fbpx

På söndag gäller det – då är valdagen här

Var fjärde år får folket säga sitt, om vilka partier och kandidater som ska styra i kommun, region och riksdag. Många har redan röstat tack vare möjligheten att förtidsrösta. Men många väljare sparar röstningen till själva valdagen, den 11 september, då den dagen ses som en stor högtidsdag då demokratin ska firas.

På röstkortet som alla röstberättigade har fått hem står det vilken vallokal man tillhör samt vallokalens öppettider.

Den som röstar på valdagen i sin vallokal behöver ha med sig giltig id-handling. Men har man ingen id-handling går det bra att en annan person intygar ens identitet, och då måste den personen kunna visa en id-handling.

När vallokalerna har stängt på valdagen gör röstmottagarna i vallokalen en första sammanräkning av röstsedlarna. Den slutliga sammanräkningen av röster görs veckan efter valet av länsstyrelserna.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “På söndag gäller det – då är valdagen här

  1. Märkligt att valdeltagandet var så lågt i HPDA…vad kanades bero på.. Till och med i våra utanförskapsområden är det fler som röstar…

  2. Valdagen är här, olidlig spänning. Noterar att SD fick 30,6 av rösterna i riksdagsvalet i Haparanda! Respekt, även om jag kanske inte var en av de rösterna. Ska bli spännande att se hur HB/Örjan Pekka ska hantera att brunsmeta var tredje Haparandabo framöver?

  3. Jag blev stämplad som rasist när jag redan 2007 förutspådde att Sverige kommer att få stora inrikespolitiska problem i framtiden, bla. i våld och terror. Nu har polisen vad dom har att göra. Jag dömer inte människor efter hudfärg, jag dömer människor för vad de gör mot andra människor.

    • Om du inte ”dömer människor efter hudfärg”, hur lyckades du i så fall förutspå den nuvarande samhällsutvecklingen? Tarotkort och spåkula, eller? 😀

  4. Sju partier som konsekvent motarbetat allt vad ett parti lobbat för, men det har ej hindrat några partier av dessa sju att kopiera förslag som det åttonde partiet lagt. Intressant nu med energipolitiken, där sju partier varit överens omsatt lägga ner kärnkraften men nu verkar fem partier av dessa sju anammat det åttonde partiets syn på elproduktion, tex. Undrar när dom skall få samma aha upplevelse vad gäller den känsliga frågan ang människor från fjärran land.

  5. i kommunvalet i ötå kommer framtids S och jubla om högerextremisterna vinner valet nationellt. hör redan applåderna i juoksengi. ett parti som består med högervärderingar som låtsas dela våra (s) värderingar. och varför dom heter framtid s eller varför inte framtid sd det är bara för att som dom tror att det är en fördel och låtsas tillhöra vårt maktparti socialdemokraterna. för framtid sd har inget med oss att göra. tror att det var jag som gjorde att dom till sist gjorde ett svinaktigt uttalande i annonser att dom delar socilademokratiska värderingar, dom vet ju själva att dom inte gör det. varför lurars? och kommunalt om dom vinner några mandat. vem kommer dom och samarbeta med. jo med högerextrema centerpartiet som bedriver liberal politik. där allt som är bra för oss arbetare och skattebetalare ska privatiseras till kvartalskapitalister från usa och ryssland, kina. har en varning till alla gruvisar i malmfältern som jobbar på lkab- när ni vaknar på måndag har ni nog en ny arbetsgivare inom 1 år. ni gruvisar kom inte sen och säga ”att det så vi inte komma”. men då är det för sent om högerextremisterna vinner valet.

  6. I Riksdagen har vi sju partier som har varit naiva som inte sett något komma och som ännu raglar förvirrade omkring i verkligheten.
    Vi har ett parti som inte är naivt och som sett allting komma och som rör sig i verkligheten på nykter kaluv.
    Det bör inte vara någon svårighet att välja parti.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka