fbpx

Nationell trafikvecka pågår

Mellan den 13 och 19 september genomför polisen en nationell trafikvecka i syfte att öka trafiksäkerheten.

Under veckan kommer ett ökat antal hastighetskontroller att ske runt om i landet.

Polisen uppger i ett pressmeddelande att forskningen visar att hastigheten är en av de faktorer som påverkar mest hur allvarliga konsekvenser en trafikolycka får. Det handlar både om skador hos den som färdas i ett fordon, men även hos oskyddade trafikanter som till exempel cyklister eller gående.

Enligt Trafikverket kör ungefär hälften av alla fordonsförare för fort. Ursäkterna uppges vara många: Man har bråttom, följer hellre trafikrytmen än att hålla skyltad hastighet eller tycker att några få kilometer i timmen för fort inte spelar någon roll.

– Frågan är varför inte alla följer skyltad hastighet när vi vet att det räddar liv? Det behövs en attitydförändring, det ska vara socialt oacceptabelt att köra för fort, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, i ett pressmeddelande.

Under förra trafikveckan bötfälldes rekordmånga personer för hastighetsöverträdelser.

– Olycksrisken ökar även vid små hastighetsöverträdelser. Vi hoppas att vi den här gången rapporterar rekordfå personer. Helst inga alls. Följ skyltad hastighet och hjälp oss att rädda liv, säger Ursula Edström.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Nationell trafikvecka pågår

 1. När man åker från Övertorneå till Luleå är det bättre att köra via vitvattnet där hastigheten är begränsad till 110 efter grusvägen än att krypa fram i 80 efter E4.an via Haparanda.

 2. Varför? För att hastighetsbegränsningarna är orimligt lågt satta i förhållande till bilar och vägar. Bilarna blir bättre, vägarna likaså men hastighetsbegränsningarna sänker man. Inte förvånande att folk kör för fort.

  • Vad hjälper det om bilarna blir bättre om inte förarna blir bättre. Fotgängarna är fortfarande oskyddade. Blir vägarna bättre? Det har jag totalt missat.

   • Polisen till e4 vägarbetet mellan salmis o haparanda. Vägen borde stängas helt, många som ej förstår hur man ska köra så polisen borde vara där och visa hand märken o skylta bättre, men sen blir det fiasko av vägbygge. Sämsta vägen som jag kört.

   • Sveriges vägar är mycket bättre än de allra flesta vägar i världen.
    Vägarna har förbättrats betydligt de senaste 30-40 åren. För 30 år sedan var det sämre vägar och trots det 110 på många sträckor som idag sänks till 80. Förarutbildningen är dessutom också bättre. Det är mycket svårare att ta körkort idag. Fördelen med det är bättre förare.
    Därför skriver jag att det inte är förvånande att människor kör för fort.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.