fbpx

Nygammal operationsverksamhet invigd

– Det stärker Region Norrbottens robusthet och hållbarhet att ha operationsverksamhet även i Kalix, men även vår beredskapsförmåga om det värsta händer, sa regiondirektör Ulrika Sundquist när operationsenheten i Kalix nyinvigdes i fredags.

– Det är jätteviktigt för Norrbottens hälso- och sjukvård att vi nu tagit över verksamheten i egen regi med egna medarbetare, sa Camilla Friberg, regionråd.

Kirurgin i Kalix lades ned 2012. För några år sedan återstartades verksamheten av Opemera, ett dotterbolag till Läkarjouren i Norrland som under en begränsad tid hyrde in sig för att operera lipödem.

Dagkirurgi med lokalbedövning återstartades av regionen under 2021, dock med inhyrd personal.

– Nu opererar vi också med narkos, även inom tandvård, säger Christelle Jakobsson, tillförordnad enhetschef på halvtid för Operation Kalix och tillika chef för operation, dagkirurgi, uppvakning och sterilcentral på Gällivare sjukhus.

Samtlig personal är regionanställda.

– Samtliga av de som tidigare varit inhyrda medarbetare är nu regionanställda. Nu kommer vi successivt att utveckla verksamheten och gå från en till två operationssalar och även inkludera en sterilcentral. De läkare som opererar kommer från Sunderby sjukhus förutom en narkosläkare, där vi har ett samarbete med IVAK i Kalix. Till hösten är tanken att vi ska ha en egen narkosläkare, säger Jakobsson.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Nygammal operationsverksamhet invigd

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.