fbpx

Mer i lön för delade turer

Lars-Erik Wikberg (KD), Sven Tornberg (C) och Sofia Söderholm (M) lovar extra ersättning för delade turer. Foto: Eva Spiik

 

Alliansen i Haparanda förslår att de som tar delade turer inom äldreomsorgen ska få extra betalt.

Förslaget från (C), (M) och (KD) presenterades under en presskonferens idag, måndag.

Ersättningen ska utgå till personal inom äldreomsorgen som på grund av schematekniska orsaker måste arbeta delade turer. ”I första hand måste det vara vårdtagarnas behov som styr hur bemanningen planeras”.

Kommunstyrelsens ordförande, Sven Tornberg (C), säger att det inte finns någon realistisk möjlighet att ta bort delade turer samtidigt som flertalet anställda inom vård och omsorg erbjuds heltidstjänster.

– Vare sig de ekonomiska eller personella resurserna räcker till det. Då är det rimligare att vi ger en ersättning för den ställtid som uppkommer vid en delad tur, säger han.

Ersättningen för ställtid vid en delad tur kan enligt alliansen komma att uppgå till 50 procent av timlönen, beroende på hur det ekonomiska utrymmet utvecklas den närmaste tiden.

– Vår ambition är att det ska införas under 2023 vilket vi även pekade på i vårt gemensamma budgetförslag innan sommaren, säger Sofia Söderholm (M).– Även om vi inte kan få bort delade turer helt och hållet ska vi naturligtvis arbeta för att minska dem så mycket som möjligt, säger Lars-Erik Wikberg (KD).

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

20 kommentarer på “Mer i lön för delade turer

  1. Tornberg du har inte svarat på kommentarerna till din insändare om skolan som du skrev med Kerttu. Kommentera där så vi får veta vad ni anser

    • De anställningar som gjorts utgår jag är tillsatta med de bäst lämpade sökande

      • Kan informera dig om att ditt antagande inte stämmer! Varför gör du antaganden? Varför sätter du dig inte in i saker?

      • Förklara varför kommunens tjänstemän inte vill lämna ut uppgifter om anställningar trots att de enl lag ska lämnas ut? Hur planerar du att åtgärda det? Kan du gissa varför uppgifter om anställningar i kommunen är något de vill dölja?

        • Tyvärr efter många år som kommunanställd insåg man att det är ingen idé att söka ut annonserade tjänster! Annonsen är bara en formalitet tjänsten är i 95% av fallen öronmärkta redan för utvald person internt. Vilket betyder att kommunens s.k svåger politik fortsätter.. man vidhåller en homogen grupp som håller varann bakom ryggen i ledningsgrupper, tjänster o gentjänster. Kliar du inte någon annans rygg så kliar ingen din.

      • Tornberg, vet du inte att den person som objektivt sett har bäst kvalifikationer ska erbjudas jobbet? Det är inte rektorers/Martinviitas åsikter som ska styra! Erbjuds jobbet till någon med bara gymnasieutbildning när en högskoleutbildad finns, då gör man fel! Få kan klassas som olämpliga (t.ex. pedofiler är olämpliga) så vet inte varför du använder ordet lämplig i sammanhanget. Det är alltså den bäst kvalificerade som ska erbjudas jobbet!

  2. Bra förslag!
    Hela kommunhuset får börja jobba delade turer!
    Tornberg själv i spetsen🤭

  3. Valfläsk!
    De säger: Ersättningen för ställtid kan uppnå till 50% av timlönen beroende på hur den ekonomiska utrymmet utvecklas den närmaste tiden. Så i praktiken kan det bli 0%.

  4. Delade turer är ju det minsta av problemen, Ni måste avskaffa hela hälsoschemat som finns nu …. Återställa de tjänsterna som plockades bort från dag och natt …. Därifrån ska Ni börja för att Vi ska orka överhuvudtaget arbeta heltid inom Äldreomsorgen

  5. Då kan man införa delade turer i kommunhuset också så folk som jobbar dagtid ska ha chans att träffa tjänstemännen! medborgarnas behov måste ju styra öppettiderna?

    • Håller med dig.
      Tänker på hur mycket dygnet runt öppet-enheterna saknar chefen under kvällar och helger. Ibland behöver golvarbetarna ta beslut som de inte har rättigheter att göra. Men det finns inte tillgängliga enhetschefer/”jour”chefer som kan ta beslut. Då kanske cheferna ska kunna hoppa in och stötta en arbetsgrupp dygnet runt om arbetsplatsen är öppet dygnet runt. Kanske en bra lösning är att varmt välkomna att cheferna också jobbar i delade turer och att det alltid finns tillgängliga enhetschef.

    • De som arbetar delade turer jobbar väl knappast 8-17 ständigt måndag till fredag så utrymme att träffa en tjänsteman borde kunna tajmas. Om inte annat kan man ju alltid boka ett möte ?

      • Vem har sagt något om dom med delade turer? utan dom med normala turer ute i samhället.

      • Om du sedan blir arbetslös och ska skicka in arbetsgivarintyg till din a-kassa så har du bara dina arbetade timmar redovisade och ingen nytta av ställtiden.
        Då får du lägre dagersättning via a-kassan och aktivitetstödet.

    • Bra fråga! Om man får betalt så borde det räknas som arbetstid. Vad ska det annars vara?

      • Mommo skulle det räknas som arbetstid så skulle man förlora pengar varje månad pga ställtids ersättningen

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF