(S) och (V) i Haparanda har fått tillräckligt med namnunderskrifter för att det ska bli en folkomröstning om nya äldreboendet.
Frågan gäller om det särskilda boendet Hemstranden ska drivas kommunalt, vilket (S) och (V) vill, eller om det ska drivas privat, vilket (C), (M), (KD) och (SJVP) vill.
För att få till stånd en folkomröstning krävs cirka 800 namnunderskrifter. Oppositionen har hittills samlat in över tusen underskrifter.
– Om inte alliansen och Sjukvårdspartiet ändrar sig vad gäller driften så blir det en folkomröstning – som vi helst vill undvika eftersom det kostar pengar och är en stor process, säger Ida Karkiainen (S) och uppger att det krävs en majoritet av två tredjedelar av fullmäktiges ledamöter för att stoppa initiativet, ”vilket de inte har”.
– Så nu är det upp till dem, tänker de ta Haparandabornas vilja på allvar? säger Nina Waara (S) som menar att underskrifterna är en viktig och tydlig signal på vad folket vill i denna fråga.
Enligt Monika Perdahl Täikkö (V) har folk stått i kö för att få skriva under listorna.
– Det är en viktig fråga att få vara med och påverka, säger hon.
Enligt kommunalrådet Sven Tornberg (C) kommer de inte att ändra sig vad gäller driftsfrågan.
– Nej, vi har gått till val på att vi ska ha valfrihet inom äldreomsorgen, så på det sättet har vi redan haft en folkomröstning, säger han till Haparandabladet.
Han uppger vidare att han tycker att det är viktigare att diskutera innehållet i äldreomsorgen än vem som utför den.
Även Anders Rönnqvist (SJVP) säger till Norrbottens media att det är osannolikt att de skulle ändra sig.
22 kommentarer på “Namninsamling klar för folkomröstning”
Varför vill den borgerliga alliansen med stöd av Sjukvårdspartiet lämna den modernaste anläggningen som är byggd för att kunna drivas rationellt med färre personal till privata entreprenörer?
Kommunen ska fortsätta äldreboenden som aldrig varit byggda för den typ av verksamhet som där nu bedrivs.
Blir det en konkurrens på lika villkor? Det förstår alla att det inte blir. Det är inte omsorg om skattebetalarnas pengar, det är bara en ideologisk fråga, privatisering för att leva upp till idéerna. Varför vill man inte göra tvärtom, ha kommunaldrift på det nya och låta privata entreprenörer driva de nuvarande äldreboendena? Svaret vi fått är att ingen privat vill driva dem!!
Sedan kan man visa att den privata driften är billigare viket det naturligtvis blir när förutsättningarna är så olika. De styrande i dagens Haparanda är beredda att berika ett, troligtvis internationellt börsbolag med dina skattekronor.
Riksdagspolitiker Ida K (S) hotar med att ”Rösta med oss – annars blir det dyrt!”
Är det så S säger till sina väljare också? Med sådana uttalande skulle man tro att vi lever i Nordkorea och inte i ett fritt och modernt Sverige år 2021. Hälften av platserna planeras i kommunal drift och hälften i privat drift – det blir ju hur bra som helst!
Valfrihet handlar det dock inte om, eftersom man inte får välja om man vill bo i ett kommunalt eller privat boende. Man blir placerad där det finns plats.
Privata bolag har självklart ambitionen att tjäna pengar och när ca 80% av kostnaderna är lönekostnader, hur tjänar de privata bolagen pengar?! Självklart genom att dra ner på lönekostnaderna. Det i sin tur leder till färre anställda som har än mindre tid för de boende.
Argumentet att de privata bolagen ska tjäna pengar på ”att vara bättre” håller inte, för det finns som sagt ingen valfrihet hos de behövande.
Vilka äldre ska ha förmånen att få bo på ett boende med fler anställda (kommunal drift) och vilka ska bo där de anställda är färre (privat drift)?
Där har du ett av de största argumenten till varför inte hälften av platserna ska drivas av privata aktörer…
De finns personer från högerfalangen som ifrågasätter och hånar folk som skriver på listan.Det är också en form av hot mot demokratin.
Det skulle vara roligt att veta lite mer om det nygamla hemtjänstföretaget…
Men happis är happis
Folkomröstning i fler frågor kanske, kanske en bra ide? Varför inte lokal folkomröstning om upprustning av byavägar? (I stället för löjliga vägbulor i stan), eller folkomröstning om förbud mot vindkraftsnurror i Tornedalen (till förmån för kärnkraft), eller en riksomröstning om striktare lag mot invandring (vore väl en lågoddsare)? Nja, så blir det nog inte tyvärr, populisterna bland de röd-grön-rosa lär fortsätta blanda ihop korten. Men, avseende aktuell fråga vet jag ej vad jag skulle rösta på, det beror på vem som är kommunalt ansvarig för äldreomsorgen och vilken entreprenör som är aktuell och vilka krav och vilken kontroll kommunen har.
Håller med Verkkosurfaren här på alla punkter.
Så funkar sossarna om nåt går emot begär de folkomröstning fast de har varit med å beslutat i frågan ur led är tiden
Nog är det konstigt att det är skillnad på folk och folk.
När politiker startar en namninsamling för folkomröstning så är det inga problem, kosta vad det vill.
När privatpersoner i kommunen startar namninsamling för folkomröstning (nya skolstrukturen) och får med bred marginal röster för folkomröstning, nä då kastar politikerna namninsamlingen under mattan, eldar upp mattan och sedan genomför nya skolstrukturen utan folkomröstning……..som sagt konstigt att det är skillnad på folk och folket.
Det var den styrande majoriteten, Sjvp, Centern, M och KD som stoppade folkomröstningen om nya skolstrukturen, de ansåg sig inte kunna identifiera Haparandaborna enär det inte fanns personnummer på underskrifterna. S och V var beredda att godkänna namnen i likhet med vad kommunens tjänstemän rekommenderade.
Å ena sidan har jag inget emot att en privat entreprenör sköter får upphandlingar. Å andra sidan är min uppfattning att inom vård, skola och omsorg ska varje satsad krona gå till resurser motsvarande en krona för brukaren. Inte 75 öre, utan krona för krona. En privat entreprenör driver inte sitt företag utan ett vinstsyfte och därför faller privata aktörer bort, enligt min övertygelse, från kärnverksamheterna inom vård, skola omsorg.
Jag förstår till viss del politiska initiativ som förespråkar privatism, man önskar finna nya vägar, men i dialoger har det mer och mer tydliggjorts att det är egentligen inte själva privatismen, utan att man vill komma bort från ansvaret. Genom att ta in en utomstående aktör blir man kravställare och har någon att skylla på. Men att ta in en privat aktör med vinstintresse gör ekvationen omöjlig, man kommer aldrig att få full valuta för satsade pengar, utan endast 75 öre för varje satsad krona.
Företag idag drivs utifrån pågående processer där organisationen och arbetssätt ska optimeras, effektiviseras med syftet att pressa ner kostnaderna, intäkterna ökas genom att dela öka kundunderlag, dels dela upp produkter och tjänster i mindre delar och prissätta dem, dels enskilt men även i paket. Slutsumman blir att ständigt jobba mot målet, öka marginalerna, öka vinsten. Just detta står i rak motsats mot hur exempelvis en äldrevård ska fungera, hur den ska styras och fungera.
I så fall är det underligt hur det kan vara billigare med privata aktörer i många fall, i stället för offentliga. De faller väl under samma lagar och regler? Kan det vara så att de privata aktörerna motiverar sina anställda till att effektivisera arbetet så det blir billigare att utföra en syssla än vad en kommunal aktör skulle göra? Om det alltid vore så att kommunala aktören är billigare så skulle ju inga privata aktörer finnas…
Tips …;-)?
Seriöst företag ?
Men om man inte vill skriva så vill man inte …….
Men sanningen finns redan i varenda hus så det blir ju gamla nyheter ….
Så uppfanns kommunismen men ni törs väl inte ta in detta inägg
I och med att det kommunala inte klarar av hemtjänst åt alla som behöver det behövs privata aktörer förstår inte detta spygnällande ska sossarna bedriva äldreboende privat i Haparanda. Verkar vara känsligt
Utan privatföretagande stagnerar hela samhället. Vart är Haparanda på väg? Ska staten och kommunen ta över all verksamhet i den här lilla hålan? Vem är det som betalar? Staten är ändå vi, likaså kommunen. Jag vill ha privata företag inom alla områden: vården ( privata läkare vore hiphiphurra eftersom det offentliga inte hinner med allt ), äldreomsorgen, skolan, handeln ( eller ska vi kommunalisera den också) m.m. Här känner jag mig inte fri. Tur att vi har Torneå, där har vi privata företag inom nästan allt.(Än så länge)
Vill man göra Haparanda attraktivt måste man tillåta all företagsamhet som alternativ till den offentliga. Idag finns inget större intresse hos varken privata personer eller privata företag att etablera sig i Haparanda. Haparanda är döende, förfallet syns överallt. Byggnader, gator, (och massor av chefer, typiskt för vissa politiska falanger). Det enda som kan rädda staden är gamla och nya företag. Den fattiga kommunens fattiga invånares skattepengar räcker inte till någonting längre.
Äntligen någon som begriper sammanhanget och inte ser detaljer
Det nya företaget har väl inte ens rent mjöl i påsen? …. Konstigt att HB verkar missa allt vad hela Happis vet ……
Men hemmablind eller vill inte skriva sanningen ?!
Vi är alltid tacksamma för tips! (Via https://haparandabladet.se/ går det att tipsa helt anonymt och krypterat)
Klart ni ska ha en folkomröstning. Pengar har ni i överflöd. Hoppas att S och V inte fortsätter med att hålla nere lönerna för folk som jobbar inom omsorgen, utan gör en rejäl lönesatsning. Visst skulle S och V höja lönerna rejält inom omsorgen? Lite tyst om den saken. Nästa år blir det väl nya löften då valet närmar sig.
Antar att vi redan har fått en ”ledtråd” till vilka som ska sköta om driften, har ju varit flera artiklar i HB om ett företag inom branschen som sålts till lokala företagare och som nu har anställt en ny chef 🙂
Kan vara så ….;-)!men jag tror att HB skulle gräva lite i fakta och kolla upp lite så tror jag samarbetet är borta inom en snar framtid…? Det som göms i snö kommer upp i tö……;-) som sagt var HB är lite trubbiga på 1+1 =?
Men inom kort så kommer någon säkert
Googla och den som söker finner ?!