fbpx

Nygammal operationsverksamhet invigd

– Det stärker Region Norrbottens robusthet och hållbarhet att ha operationsverksamhet även i Kalix, men även vår beredskapsförmåga om det värsta händer, sa regiondirektör Ulrika Sundquist när operationsenheten i Kalix nyinvigdes i fredags.

– Det är jätteviktigt för Norrbottens hälso- och sjukvård att vi nu tagit över verksamheten i egen regi med egna medarbetare, sa Camilla Friberg, regionråd.

Kirurgin i Kalix lades ned 2012. För några år sedan återstartades verksamheten av Opemera, ett dotterbolag till Läkarjouren i Norrland som under en begränsad tid hyrde in sig för att operera lipödem.

Dagkirurgi med lokalbedövning återstartades av regionen under 2021, dock med inhyrd personal.

– Nu opererar vi också med narkos, även inom tandvård, säger Christelle Jakobsson, tillförordnad enhetschef på halvtid för Operation Kalix och tillika chef för operation, dagkirurgi, uppvakning och sterilcentral på Gällivare sjukhus.

Samtlig personal är regionanställda.

– Samtliga av de som tidigare varit inhyrda medarbetare är nu regionanställda. Nu kommer vi successivt att utveckla verksamheten och gå från en till två operationssalar och även inkludera en sterilcentral. De läkare som opererar kommer från Sunderby sjukhus förutom en narkosläkare, där vi har ett samarbete med IVAK i Kalix. Till hösten är tanken att vi ska ha en egen narkosläkare, säger Jakobsson.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Nygammal operationsverksamhet invigd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF