fbpx

Löfven föreslås till statsminister

Talmannen Andreas Norlén beslutade på måndagen att föreslå Stefan Löfven (S) som stadsminister. Detta efter att Löfven tog över sonderingsuppdraget efter Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Statsminister Stefan Löfvens (S) regering föll i en misstroendeomröstning i riksdagen den 21 juni. En vecka senare meddelade statsministern att han avgår, vilket blev starten på talmansrundor där talmannen Andreas Norlén samtalade med partiledarna. Den första partiledare som fick sonderingsuppdraget för att bilda ny regering var Moderaternas Ulf Kristersson.

Dock avbröt Ulf Kristersson sitt uppdrag en dag tidigare då han inte såg parlamentariska förutsättningar för att bilda regering. Samma dag, torsdagen den 1 juli, gav talmannen Andreas Norlén vidare uppdraget till Stefan Löfven (S) som måndagen den 5 juli skulle rapportera sitt uppdrag till talmannen.

På måndagen kom beskedet: talmannen föreslog Stefan Löfven (S) till stadsminister.

– Stefan Löfven har en lösning som kan tolereras av riksdagen. Jag kommer därför utse Stefan Löfven till statsministerkandidat. Om han blir vald har han meddelat att (S) ska bilda bilda regering med (MP), sa Andreas Norlén under måndagen.

Stefan Löfven tog sedan över och meddelade att han accepterat nomineringen till statsminister. Han nämnde sedan att januariavtalet inte längre finns efter att Liberalerna lämnade samarbetet och att den majoritet som röstade bort regeringen inte hittat ett alternativ till en regering.

– Sverige är ett fantastiskt land, men vi har utan tvekan många utmaningar framför oss. Vi har tagit oss igenom en pandemi, men den har blottlagt våra svagheter och visat vad vi måste bygga mer på. Vi måste jobba oss ur krisen, sa Stefan Löfven.

På onsdagen den 7 juli kommer omröstningen att genomföras i riksdagen. För att återigen bli statsminister får inte 175 eller fler rösta nej.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Löfven föreslås till statsminister

 1. Vilket svammel man kan läsa från begåvningsreserven allt från Pajala till Haparanda. Löven föreslås till statsminister det var rubriken, konstigt att inte sikfisket var med och Robinsson och vägbygget och värmen.

  • Det var mycket svammel i ett inlägg.

   Att Lövet får fortsätta är logiskt. De får en majoritet av riksdagen med sig. Det får inte motståndarna.

 2. Med alla medel som stod tillbuds så blir det Löfven som blir statsminister igen
  Annie Lööf. har dikterat villkoren och Löfven nickar och bockar Vilket spektakel det här är.

 3. Han fick en chans till, när ska svenska folket vakna?

 4. Det händer mycket våldsbrott i Tornedalen bland annat inte ett ord om att de i kitkiöjärvi blev häktade det här är ingen lokal tidning ni tar in nyheter från typ en printer å bestämmer själv vad som skall publiceras oavsett det som hände i kitkiöjärvi dessutom publicerar ni nyheter på bl a hb webben som är lika färska som ett ruttet päron nu sägs prenumerationen upp men detta törs ni väl inte publicera

  • Om du hade haft en prenumeration hade du sett att det är en sida om händelserna i Kitkiöjärvi i både tisdagstidningen och i fredagens tidning. En bra anledning att prenumerera alltså om du vill läsa mer om det!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.