fbpx

Ny vårdavdelning invigd

Regionråden Linda Frohm (M) och Kenneth Backgård (SJVP) klippte tillsammans invigningsbandet. Foto: Eva Spiik

Under tisdagens förmiddag invigdes sex allmänmedicinska vårdplatser på hälsocentralen i Haparanda.

Det var regionråden Kenneth Backgård (SJVP) och Linda Frohm (M) som klippte invigningsbandet, varpå det blev mingel och tårtkalas.

Backgård påminde också i sitt tal att den tidigare obs-avdelningen med nio platser stängdes av den tidigare landstingsledningen, trots att det fanns ett behov.

Han poängterar även att en viktig förändring nu är att platserna inte längre benämns som ”obs-platser” utan som ”allmänmedicinsk vårdplatser”, där patienter inte bara observeras utan även behandlas.

– Första patienten kommer redan i morgon (onsdag), säger enhetschefen Outi Liakka och berättar att personalstaben på fyra undersköterskor och nio sjuksköterskor står redo.

Vårdplatserna kommer främst att användas av patienter som har behov av slutenvård, är i livets slutskede eller där en transport till sjukhus gör mer skada än nytta.

– Främst kommer det att röra sig om äldre patienter som kan få den här vården närmare hemmet och sina anhöriga, säger Mika Sorvisto, enhetschef på hälsocentralen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Ny vårdavdelning invigd

  1. Grattis Haparanda! Det är så här decentraliserad vård ska se ut!
    Tack Sjukvårdspartiet!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.