Kenttä: ”Tydlighet och struktur ger trygghet”

Utbildning och tydlighet skapar trygghet. I Björklöven är planeringen minutiös och alla spelare får information ner på detaljnivå i väldigt god tid som hur de ska ta sig till matcher, buss eller flyg och vilka tider som gäller för avfärd. Här visar Per Kenttä hur laget tränar i de olika perioderna under året. Inget lämnas åt slumpen. Foto: Anneli Sundbom

Per Kenttä delade med sig av sina erfarenheter av trygghetsskapande i hockeylaget Björklöven när han föreläste på trygghetsdag i Haparanda härom veckan.
Sportchef Per Kenttä, fick för fem år sedan uppdraget att göra Björklöven storslaget igen – ta dem till SHL, högsta serien i svensk hockey. Han hade precis gjort detsamma för hockeylaget Oskarshamn.
– När jag kom till Björklöven var det en klubb som var ganska kaotisk, det var en otrygg miljö för spelarna att verka i. Det är stor press att spela hockey på elitnivå. Hockeyn är stor i Umeå och kring 5.000 personer kommer på varje match, sade Per Kenttä vars roll är att bygga lag, anställa spelare och tränare, utforma spelsystem och utveckla laget.
Trygghet A och O
En mycket viktig byggsten för få ett lag att fungera optimalt är enligt honom att spelarna känner sig trygga. Och för att skapa det behövs en struktur och strategi:
– Vi får trygghet i föreningen och som människa om det finns tydlighet, i allt från struktur för hur de ska träna till vad som ska göras och när.
En annan viktig bit är att följa upp och mäta det som är mätbart, både individuellt och för laget och att utbilda spelarna både fysiskt och mentalt.
Veta sin roll
Per Kenttä påtalade också vikten av att alla känner till vilken roll de har att spela och att inte alla är lika, det behövs en eller två mönsterbrytare som kan göra det avgörande målet i viktiga lägen.
– Men mer än en eller två orkar jag inte med, de är dem som försover sig och kommer försent, skojade sportchefen som inte enbart jobbar internt med utbildning och trygghet.
Gröngul kompis
– Björklöven startade Gröngul kompis under 2017. Det är ett sätt att ta sitt ansvar som elitförening i Umeå och ge tillbaka till samhället, sade Per Kenttä.
Gröngul kompis vänder sig till unga mellan 8 och 18 år och är en utbildning för att minska mobbning och utanförskap. Ett arbete som föreningen har prisats för.
– Alla spelare ska gå igenom den utbildningen och lagkaptenerna i dam- och herrlaget är ute och föreläser i skolor. Vi har utbildat över 1 500 personer. Det är viktigt att vi agerar som förebilder. Vad vi gör som förening är ett sätt att ge tillbaks till samhället, sade Per Kenttä.
Björklöven har med hjälp av Gröngul kompis fått ner mobbningen i ungdomslagen från 20 – 30 händelser per år till ett par per år.
På god väg
Förväntningarna på honom är han på god väg att uppfylla. Björklöven har gått från ett lag på nedre halvan i tabellen till ett stabilt topplag, som i tre år varit i final i hockeyallsvenskan. Senaste säsongen föll laget i semifinal mot Djurgården.
Fotnot: Grönt och gult är Björklövens lagfärger.

 

Fakta: Så här skapar Björklöven trygghet
Byggstenarna för att skapa trygghet i en idrottsförening eller i ett företag är enligt Per Kenttä följande:
• Att det finns struktur, tydlighet, utbildning, delaktighet, tydliga roller och strategi.
• Björklöven har en instruktionsbok som de följer för fysträning och spelsystem.
• I den dagliga verksamheten har tränare och ledare en en viktig roll.
• Alla har ett tydligt gemensamt mål att sträva efter som ger motivation – avancemang till SHL, Svenska hockeyligan.
Källa: Per Kenttä, IF Björklöven

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Kenttä: ”Tydlighet och struktur ger trygghet”

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Som att vara ”utomlands” hemmavid

Dubbelt nyår vid den svenskfinska gränsen har blivit en tradition, som under nyårskvällen får en ny dimension. Victoriatorget och vidhängande Rajalla formligen kokar vid tolvslaget. 

Haparandabor fick fel information om textilavfall

Från och med 1 januari är det förbjudet att slänga textilier i hushållssoporna. Trots det har Haparandaborna fått information om att trasiga kläder ska slängas i gröna sopkärlet. 

Truls-effekten har även nått Haparanda

Bordtennisintresset ökar i hela landet efter Truls Möregårdhs framgång i sommarens OS i Paris. Även HSKT:s bordtennissektion har sett ett rejält uppsving i intresset. Mellan 30 och 40 nya spelare har anslutit under året. 

Busschauffören sprider glädje till skolbarnen

Busschauffören Bengt Pesula som kör skolbuss mellan Salmis och Nikkala har visat sig vara en riktig glädjespridare. Ibland är han utklädd till häxa, ibland till lucia och i förra veckan var han tomte. 

Johanna fann sitt drömyrke

Olika händelser ledde Johanna Wennerström till den livslånga uppgiften som diakon. 

Underbart är kort vid iskall Strandplan

Under den tidiga fredagskvällen firas en motorburen Lucia med depåstopp och enklare förtäring vid Strandplan. Detta efter att en julklädd kortege rullat längs raggarrutt utstakad av gänget bakom stora Classic Motor Meet. 

Skönsjungande barn spred varm julkänsla

I torsdags fick Hemstrandens seniorboende välkommet besök av en grupp barn från fritidshem vid Aspstrandens skola. 

När solen kom till Tomteland

Julsånger stiger under torsdagskvällen upp från borden i den stora, julutsmyckade matsalen i Tomtemagasinet i Juhonpieti. I det mörkaste Kaamosmörkret strålar solen klart och glatt. Det är Solskensvännerna som tillsammans med Pajala församling besöker tomtens hemvist.