fbpx

Spanienresa kritiseras

Kommundirektören i Haparanda, Lena Ekh, får sparken. Foto: Eva Spiik

Kommundirektören Lena Ekh var i förra veckan på en semesterresa till Spanien, vilket har fått kommunanställda att reagera ”med bestörtning”, enligt flera tips till HB.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

29 kommentarer på “Spanienresa kritiseras

 1. Det går bra att kontakta Harald Thoen (basar över The grand lodge of Europe I.O.O.F) men framför sakliga och underbyggda argument och inte en massa konspiratoriska teorier. Det jag känner av honom i andra sammanhang är att karln är resonlig, lyssnar och tar tag i problem, och det gäller även om sakfrågan kan vara genant för organisationen OddFellow. Det är flera som fått sluta sitt medlemskap i organisationen sedan han tillträdde. Orsaken kan ha varit allvarlig i form av att utnyttja kontakter inom organisationen för egen vinning skull till det att inte leva upp till de grundläggande delarna som OddFellow och Rebecka bygger på, förmedla kärlek, vänskap och sanning.

 2. Det är för många politiskt tillsatta tjänstemän i Haparanda kommunhus. Haparanda stad skulle kunna sänka skatten med ca: 10-15% om vi halverade och entlediga alla knappologer från sinna lukrativa anställningsavtal med kommunen.
  (Löner,pensioner,förmåner, mm) Dags att rösta bort korruptionen i kommunen till nästa val.

 3. Alla vi Haparandabor känner till det omfattande korruptionen i kommunhuset i Haparanda. Detta har pågått i årtionden. Miljontals kronor har hamnat i fel fickor.
  Det är märkligt att Haparandabladet är så tyst om den misstänkta korruptionen bland politiker och tjänstemän i Haparanda kommunhus.
  För mig är det en gåta att HB inte granskar hur kommundirektör Lena Ekh fick sin tjänst i Haparanda stad.
  Tyvärr får vi Haparandabor väl vänta tills uppdrag granskning på Svt tar tag i frågan.

  • Intressant! Har du några belägg för denna omfattande korruption i kommunhuset eller är det dina fria fantasier bara?
   Sen tycker jag ju att du är lite motstridig när du skriver att alla känner till korruptionen i första meningen för att sedan skriva om den ”misstänkta” korruptionen. Det kan ju inte vara både känt av alla och bara misstänkt samtidigt.
   Men redovisa gärna det ”alla vet” så vi andra också får veta.

 4. Vad Lena Ekh gör på sin lediga tid angår inte oss kommunmedborgare i Haparanda!! Vad hon gör som anställd av Haparanda stad angår oss däremot.

 5. En fråga till ansvarig utgivare på Haparandabladet. Varför gräver journalister på HB inte hur det gick till när kommundirektören Lena Ekh fick sin tjänst på Haparanda kommun?
  Kan det bero på att ni på HB tillhör samma sfär/kompisgäng som den så kallade eliten här i Haparanda?
  Det ryktas om att ägaren till HB är medlem i samma icke transparenta hemliga ordnar som vissa politiker och företagare är medlemmar i typ frimurarna. Stämmer detta ?
  En trogen läsare väntar på svar.

  • Hej signaturen Fjärde statsmakten,
   Jag fick i uppdrag av ansvarige utgivaren att svara dig: Om jag är medlem i några hemliga sällskap, så är det så hemligt att jag själv inte känner till det.
   Annars är jag medlem i ett par båtklubbar, en sameby och i Bastuakademien. Ingen av dem uppfattar jag som särskilt hemliga.
   Mvh
   Örjan Pekka
   Vd och ägare till Haparandabladet

   • Örjan Pekka… varför ljuger du? Du är ju t o m personlig vän med flera personer i Haparanda som innehar höga positioner inom Frimurarna och Odd Fellows i Haparanda. Tittar man t ex i vänlistan hos flera av dessa höga ordensmedlemmar på Facebook, så vem hittar man där? Jo, man hittar självaste Haparandabladets VD & Chefredaktör Örjan Pekka där. Hur kommer detta sig? Kurt Westman, (Kaplan inom Odd Fellowsorden i Haparanda). Vidare Lars-Göran Harila, (fd övermästare). Lars Suo (storrepresentant för Odd Fellows Haparanda). Detta är bara ett litet axplock! Haparandas kommunalråd är t o m även han personlig vän med höga frimurare och Odd Fellows medlemmar.

    • Hej signaturen Kvalificerat svammel,

     Du gör skäl för din signatur. Det är skillnad på vad sociala medier kallar för ”vän” och att vara vän i verkliga livet. Jag rekommenderar dig en grundläggande kurs i ämnet och tror att både ABF och Medborgarskolan kan hjälpa dig. Även pensionärsföreningarna brukar ha dylika kurser.

     Jag har varit medlem i Odd Fellow en gång i tiden. Min bristande närvaro vid mötena gjorde att jag lämnade föreningen.

     Mvh
     Örjan Pekka

     • Hmm intressant! Då är det ju korrekt som det skrivits och talats om i Haparanda. Att du varit medlem tidigare i ett hemligt ordenssällskap är hemskt nog, värre är det faktum att du fortfarande har koppling till denna ljusskygga organisation. Att ha ”dina gamla polare” i ordenssällskapet som vänner är alarmerande nog. Detta gör att du är insyltad och inte kan gräva i den vänskapskorruption, svågerpolitik och tystnadskultur som genomsyrar Haparandas ledande etablissemang.

    • Herratonaika…
     Alla andra utom jag och ett fåtal andra är del av den stora KONSPIRATIONEN, hugaligen och ”bevara oss väl”. Snart är det bara foliehatten som hjälper.

     Att Lars Suo, Lars-Göran Harila och Kurt Westman här utmålas som den inre kretsen av domptörer i Haparanda kommun, är en nyhet av rang. Lägg därtill kyrkliga dignitärer. Konspirationen är total och nu återstår bara att låsa dörren, köp in extra aluminiumfolie (!), stäng ner den spårbara mobiltelefonen – lagra mat och gå i exil.
     Örjan, nu är det dags att stoppa pressarna, på allvar. Jag rekommenderar en EXTRAUTGÅVA – read all about it in the HB-news. Kalla in det lokala gardet av grävande journalister.
     Det onda måste ryckas upp med rötterna. Nu!

    • Lena Ekhs tillsättande var väl tidigare kommunalråd Peter Waaras kreation.
     Peter lämnade över sin plats i förtid och lät Ekh stanna, brukligt att kommunalrådet lämnar över till nytt kommunalråd och nye kommunchef.
     Nu fick Tornberg så att säga ärva Ekh från sossarna.
     Verkar gått bra dom emellan…

     • Arvegods…
      Nej, så var det inte. Lena Ekh anställdes redan under hösten 2014, men tillträdde i mars 2015. Jag tillträdde i januari 2015. Och det var, minns jag väl, så att kommunstyrelsens arbetsutskott under mandatperioden 2010-2014 månade om kontinuitet varför kommunchefens avtal skrevs t.o.m 2019/20 (inte till 2018). Anställningsavtalet undertecknades av min företrädare, Gunnel Simu. Avtalet förlängdes efter 2018 och sträcker sig fram till och med 2023/24 (jag kan ha fel här), men det är en sak som nuvarande arbetsutskott ensamt har ansvaret över.
      Att jag valde att inte fortsätta hade jag bestämt redan 2016, dvs. två år innan valet 2018 men jag valde att jobba kvar fram tills den sista dec 2018, dvs. mandatperioden ut vilket innebär att jag alls inte lämnade uppdraget i förtid. Dessutom visade ju valresultatet att oavsett vad jag tyckte 2016 så var det så att platsen som kommunalråd skulle någon annan ha.

      Det är INTE alls brukligt att när ett kommunalråd avgår så avgår också kommunchefen. Två skilda funktioner…

   • Örjan, bastukademin skriver du…”ingen rök utan eld” således! Så kan den konspirationsteoretiske kanske tänka?🥵

 6. Tänkte på några saker ingen rök utan eld …? När samma person ofta gör fel enl HB och alla runt i bruna huset …… Varför får man inte stop på detta? Inte vet jag om ni skall gnälla på henne, hon gör det som är bäst för henne …. det gör 99/100 i dagens samhälle…. så problemet är nog någon att ingen vill / vågar / kan ställa till rätta.

 7. Kan väl inte påstå att den journalistiska kvaliteten eller nyhetsvärdet har ökat i takt med att antalet inlägg stiger. Vad är nu fakta? Lena Ekh har rest på semester till ett land som enligt UD är godkänt, och enligt de försmådda anonyma krypskyttarna på kommunen (som kanske tillhör s-klanen) verkar hon jobba hemifrån i viss mån, allt enligt FHM:s rekommendationer. Nä, Axel och HB, om ni ska bidra till en folkmobb mot en kommuntjänsteman får ni nog komma med nåt bättre!

 8. ”Spanienresa kritiserad”, inte oväntat. Vad kritiseras väl inte på hbwebben. Vad beträffar Lena Ekhs gärning har jag ingen kunskap eller synpunkt men det vore ju klädsamt om hbwebben i artikeln också kunde skriva att Spanien enligt UD:s hemsida ej är ett land som man avråder resor till, om hb eller de anonyma tipsarna har annan kunskap får ni gärna delge oss övriga. Som sann spanienvän säger jag väl ”hasta la vista, vamos juntos!”

 9. Folk på golvet ska sjukskriva sig när man väntar på provsvar på Covid 19 vid symtom! och förlora pengar på det. Kommundirektören jobbar hemifrån och förlorar ingen inkomst!???

 10. Hon har följt FHM rek. i vart fall, det kan man inte säga om KD:s ledare Busch blöta intima festande och att anlita Säpo som taxi för fyllekörningar!

 11. Haparanda kommun skulle behöva en ”säljare” till kommundirektörstjänsten.
  Nuvarande är totalt osynlig.

  • Jo håller med här uppdrag granskning Agenda osv att det ska behövas är ju mindre bra men iaf en utväg, som kanske borde granskas förbjud resor utomlands iaf under pandemin kvoten är redan
   fylld av viss verkar inte ha nån som helst gräns men visa iaf omtanke tänk på våra gamlingar o sjuka övriga medborgare i kommun..

 12. Jag är inte förvånad att kommundirektören nonchalerar olika regelverk. Det viktigaste för Lena Ekh verkar vara att vara så lite som möjligt på arbetet. Hon är aldrig tillgänglig och visar inga resultat. Haparanda kommun behöver en kommundirektör som brinner för sitt uppdrag och som verkar som en god förebild för hela kommunorganisationen. Politiken måste ta sitt ansvar och hantera denna så viktiga fråga.

   • Svaret på den frågan är; att i Haparanda råder omfattande svågerpolitik, korruption och tystnadskultur. Hur skulle Haparandabladet kunna ”gräva” i all denna sörja när självaste Haparandabladets VD och Chefredaktör själv är inblandad i sörjan? Både politiker i kommunhuset, Haparandabladets ledning och samhällsetablissemanget i övrigt är släkt eller nära vänner. En stor andel är även ”bröder & systrar” i samma ordenssällskap som t ex ”Odd Fellows”, ”Rebeckasystrarna” och ”Frimurarna”. Detta är ett allvarligt hot emot demokratin!

    • Du pekar på en mycket öm punkt som aldrig kommer att ge likhet inför lagen eller objektivitet vid tjänstetillsättningar etc etc

   • Jag är inte förvånad längre vad denna människa gör..! Från corona-härjat Spanien kommer hon raka vägen och sätter sig på restaurang och äter med en avd.chef! Va?!
    Är det ingen som kan sätta ner foten nu?

  • Håller med dig Haparandabo,och vi var många som höjde på ögonbrynen då hon anställdes.
   Med akademisk utbildning behöver inte nödvändigtvis klokhet ingå.

   • Ni vet väl att tjänstemän är anställda och inte försvinner eller kan röstas bort?
    Ja du var smart Peter som lämnade över i förtid, fast du avsa dig ju inte posten.
    Tornberg blev med Ekh p.g.a detta och fick besittningsrätt på tjänsten, fast förordnande går ut.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.