fbpx

Misstänkt varg på Sandskär

En varg misstänks ha rivit renar på Sandskär i Haparanda skärgård. 

Det är Liehittäja koncessionssameby har fått ett flertal renar dödade, rapporterar Sveriges radio. Enligt Erik Granerot, fältchef på länsstyrelsen har de varit på Haparanda Sandskär och tagit prover som skickats på DNA-analys och samebyn har ansökt om skyddsjakt på vargen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

24 kommentarer på “Misstänkt varg på Sandskär

  1. Jag såg en flock vargar springa under Seskaröbron, jag tror jultomten också var där men helt säkert var där vargar och en U-båt, en rysk U-båt.

  2. I Hälsingland är det så gott om varg att skolklasser ställer in utflykter av vargrädsla. Lite överdrivet, utan tvekan, men rädslan finns där.

    Jägare törs inte släppa sina hundar i Hälsinglands vargtäta skogar eftersom vargen ser den som en konkurrent och med enkelhet nyper jakthunden. Länsstyrelsen är helt tondöv och tycker att hundägare som jagar får skylla sig själv.

    Detta slipper vi i renskötselområden eftersom vargen enligt lag inte ska finnas här. Någon ersättning för vargdödade renar får renägaren inte, men samebyn får en struntpenning som inte motsvarar medlemmarnas förluster.

    I trafiken rör sig många sorters djur. Det behövs mer viltstängsel. Och trafikanter som förstår att föraren måste hinna stanna bilen inför möjliga hinder på vägen.

    • Ja, trafikanterna måste också förstå att bromssträckan är längre på vintern än på sommaren och att det kan dyka upp djur eller någonting annat där sikten är skymd. Alla har ett ansvar, men inte alla tar det ansvaret. Många verkar tänka att det som inte syns inte heller finns. Sänkta hastigheter vore bra.

      Vi kanske slipper få hundarna uppätna av vargar här uppe, men å andra sidan riskerar våra hundar att falla offer för renägare. Konstigt nog verkar hundägaransvaret även gälla om renen befinner sig på hundägarens egen gård. I hundens ögon är det nog inte så stor skillnad på ren och älg. Frågan är varför inte renen även i lagen jämställs med älgen.

      Nyligen stod det i tidningarna om en hundägare som bland annat skulle betala veterinärkostnader för en ren som hunden hade tuggat på efter att ha rymt ur sin hage. Det var då första gången jag hörde talas om att en renägare anlitade veterinär i ett sådant ärende. Varför inte bara döda renen och äta upp den? Nu menar jag inte att det var bra att hunden bet renen, men renen är fortfarande till för att ätas av någon. Kanske någon renägare kan förklara detta – eller var det helt enkelt ett allmänt angrepp på hundägare från renägares sida? Veterinärbesök är ju inte direkt billiga.

  3. Enok nitti är upptagen med att jaga bort buset i Älgstråket. Han har fullt upp med det arbetet.

  4. De har haft rejält med varg i Värmland länge nu, fråga folk som har vargarna som grannar vad de tycker?
    Då får man veta hur det blir att leva med vargar, de är anpassningsbara, har de inte mat i skogen så tar dom hunden eller katten som står på gården exvis. En vargfamilj äter ca 1 älg (200 kg kött) i veckan, så älgar och andra djur får det svårt, en varg blir aldrig ensam, de är flockdjur.
    Sedan visste jag inte infot om renägarna, det var något nytt.

    • Förhoppningsvis kommer den inte åt hunden som är i sin hage. Man får ju i princip inte ha hundar i kedja eller löplina numera, i alla fall inte mer än en viss tid och då under uppsikt.

      Tar den en katt gör den ju stor nytta.

      Brukar inte skogsägarna klaga på att älgarna äter upp skogen för dem? Då är ju vargen ett nyttodjur även där.

      Ordet flock kan lätt misstolkas. Många tror att vargflockar ser ut som på film, med väldigt många individer i en flock, men en vargflock består i allmänhet av en helt vanlig kärnfamilj.

      Hemma på gården vill inte jag heller ha onödigt många vargar, men vi är nog inte riktigt där ännu. Hur många av oss har överhuvud taget sett en varg? Jag har en gång sett en. Det kan man jämföra med hur många renar som springer ut på vägen framför min bil varje dag. Dessa utgör en betydligt större fara.

      I vilket fall som helst bör samma regler gälla för samisk djurhållning som för svensk djurhållning. Ska renen betraktas som tamdjur så ska renägaren ersätta skador som renen orsakar. I annat fall bör den betraktas som älg och få jagas.

  5. Vargen hör hemma här som andra djur. Renskötseln är ett betydligt nyare påfund.

    Tänk om indierna skulle börja döda alla tigrar, om man i Afrika skulle döda alla lejon.

    Vargen är ett djur som hör hemma i den svenska faunan. Även i Norrbotten.

  6. Här redovisas grava okunskaper om renen och rennäring. Den har varit en viktig del i hushållens överlevnad i Tornedalen sedan 1600-talet.

    Vargen hör däremot inte hemma i renskötselområden.

    • Även jakthunden har varit ”en viktig del i hushållens överlevnad i Tornedalen”, liksom älgen.
      Det säger ju ingenting.
      I renhagen hör inte vargen hemma, nej, men tamdjur bör hållas under uppsikt.
      Varför heter det över huvud taget renSKÖTSEL när renarna inte sköts om ordentligt utan springer omkring i trafiken?
      De trampar dessutom ner odlade växter på privata gårdar.
      Inte alla, men många renägare beter sig tyvärr lika ansvarslöst som en genomsnittlig kattägare.

    • Bygga och laga oxkärror och tråhjul på 1300-talet var också nödvändigt för bygget av landet Sverige och delar av det. Men inte är det någon som drar sånt i FN och domstolar för bidrag och mark för att upprätthålla den kulturen och traditionen. Behovet eller samhällsnyttan finns inte.

      Men håller med om varg. Sverige utrotade den av en anledning. Och dom återplanterades in av enskilda individer som tog lagen i egna händer. Och varg är inte utrotningshotad som lejon och tigrar.

  7. Första vargen man ens hört om i Haparanda i åratal och åter åratal och den vill de omedelbart skjuta. Det är ingenting annat än kriminellt – och om det inte är det så borde det vara det. :/ Om någon planerade att skjuta en varg som dödat deras älskade hund så skulle det bli en jävla massa liv!

    Är det inte intressant hur det aldrig skjutits fler vargar i modern tid än under Miljöpartiets tid i regeringen…? Samtidigt vill de att vi ”vanligt” folk inte ens ska äta kött, medan bland andra det förre språkröret Gustav Fridolin själv är jägare. Hyckleriets parti №1 i riksdagen!

  8. Det är inte många renägare som livnär sig på renskötseln. Så en varg här och där spelar ingen roll. Allt är bara en hobbyverksamhet som dom får betalt för. Vill dom skydda sina djur, kan dom väl vara i skogen (på arbetsplatsen) som förritiden, som alla andra arbetare är på sin arbetsplats. Det fanns rovdjur förr också, inte hade dom problem med dom. Vi skall inte lägga skatte pengar på helikoptrar och personal så att renägarna får sitta framför tv:n och titta på nordnytt. Sluta och svamla om vargar.

    • Helt rätt.
      Om renägarna vaktar sina renar och fiskarna vaktar sina fiskeredskap så är det inga problem med varken vargar eller sälar. Så gjorde man förr i tiden.

  9. Om exempelvis en hund blir påkörd av en bil blir hundägaren skyldig att betala för skadorna på bilen (strikt ägaransvar gäller). Om däremot en ren blir påkörd av en bil får renägaren ersättning för renen.

    Varför är inte hundägare och renägare lika inför lagen? Är inte detta (ytterligare) en form av etnisk diskriminering?

    Om man är orolig för att ens ren ska bli uppäten av vargar får man väl hålla den i hage, liksom andra djurägare måste göra. Låter man renen springa vind för våg får man skylla sig själv om den blir uppäten. Vargen har rätt att utöva sitt naturliga beteende. Renen lär ändå ätas upp förr eller senare.

    Ute i byarna skjuts vargar utan tillstånd. Åtminstone hör man då och då renägare skryta om det. Trots alla fördelar som dessa människor åtnjuter i egenskap av renägare har de uppenbarligen ingen respekt för vare sig svensk lag eller vårt svenska djurliv. Mycket vill ha mer …

  10. är det meningen våran länstyrelse ska sköta om renarna till en handfull renskötare. av de fåtal har hälften heltidsjobb som har inget med renskötsel att göra.( pajala kommun) borde vara dags att hb tar till en granskning till alla skyddjakter som våran länstyrelse håller på med i helt omedvetande till vår befolkning i det tysta avskjuter vår storvilt till gränsen till noll.

  11. 3 vargar till på Sandskär, då är älgarna och renarna/hararna mm borta , men då får vi höra vargarna yla istället, alltid nåt. 🙂

  12. En och annan ren som blir vargmat är väl inget att oroa sig över.
    Låt vargarna äta sig mätta.
    Om nu renarna ska vara fredade så får väl renägarna inhägna och mata sitt boskap precis som bönderna får göra med kor, får, getter m.m.

  13. Vargen behöver också föda för att överleva. Renar finns det så gott om. Renskötarna får ju ersättning för sina dödade renar..

  14. En varg. En enda. Att de vill döda den enda vargen visar deras agenda. De vill döda alla vargar.

    Tänk om indierna skulle ”skyddsdöda” alla sina tigrar.

    Renskötarna har alldeles för stor makt.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.