fbpx

Minskad tillgång till kontanter

I länsstyrelsernas rapport ”Bevakning av grundläggande betaltjänster 2023” blir vardagen svårare att hantera för den som inte har tillgång till digitala betaltjänster. Samtidigt minskar tillgången till kontanter på flera håll i landet.

Enligt länsstyrelserna är tillgången till betalkonto, internetbank, BankID, bankkort och Swish avgörande för möjligheten till att göra betalningar. Denna utveckling skapar problem för personer ”som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt”.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället, säger Anna-Karin Drake, nationell samordnare för grundläggande betaltjänster på Länsstyrelsen i Dalarnas län, i ett pressmeddelande.

Samtidigt har tillgången till uttag av kontanter försämrats under året. I 15 av 21 länsstyrelser rapporteras att antalet uttagsautomater minskar.

Under 2023 har länsstyrelserna genomfört insatser för att öka den digitala delaktigheten. Fokus har varit på grupperna äldre, utrikesfödda samt personer med funktionsnedsättning.

– Vi ser att utvecklingen på betaltjänstmarknaden leder till nya utmaningar när det gäller frågor kring betalningssystemets sårbarhet. Med ökad användning av digitala betaltjänstlösningar ökar såväl individens som samhällets beroende av fungerande elförsörjning, internet och stabila elektroniska kommunikationer, säger Wilhelm Kyrk, nationell samordnare för grundläggande betaltjänster, i ett pressmeddelande.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Minskad tillgång till kontanter

  1. Det är helt sjukt att mina pengar inte längre är mina. Vi är så begränsade av just bankerna. De ska ha full koll på oss.
    Alla medborgare klassas som kriminella och de misstänkliggör oss medborgare för penningtvätt bara rakt av fast de själva är största fifflarna och tjänar miljarder på det.
    Snacka inte om att hanteringen av kontanterna har blivit dyrt! Det är en dålig ursäkt för alla vet och ser att det är korthanteringen och dess avgifter som faktiskt kostar. Alla konstiga summor som försvinner från kontot, ett tu tre står det avgift/skatt på lönekonto? Aviavgifter 29kr är också nytt. Det var ju något som ingick i om man köpte tjänsten som stammis.
    De kränker oss medborgare, i alla fall mig. Vi är väl ett demokratiskt land? Vart har självbestämmandet tagit vägen? Jag vill själv bestämma hur jag vill betala, det beslutet ska INTE banken ta.? Alla har rätt till sin egen integritet anser jag.
    Jag är så förbannad på hur det har blivit och man ser inte hur det påverkar samhället. Medborgare som inte klarar av digitaliseringen blir exkluderade i samhället och står helt utanför då de inte kan ta ut pengar inne på banken, betala sina räkningar med kontanter på banken. Är det här verkligen demokratiskt., nej det är det inte.
    Det partiet som står upp för våra kontanter får min röst oavsett färg, för det kommer att bli en politisk fråga.
    Vi blir sårbara utan kontanter och det blev hela landet varse om när servrar låg nere. Bara de som hade kontanter kunde handla.
    TACK till alla företag som tar kontanter.

  2. Storebror vill ha kontroll över människor!! Det blir stora problem när elen slutar fungera och blir borta några timmar dagar…. allt är så bundet på elen och internet och leverans av det är inte alls 100% … men tyvärr tänker inte samhället så långt…

  3. Det handlar om full kontroll över mänskligheten. Vi är endast slavar åt Eliten. När ska folk vakna…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka