fbpx

Polarica kan bli utan bärplockare

Matti Sarala, produktionschef på Polarica, säger att om deras viseringsplockare inte kan komma till Sverige till bärsäsongen så får de stora problem. Foto: Eva Spiik

Coronapandemin kan ställa till det rejält för bärföretaget Polarica i Haparanda som kan bli utan bärplockare i år.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “Polarica kan bli utan bärplockare

  1. Pänktti!

    Det finns ju någon gräns här också.

    Vem har råd köpa allt om företagen bara tänker på att ta så stor vinst och lönerna är dåliga?

    Jag är ingen kommunist. Men i slutändan är kapitalism = kommunism.

    Bara det att i kapitalism finns varorna men ingen har råd köpa dessa pga överpriser och dålig lön!

    • Du har en poäng där, Resultaten.
      Något som är extra tydligt idag när företagens förluster ska socialiseras med att våra skattepengar delas ut till dem. Men när de går med vinst så behåller de pengarna själva.

  2. För 20-30 år sedan var volymerna mot idag kanske en tiondel. Så hobbyplockarna räcker inte till för att tillgodose behovet, oavsett hur högt kilopriset är. Visst kan man anställa svensk arbetskraft, men då gäller kollektivavtalens löner vilket sänker marginalerna för mkt (sannolikt skulle det innebära ett påslag på 40-100% ut mot konsument och det funkar inte). Detta års säsong är sannolikt i fara, men vi får hoppas problemet löst sig till nästa år……

  3. finns många arbetslösa..finns många som går på Soc..dra in bidragen om ej anvisade arbeten duger..Akassan är ingen yrkesförsäkring ej heller nån form av löneförsäkring. Dom som går på Soc skall ju också ta jobb som erbjuds. Upp till handläggarna alltså..

  4. Betalar de inte per kg…?
    Det är ju en sorts ackordslön.
    Ju mer du plockar desto mer får du.

  5. Betala avtalsenlig lön så finns det gott om folk i vår kommun som behöver jobb.

  6. Betalar de tillräckligt så plockar folk bär och säljer. Jag sålde mycket bär förr men skulle inte plocka för försäljning idag, inte med det de betalar. Fick mer för bären för 20-30 år sedan än vad man får idag.

    • Precis och priset i affären är helt annan. Så nog hamnar vinsten hos några pampar som utnyttjar låglöne arbetare.

      • Vad tror Resultaten att företag sysslar med. Nog hade jag som företagare gärna jobbat in så mycket vinst som möjligt.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.