fbpx

Nationell trafikvecka pågår

Mellan den 13 och 19 september genomför polisen en nationell trafikvecka i syfte att öka trafiksäkerheten.

Under veckan kommer ett ökat antal hastighetskontroller att ske runt om i landet.

Polisen uppger i ett pressmeddelande att forskningen visar att hastigheten är en av de faktorer som påverkar mest hur allvarliga konsekvenser en trafikolycka får. Det handlar både om skador hos den som färdas i ett fordon, men även hos oskyddade trafikanter som till exempel cyklister eller gående.

Enligt Trafikverket kör ungefär hälften av alla fordonsförare för fort. Ursäkterna uppges vara många: Man har bråttom, följer hellre trafikrytmen än att hålla skyltad hastighet eller tycker att några få kilometer i timmen för fort inte spelar någon roll.

– Frågan är varför inte alla följer skyltad hastighet när vi vet att det räddar liv? Det behövs en attitydförändring, det ska vara socialt oacceptabelt att köra för fort, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, i ett pressmeddelande.

Under förra trafikveckan bötfälldes rekordmånga personer för hastighetsöverträdelser.

– Olycksrisken ökar även vid små hastighetsöverträdelser. Vi hoppas att vi den här gången rapporterar rekordfå personer. Helst inga alls. Följ skyltad hastighet och hjälp oss att rädda liv, säger Ursula Edström.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Nationell trafikvecka pågår

  1. När man åker från Övertorneå till Luleå är det bättre att köra via vitvattnet där hastigheten är begränsad till 110 efter grusvägen än att krypa fram i 80 efter E4.an via Haparanda.

  2. Varför? För att hastighetsbegränsningarna är orimligt lågt satta i förhållande till bilar och vägar. Bilarna blir bättre, vägarna likaså men hastighetsbegränsningarna sänker man. Inte förvånande att folk kör för fort.

    • Vad hjälper det om bilarna blir bättre om inte förarna blir bättre. Fotgängarna är fortfarande oskyddade. Blir vägarna bättre? Det har jag totalt missat.

      • Polisen till e4 vägarbetet mellan salmis o haparanda. Vägen borde stängas helt, många som ej förstår hur man ska köra så polisen borde vara där och visa hand märken o skylta bättre, men sen blir det fiasko av vägbygge. Sämsta vägen som jag kört.

      • Sveriges vägar är mycket bättre än de allra flesta vägar i världen.
        Vägarna har förbättrats betydligt de senaste 30-40 åren. För 30 år sedan var det sämre vägar och trots det 110 på många sträckor som idag sänks till 80. Förarutbildningen är dessutom också bättre. Det är mycket svårare att ta körkort idag. Fördelen med det är bättre förare.
        Därför skriver jag att det inte är förvånande att människor kör för fort.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka