fbpx

På lördag införs krav på test för inresa i landet

På lördag införs kravet på att utländska medborgare måste uppvisa ett negativt covid-19 test för pågående infektion för att få resa in i Sverige 

Det meddelar statsministern Stefan Löfven under en pågående pressträff under onsdagen.

Med på pressträffen är inrikesministern Mikael Damberg som ger bakgrunden, att det var i fredags som Folkhälsomyndigheten lämnade en ”hemställan” till regeringen om att utländska medborgare måste uppvisa ett negativt covid-19 test för pågående infektion för att få resa in i Sverige – med de undantag som regeringen beslutar om.

Det negativa testet får inte vara äldre än 48 timmar. Men för arbetspendlare gäller en vecka.

Hemställan har varit ute på en snabbremiss till Polismyndigheten, Kustbevakningen och Migrationsverket.

Rikspolischef Anders Thornberg uppger under pressträffen att Polismyndigheten har det operativa ansvaret och att testkravet kommer att kräva mer resurser. Bland annat måste resurser flyttas till den svenskfinska gränsen.

Polisen kommer att få hjälp av bland annat Tullverket och Kustbevakningen för att klara uppdraget som Thornberg bedömer som ”fullt hanterbart” även om det blir extra ansträngande.

Undantag för testkrav finns, bland annat för personer under 18 år och personer som bor i Sverige.

Vidare uppges att testerna ska ha tagits innan man anländer till Sverige, så tester kan inte tas vid gränsen.

Kravet på test ska gälla till sista mars.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

17 kommentarer på “På lördag införs krav på test för inresa i landet

 1. Jättefint, gränsen kunde vara alltid stängd. Regeringen borde lagstifta visumregler mellan länderna. Torneå klarar utan Happis. I Haparanda finns ju nästan ingen industri eller annat, bara snus och öl.

 2. Resurser skall flyttas till den finska gränsen. Blir alltså ingen kontroll vid den svenska gränsen. Trodde gränsen var gemensam, svenskfinska gränsen.

 3. Inte under 18-år? Det är just de som sprider smittan, som inte har tillräckligt förstånd.

 4. Hyvä asia, nyt korona ei leviä ennää ruotsista tornioon.kiitos kiitos takc tack.

 5. Hur ska lillebror ta detta, inge snus och öl, abstinens,,,,, eller,,,

 6. Jag tror att människor i Torneå och Haparanda är nöjda. Notan får våra äffärer (ICA, Ikea, Ikano affärer, Nuuskatukku, System bolaget,…) betala. Vi har inte förstått, att vi inte kan leka med Covid-19.

 7. Arbetspendlare undantas också. Sprid inte falska fakta. Nyhets länken skickad till expressen o aftonbladet och JO…

 8. Tyvärr så är alla under 18 år välkomna in utan krav på Covid 19 test. Bara säga att man är 17 år gammal och vill ha asyl så löser sig allt hälsar regeringen. De med mest smitta plus TBC dessutom.. fy fasen säger jag

 9. Något måste göras, framförallt ett varningens finger till Alla dem som ännu inte förstått allvaret i att det finns en livsfarlig ”beast” mitt i bland Oss som heter Covid-19 som sprider död i sin väg.

 10. Enligt SVT är undantagen många: gränspendling, elitidrott, trängande familjeskäl, humanitära skäl … med flera. Artonårsgränsen innebär väl att de flesta från andra länder slipper undan, med tanke på hur många som är ”under arton”.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka