Nationell trafikvecka pågår

Mellan den 13 och 19 september genomför polisen en nationell trafikvecka i syfte att öka trafiksäkerheten.

Under veckan kommer ett ökat antal hastighetskontroller att ske runt om i landet.

Polisen uppger i ett pressmeddelande att forskningen visar att hastigheten är en av de faktorer som påverkar mest hur allvarliga konsekvenser en trafikolycka får. Det handlar både om skador hos den som färdas i ett fordon, men även hos oskyddade trafikanter som till exempel cyklister eller gående.

Enligt Trafikverket kör ungefär hälften av alla fordonsförare för fort. Ursäkterna uppges vara många: Man har bråttom, följer hellre trafikrytmen än att hålla skyltad hastighet eller tycker att några få kilometer i timmen för fort inte spelar någon roll.

– Frågan är varför inte alla följer skyltad hastighet när vi vet att det räddar liv? Det behövs en attitydförändring, det ska vara socialt oacceptabelt att köra för fort, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, i ett pressmeddelande.

Under förra trafikveckan bötfälldes rekordmånga personer för hastighetsöverträdelser.

– Olycksrisken ökar även vid små hastighetsöverträdelser. Vi hoppas att vi den här gången rapporterar rekordfå personer. Helst inga alls. Följ skyltad hastighet och hjälp oss att rädda liv, säger Ursula Edström.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Nationell trafikvecka pågår

  1. När man åker från Övertorneå till Luleå är det bättre att köra via vitvattnet där hastigheten är begränsad till 110 efter grusvägen än att krypa fram i 80 efter E4.an via Haparanda.

  2. Varför? För att hastighetsbegränsningarna är orimligt lågt satta i förhållande till bilar och vägar. Bilarna blir bättre, vägarna likaså men hastighetsbegränsningarna sänker man. Inte förvånande att folk kör för fort.

    • Vad hjälper det om bilarna blir bättre om inte förarna blir bättre. Fotgängarna är fortfarande oskyddade. Blir vägarna bättre? Det har jag totalt missat.

      • Polisen till e4 vägarbetet mellan salmis o haparanda. Vägen borde stängas helt, många som ej förstår hur man ska köra så polisen borde vara där och visa hand märken o skylta bättre, men sen blir det fiasko av vägbygge. Sämsta vägen som jag kört.

      • Sveriges vägar är mycket bättre än de allra flesta vägar i världen.
        Vägarna har förbättrats betydligt de senaste 30-40 åren. För 30 år sedan var det sämre vägar och trots det 110 på många sträckor som idag sänks till 80. Förarutbildningen är dessutom också bättre. Det är mycket svårare att ta körkort idag. Fördelen med det är bättre förare.
        Därför skriver jag att det inte är förvånande att människor kör för fort.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.