fbpx

Obligatorisk karantän efter gränsövergång

Samtliga som återvänder till Finland från ett riskland för Covid-19 tvingas till karantän – med hot om fängelsestraff upp till tre månader.

De som rest till ett riskland tvingas till två veckors karantän. Om personen bryter mot det är det ett brott, skriver tidningen Lapin Kansa utifrån kvällens presskonferens.

Även obligatoriska coronatester vid gränsövergång från till exempel Sverige kan bli aktuella.

Som riskland räknas de länder där antalet konstaterade fall av coronavirussmitta är över tio per 100.000 invånare. Därmed räknas Sverige som ett riskland.

Dessa begränsningar kommer att gälla vid internationella flygplatser samt hamnar och gränsövergångsställen.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “Obligatorisk karantän efter gränsövergång

 1. Det konstiga är när finska regeringen rapporterar om sina sjuka och döda av covid 19. Man nämner inte med ett ord hur många dödsfall av covid 19 som har skett på äldreboende? Läste i Ilta Sanomat för en tid sen att det var kris på äldreboende i södra Finland, gamlingar dog och testades inte vilket gjorde att en undersköterska sa upp sig. Hon orkade inte mer, inte konstigt att dödstalen är låga, i Sverige är alla testade även gamlingar. I Finland har åldringarna inget värde när man dragit sista ande taget så gävs graven för sista vilan. Ni borde skämmas.

 2. Under hela pandemin har finska regeringen agerat som att Finland är en öde ö som man bara kan stänga porten till hur som helst. Aldrig har regeringen ens försökt anpassa sin ”strategi” efter hur livet i Tornedalen ser ut, utan man har helt utformat den utifrån hur det ser ut i Nyland där det knappast är särskilt vanligt att dagligen åka över gränser till andra länder. Skadan på integrationen i Tornedalen kommer att bli värre och långvarigare än pandemin någonsin hade kunnat orsaka!

  • Jo så är det Toni.

   Finland har ingen förståelse för gränsen.

   Hoppas dem lägger ner butikerna i Torneå så får finnarna också åka flera mil till Oulu och shoppa!

   Kommer själv handla i Happis, Kalix, Luleå och det som är ockerpris eller helt enkelt inte finns får väl näthandel sköta!

 3. Bra, då kanske vi slipper finnar på jakt efter snus och sprit i Haparanda. Trots att Sveriges veliga styrande inte har stängt landet.

 4. Finlands analys enligt Tarja Halonen i en mediaintervju är att länder med kvinnliga ledare automatiskt har mycket mindre problem med corona (sic!). Vilket svammel, men varför inte, skulle vara mycket trevligare att både se och lyssna på en konservativ kvinna som tex Ebba Busch som statsminister. Corona hit och dit men det finns andra stora (eller större på sikt) samhällsproblem vid sidan av corona som är olösta. De politiker som skapat dessa problem är dock såna som är både har och inte har snopp!

   • Fast nu så har de ju kommit på att det inte var så enkelt att stänga in folk hur som helst i ett land med lagar. Till och med justitieministern var förvånad av det uttalandet. Så nu är frågan OM det blir något överhuvudtaget.

 5. Jag skulle tippa på att det är säkrare för finnar att komma till Sverige än att stanna kvar i nedstängt Finland.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.