fbpx

Nytt begåvningstest för blivande poliser

Nytt begåvningstest för sökande till polisutbildningen ska vara mer aktuellt.

För att bli antagen till polisutbildningen måste den sökande få godkänt på bland annat ett begåvningstest.

Det gamla testet baserades på resultatet från knappt tusen personer, majoriteten män, som genomfört testet för nästan 20 år sedan.

I januari 2022 gjorde Plikt- och Prövningsverket en ny normering av begåvningstestet på uppdrag av Polismyndigheten. Det baseras på resultatet från strax över 14.000 personer som genomförde testet åren 2019-2021, där könsfördelningen var jämnt fördelad.

Det här innebär att det nu är lättare att få högre betyg i testet.

Syftet med ett nytt test uppges vara att ”säkerställa en aktuell prövning med utgångspunkt från dagens samhälle och med ett robust urval”.

Enligt Henrik Dider, HR-direktör vid Polismyndigheten, är det mer rättvisande att jämföra med individer som gjort testet de senaste åren än individer som gjort det för 20 år sedan.

– Vi behövde uppdatera normeringen så att det bättre speglar samhället, säger Dider i ett pressmeddelande.

Vidare betonas att det krävs godkänt även på en rad andra test, exempelvis personlighetstest och psykologisk prövning.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Nytt begåvningstest för blivande poliser

 1. Helt rätt av polisledningen, det finns ju andra krav/tester som sökanden skall klara av! Det är inte att sökanden skulle vara mindre begåvade för att antas, IQ som befolkningen i genomsnitt! Tänk tanken, borde vi ha liknande tester på våra politiker?!!

 2. Borde vara begåvningstest på blivande föräldrar och även på barn. Respektera polisen ff.

 3. Sänka kraven på begåvningstestet, har dom som nu för tiden söker lägre IQ ? Det ska vara lättare att bli polis är tanken, för mig är det en lite skrämmande tanke att vi i framtiden kommer att ha en polis kår som är ”mindre begåvade”

 4. När man inte kan fylla utbildningsplatserna till polisskolan så börjar man tydligen blir desperata och ska göra begåvningstestet ”mer aktuellt”, eller med andra ord så enkelt att de flesta medelmåttor kan klara det.
  Man får vara glad så länge de nya poliserna åtminstone är läskunniga.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.