fbpx

Nytt begåvningstest för blivande poliser

Nytt begåvningstest för sökande till polisutbildningen ska vara mer aktuellt.

För att bli antagen till polisutbildningen måste den sökande få godkänt på bland annat ett begåvningstest.

Det gamla testet baserades på resultatet från knappt tusen personer, majoriteten män, som genomfört testet för nästan 20 år sedan.

I januari 2022 gjorde Plikt- och Prövningsverket en ny normering av begåvningstestet på uppdrag av Polismyndigheten. Det baseras på resultatet från strax över 14.000 personer som genomförde testet åren 2019-2021, där könsfördelningen var jämnt fördelad.

Det här innebär att det nu är lättare att få högre betyg i testet.

Syftet med ett nytt test uppges vara att ”säkerställa en aktuell prövning med utgångspunkt från dagens samhälle och med ett robust urval”.

Enligt Henrik Dider, HR-direktör vid Polismyndigheten, är det mer rättvisande att jämföra med individer som gjort testet de senaste åren än individer som gjort det för 20 år sedan.

– Vi behövde uppdatera normeringen så att det bättre speglar samhället, säger Dider i ett pressmeddelande.

Vidare betonas att det krävs godkänt även på en rad andra test, exempelvis personlighetstest och psykologisk prövning.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Nytt begåvningstest för blivande poliser

 1. Helt rätt av polisledningen, det finns ju andra krav/tester som sökanden skall klara av! Det är inte att sökanden skulle vara mindre begåvade för att antas, IQ som befolkningen i genomsnitt! Tänk tanken, borde vi ha liknande tester på våra politiker?!!

 2. Borde vara begåvningstest på blivande föräldrar och även på barn. Respektera polisen ff.

 3. Sänka kraven på begåvningstestet, har dom som nu för tiden söker lägre IQ ? Det ska vara lättare att bli polis är tanken, för mig är det en lite skrämmande tanke att vi i framtiden kommer att ha en polis kår som är ”mindre begåvade”

 4. När man inte kan fylla utbildningsplatserna till polisskolan så börjar man tydligen blir desperata och ska göra begåvningstestet ”mer aktuellt”, eller med andra ord så enkelt att de flesta medelmåttor kan klara det.
  Man får vara glad så länge de nya poliserna åtminstone är läskunniga.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.