fbpx

Här svälter älgarna ihjäl

– Den unika naturmiljön på Sandskär har skapats i närvaro av människan och hennes jakt i många århundraden. Efter att jakten förbjöds när ön blev nationalpark håller naturmiljön på ön att förändras helt, säger Viktor Medström.

Stora flockar av älgar på Haparanda Sandskär fortsätter att svälta ihjäl. Varje år hittas ett antal kadaver efter älg som svultit till döds. Aspsly, rönn, enris och ungtall är nästan helt nedbetad. – I stället för att bevara den unika miljön så innebar bildandet av nationalpark 1995 med jaktförbud att naturmiljön på ön håller på att ändras helt, säger Viktor Medström, Seskarö.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Här svälter älgarna ihjäl

 1. Det är ohållbart med så mkt älg på en holme.
  Må vara att det ska vara ”naturligt och opåverkat” tyvärr är inte omgivningen opåverkad och älgarna har ju vandrat dit.
  Skogsavverkning som gett så mkt älg så det som händer på Sandskär blir ju indirekt ett resultat av mänsklig påverkan.
  Hoppas det blir tillåtet att decimera älgarna på Sandskär så inte ön blir ödelagd sandöken,,,

 2. det blir mat för Fåglarna som ej blivit ihjälslagna av Vindkraftverkens vingar..

 3. Att naturmiljöer ändras händer över allt där man skyddar så kallad gammal skog istället för att man kunde begränsa skogsbruket förbjuder man det helt och då får skogen växa vilt och det man har skyddat blir borta

 4. Helt naturligt att vissa arter får problem då man bestämmer att människan inte får påverka! Trots detta har man med statens goda vilja jagat invasiva arter i skärgården. Vi som värnar skärgården och arters mångfald tvingas se att arter svälter ihjäl, då kosten inte räcker till! En bra inventering och jakt som reglering skulle vara bra för mångfalden i skärgården.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.