har testat sig negativ. Det är klart att Finland kommer att stänga gränsen igen när smittan på nytt sprids från det sista kommunistiska landet i Europa till Finland. Och norrbottningarna kan bara drömma om utlandsresor under sommaren 2021, så dåligt har de skött sig. Skandalöst, hänsynslöst, obildat. Eller har de inte förstått rekommendationerna? Läsförståelse? Hörförståelse?

  • Nej Petrus! Alla Haparandas affärer kommer inte att gå i konkurs även om varenda kund härrörande från Finland uteblir.
   Att du sedan kallar Sverige som i decennier styrts med den mest nyliberala marknadsfundamentalistiska politiken i Europa för det”sista kommunistiska landet i Europa” visar ju bara att du inte har en aning om vad du pratar om.

   • Knapsu, jag håller delvis med dig…men: de senaste decennierna har Sverige styrts av regimerna Reinfeldt och Löven. Den gemensamma nämnaren i detta är att de båda sålde sig till röd-liberara utopiska ideer från MP och C, fram till nyligen även L tills dom vaknade. Men, om man inte gillar vare sig kommunism eller nyliberalism finns det andra alternativ att smygrösta på, välkommen du också.

 5. Även nu när gränsen öppnas så behöver ju inte finnarna komma till Sverige så sluta gnälla över det.

 6. hur många av er har mask när ni är ute och handlar eller besöker häsovården mm, jag menar ni som gnäller att smittan sprider att det är finländarnas fel

  • Jag har använt munskydd i offentliga miljöer ända sedan epidemin började. Det borde givetvis vara krav på munskydd också i Sverige, som det är i många andra länder.

   • OM det vore så att folk faktiskt kunde använda munskyddet så som det ska hanteras, så kunde man införa krav. Jag har på både svenska och finska sidan sett unga som gamla gå med munskyddet under hakan, under näsan, dra ner det för att hosta och sedan sätta tillbaks det osv.
    Det som hjälper mest är att hålla avstånd för så som folk använder munskydden så gör de absolut ingen nytta.

 7. Fattar ni inte var felet är att Corona bara sprider överallt i Norrbotten ta en titt på spegel och fundera varför Corona hantering i Sverige är åt helvete skyll inte på andra ni själva är ryggradslösa och nonchalanta, synd att svenska gränsen öppnar igen

 8. Jag förstår inte denna så kallade demokrati som Löven mfl, vad håller dom på med stäng alla gränser låt finnar, danskar och alla andra utlänningar låt dem stanna hemma i sitt land med sin corona, vi få ju aldrig slut på detta sätt, med rätta skulle hela anhanget sättas i en corona bur få vara där så kanske det skulle bli andra bullar av. Tack för ordet.

 9. Stäng gränsen, inte korona, knark och kriminella till Finland. Kiitos kiitos tak tak.

 10. varför har vi i tornedalen i förhållande till övriga i länet en låg s.k smitta. de enkla svaret är att vi i tornedalen består av till 70% av pensionärer och inte går vi och testar oss om vi har lite´feber eller är svuviga. de är ju ganska naturligt eller hur! inte belasta vården i onödand. tror att vi i torndalen har en därav en smittonivå på ca 30%. i jämförelse med statitiken i tornedalen på 5 %. och sen alla malmfältsbor som kommer hit och besöker sina sommarhus. och obehindrat handlar i våra varuhus, dom bryr sig inte,

 11. lite om centerns s.k librérala politik- vad innebär de: jo dom vill avveckla alla fackliga organisationer, för att minimera anställdas rättigheter, vill avvecka all statligt ägande som vi medborgare äger tillsammans. vill att sveaskog ska sälja ut hela vårt skogsbestånd till kapitalister, vill avveckla all sercivce i glesbygden som af, fk skatteverket. svensk bilprovning, apoteken. fakta är att dom redan har lyckats till viss del. och sen hör man kvinnan i centern säga allt som är emot vad dom lyckat med.

  • Egen företagare, kraftfullt inlägg men jag har svårt att tolka in kopplingen till covidpandemin i det du skriver?

 12. sveriges överdödlighet 2020 ligger på va 2000 personer och det är en relevant staterstik. samma statestik i jämförelse med dom nordiska länderna är en överdödlighet på ca 500 personer. de är fakta. så sveriges staregi är helt enkelt lysande. sverige ligger på en 4:e plats i hela världen som har handläggt pandemin på bästa sätt.

 13. När gränsen öppnas på tisdag så kommer finländarna till Haparanda för att införskaffa sig öl, snus, cigaretter, sprit och Corona.
  Sedan ökar spridningen i Finland och några veckor senare stänger landet gränsen mot Sverige.

  • Endast Sverige svensk öl och svenskt snus har (och krusbär). Om finnarna vill riskera livet för att få beträda forna hemlandet får vi väl ta det ödmjukt som ett erkännande av vårt lands betydelse för Finland. Tervetullot, men…håll avstånd, tvätta händerna osv..

 14. Nå niin, nu börjar rallyt att hämta snus och öl, men vad kan vi på svenska sidan göra åt det, fritt fram att hämta det plus lite annat också, alltid på tv säger dom att smittan kommer från Sverige, varför kommer dom hit då????

 15. Nå nu är det allvar minsann! Norrbotten har den värsta smittspridningen i hela jävla Europa, så FHM/Nykvist/Sverige tar slutligen till med hårdhandskarna, vilket innebär, wait for it…..ingenting alls i vanlig ordning!!! Samma meningslösa rekommendationer over and over, och som grädden på moset så får hädanefter tydligen våra Nordiska grannar återigen färdas fritt in i vårt eget Coronainfekterade inferno, vårt fädernes land, som redan blöder, men som ingen förstår.. .

  • Micke! Bra kommentar! Men varför använda engelska uttryck?
   Tror knappast att någon från ett engelskspråkigt land läser Haparandabladet.

   • Äsch, försökte bara förnya mig litegrann, eftersom jag skrivit i samma ärende flera gånger, och börjar bli less på att använda samma vokabulär varenda gång 😉😉😉

 16. Inte corona till Finland? I så fall är det finnarna som sprider viruset! Deras statistik över smittade och döda är missvisande. Enbart Sverige har en korrekt redovisning i hela EU-området! Vilka andra länder redovisar påverkan av covid-19, 30 dagar före ev. dödsfall?

  • Om CORONA och SVERIGE pojkens mamma fick covid och pojken hadde varit hos mamman under den helgen då vill jag testa han här i ÄLVSBYN då blev svaret alla under 16år får inte komma och boka tid utan ring 1177 okej men när vi försöker boka tid hos 1177 med pojkens BANK id då går det inte för att han är under 16år och nästa när vi får en tid till han då får vi veta att vi måste komma med BIL får inte gå cykla moped utan bara med bil okej vi bor i sverige men ni som bor i HAPPIS ska vara glada över att ni har Finland som stöttar er under CORONAN och rästen av Sverige ska HÅLLA TYST om hur man ska GÖRA. SLUT

 17. Late Lapista, jag förstår din oro men det är nog kört. Snus och billig öl är nog en väl så tung ”Pull Factor” för er. Tervetullot, men…håll avstånd och tvätta händerna osv!

  • Nja hbwebben, ni skalade väl bort en del av mitt inlägg som syftade på att andra grupper av andra egoistiska skäl av nån anledning absolut måste söka sig till Sverige. Men jag lyfter på hatten till ansvarige utgivaren/redaktören, det är inte lätt för dig att navigera i dagens PK/HMF-minfält. Jag är ändå nöjd med det jag får framfört, därför betalar jag prenumerationen.

 18. Late lapista: Det kan mycket väl vara så att smittan kommer från finland.

 19. Öppna gränsen från Finland till Sverige. Då är det sluthandlat i Happis, vilken handlare eller politiker bryr sig om pandemin, när 80% av köpkraften kommer från öst. Nu har vi pandemi, vill inte att det skall bli epidemi. I slutet av augusti har vi svaret. Nils-Åke från Säivis

  • Nils-Åke, epidemi är bättre än pandemi. Hoppas på en ratitis Juhannus ändå!

 20. Visst var det inresa till Sverige vad har finnarna att göra här? Kanske finska medborgare som åker och köper korv och brunt bröd varje dag.

   • Fantastiskt att det öppnar sig. Vi som har barn på svenska sidan uppskattar detta!

  • Men, Late Lapista, säg till alla dina vänner och bekanta att stanna i Finland då…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.