fbpx

Nationell trafikvecka pågår

Mellan den 13 och 19 september genomför polisen en nationell trafikvecka i syfte att öka trafiksäkerheten.

Under veckan kommer ett ökat antal hastighetskontroller att ske runt om i landet.

Polisen uppger i ett pressmeddelande att forskningen visar att hastigheten är en av de faktorer som påverkar mest hur allvarliga konsekvenser en trafikolycka får. Det handlar både om skador hos den som färdas i ett fordon, men även hos oskyddade trafikanter som till exempel cyklister eller gående.

Enligt Trafikverket kör ungefär hälften av alla fordonsförare för fort. Ursäkterna uppges vara många: Man har bråttom, följer hellre trafikrytmen än att hålla skyltad hastighet eller tycker att några få kilometer i timmen för fort inte spelar någon roll.

– Frågan är varför inte alla följer skyltad hastighet när vi vet att det räddar liv? Det behövs en attitydförändring, det ska vara socialt oacceptabelt att köra för fort, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, i ett pressmeddelande.

Under förra trafikveckan bötfälldes rekordmånga personer för hastighetsöverträdelser.

– Olycksrisken ökar även vid små hastighetsöverträdelser. Vi hoppas att vi den här gången rapporterar rekordfå personer. Helst inga alls. Följ skyltad hastighet och hjälp oss att rädda liv, säger Ursula Edström.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Nationell trafikvecka pågår

 1. När man åker från Övertorneå till Luleå är det bättre att köra via vitvattnet där hastigheten är begränsad till 110 efter grusvägen än att krypa fram i 80 efter E4.an via Haparanda.

 2. Varför? För att hastighetsbegränsningarna är orimligt lågt satta i förhållande till bilar och vägar. Bilarna blir bättre, vägarna likaså men hastighetsbegränsningarna sänker man. Inte förvånande att folk kör för fort.

  • Vad hjälper det om bilarna blir bättre om inte förarna blir bättre. Fotgängarna är fortfarande oskyddade. Blir vägarna bättre? Det har jag totalt missat.

   • Polisen till e4 vägarbetet mellan salmis o haparanda. Vägen borde stängas helt, många som ej förstår hur man ska köra så polisen borde vara där och visa hand märken o skylta bättre, men sen blir det fiasko av vägbygge. Sämsta vägen som jag kört.

   • Sveriges vägar är mycket bättre än de allra flesta vägar i världen.
    Vägarna har förbättrats betydligt de senaste 30-40 åren. För 30 år sedan var det sämre vägar och trots det 110 på många sträckor som idag sänks till 80. Förarutbildningen är dessutom också bättre. Det är mycket svårare att ta körkort idag. Fördelen med det är bättre förare.
    Därför skriver jag att det inte är förvånande att människor kör för fort.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.