fbpx

Nytt sandningsrekord i Haparanda

Nytt sandningsrekord i Haparanda. Foto: Eva Spiik
BDX i Haparanda har fullt upp med halkbekämpning. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: Ett nytt sandningsrekord har slagits i Haparanda.

Platschefen på BDX, Jörgen Waara, uppger för Haparandabladet att det har varit ovanligt halt ute denna vinter, vilket innebär att BDX är ute och sandar mer än någonsin.

– Fram till dagens datum har vi aldrig någonsin sandat vid så här många tillfällen. Bara på stans gator, cykelvägar och fastigheter har vi vräkt ut 5.000 ton sand och grus. Vi har kört skytteltrafik med elva enheter, så det har varit en riktigt besvärlig vinter, säger han och tillägger att situationen är densamma för många andra kommuner i länet, och då främst i kustlandet.

Eftersom temperaturerna växlar kraftigt, det fryser och tinar om vartannat, blir vägarna dessutom ojämna och knöliga.
– Nu har vi till och med tagit spolbilen till hjälp för att öppna brunnar och få undan vattnet, och det brukar vi aldrig göra redan i januari, säger Waara.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Nytt sandningsrekord i Haparanda

 1. Mera salt på vägarna då temperaturen växlar och då kan man skrapa bort modden ner till -5 grader, dessutom får karosseriverkstäderna mera rostjobb, win-win.

 2. Varför är det så tyst från BDX angående kritiken om bristande sandning?
  Väntar på ett uttalande från BDX
  ledning om deras misslyckanden med halkbeskämtning i Haparanda.
  P.s Det var lika illa föregående
  år.

 3. hyvla bättre de är för bannat dåligt att de finns så mycket djupa gropar vid kring brunnar

 4. Måhända att det är en extra besvärlig vinter av den typ som vi nog kommer att få vänja oss vid men fakta är att vägarna i Haparanda är i ett bedrövligt skick. BDX borde titta på lösningar hur man hanterar detta snarare än att hålla försvarstal varför det ser ut som det gör. Vägarna blir ju inte bättre av det.

 5. Vad är det för brunt stoft som BDX sprider på trottoarer i Haparanda?
  Det gör iallafall ingen nytta mot halkan.
  Kan det vara så cyniskt att det är det billigast som BDX kan hitta på marknaden?

 6. Tänk om folk faktiskt skulle använda tankeverksamheten för en stund. Om det är dåligt väglag, då anpassar man hastigheten. Det här måste vara en av de värsta vintrarna för en snöröjare. Det har varit helt omöjligt att kunna få det bra med tanke på väderväxlingarna. Ofta börjar det snöa sent på natten och snöar till mitt på dagen, då kommer det att ligga snö till sena kvällen. Det går inte att ploga när det är full trafik på gatorna eftersom trafikanterna i Haparanda har noll tålamod och visar ingen hänsyn. Halkbekämpningen är inte hellre så lätt, antingen sandas det för mycket eller för lite..

 7. Stadens borgare har det inte lätt! är det inte fulla hundskittunnor eller hala gator så gnäller man över nåt annat. Det är vinter nu ytterst besvärliga förhållande, tänk på det medan ni förflyttar er mellan grötfatet å dasset…

 8. 5000 tn = ca 350 lastbilslass, känns som att även sandningen på Trafikverkets vägnät och halkbekämpning på affärsområdena som ej har med den kommunala gatunätet att göra har smugits in i siffrorna eller?

 9. Var är sanden ?? Är ju otroligt halt överallt om man inte går mitt i gatan , Verkar vara svårt att sanda trottoarerna !

 10. Dax att bryta kontraktet med BDX. Företaget har ej kompetens när det gäller halkbeskämtning.
  De blir såhär när man inte plogar bort snö från gator och trottoarer innan blidväder.
  (2-3 cm nysnö)
  Dags att Haparanda kommun att göra en ny upphandling till nästa vinter.

 11. ta in flera väghyvlar eller tyngre traktorer när de ska hyvlas bort is .katastrof !!!

 12. Sluta bdx och gnäll! Ni har under 5 års tid haft ett kontrakt som går på flerårigt 3 år plus 3 år som har gett er mer pengar än ni behövt för både sandning och snöröjningen. Sluta med det vansinne och gnäll när ett av flera år går på minus.

 13. Haparanda och i synnerhet Marielund skulle fungera perfekt som testbana för fordonsindustrin för deras tester av bl. a fjädrar och stötdämpare.
  Boendet finns ju på Cape East så här finns en ny marknad att starta upp.

 14. På vägen framför vårat hus i Marielund har dom då bara grusat en eller två gånger denna vinter och då bara ena sidan av vägen. Vägarna är annars oxå i katastrof skick här i Marielund.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.