fbpx

Kampanj för att minska fallskador

NORRBOTTEN: Just nu pågår den årliga nationella kampanjveckan för att förhindra fallskador.

Socialstyrelsen anordnar kampanjen Balansera mera, med temat mat, motion och medicin, och har tagit fram information riktad till äldre om vad de själva kan göra för att förhindra fall i sin vardag.

Enligt ett pressmeddelande från Region Norrbotten är fallolyckor, särskilt inomhus, den olyckstyp som orsakar flest akutbesök, inläggningar på sjukhus och dödsfall i Sverige. 300.000 svenskar (övervägande kvinnor och äldre) söker varje år specialistvård på grund av fallolyckor.

Att identifiera fallrisker och förebygga fall uppges därför vara viktigt för Region Norrbotten.

– Förutom det mänskliga lidandet kostar det även samhället mycket pengar, cirka 11 miljarder varje år för kommuner, regioner och landsting. Då är kostnaderna för primärvården inte inräknade, säger Birgitta Boqvist, verksamhetsstrateg inom patientsäkerhet vid Region Norrbotten.

I förebyggande syfte informeras patienter och närstående om hur man kan förebygga fall, bland annat genom att äta rätt, träna upp balansen och låta se över eventuell medicinering.

Enligt Region Norrbottens fortlöpande verksamhetsstatistik riskerar nästan hälften av alla inskrivna patienter i slutenvården, 70 år och äldre, att falla.

Vidare uppges att  6.785 norrbottningar vårdades förra året på sjukhus efter fallolyckor. Och i Sverige dör drygt 3.000 personer årligen till följd av fallolyckor medan 144.000 skadar sig så allvarligt att de blir inlagda på sjukhus.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Kampanj för att minska fallskador

  1. I många fall så är många förgiftade av läkemedel så man faller.
    Min mor hade stark medicinering och började ramla lite då och då samt lite förrvirring.
    Med minskades och senare togs dom bort.
    Min mor ramade inte och ångesten försvann !
    Vi vet att många fallolyckor beror på över medicinering.
    Börja med att se över mediciner.
    En del gamla har man trott de var dementa men visade sig vara förgiftade. Och läkemedel togs bort och kvinnan i detta fall blev normal och kunde åka hem från sin för tidiga död !
    Hur många dör inte i förtid av alla gifter ?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.