fbpx

Polisen påminner om regler för A-traktorer

Polisen har noterat att vissa A-traktorer går fortare än tillåtet, och går därför ut med information om vad som gäller.

För det första, den som äger en A-traktor och står registrerad på den ansvarar för att fordonet är i föreskrivet skick, och på vilket sätt fordonet brukas.

Den som kör fordonet ska vara minst 15 år fyllda och inneha ett mopedkörkot/AM-körkort.

Vidare får A-traktorer köras i högst 30 kilometer i timmen. Om den konstruktiva hastigheten överstiger den tillåtna hastigheten är det den person som står som ägare av fordonet som blir misstänkt för tillåtande av olovlig körning. Och i många fall står A-traktorer skrivna på en förälder till en son eller dotter.

Framförs en A-traktor vars konstruktiva hastighet är ändrad och föraren endast har AM-behörighet så kan denne bli misstänkt för olovlig körning.

Föraren riskerar alltså att dömas för olovlig körning med böter och spärrtid på körkortet samt indraget körkortstillstånd. Vid misstanke om brott kan även en A-traktor tas i beslag för vidare utredning.

”Är olyckan framme kan det dessutom bli problem med försäkringen för en ändrad A-traktor som alltså är en oregistrerad bil”, uppger polisen och tillägger att det handlar främst om förarens och andras säkerhet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Polisen påminner om regler för A-traktorer

  1. Ungdomarna i Haparanda är som en västenfläkt jämfört med södra Sverige. Din familj är välkomna till Geneta i Södertälje. Här skulle vi vara glada om ungdomarna visar fingret. Här trycker ungdomarna upp ett automatvapen i näsan om man klagar på deras beteende. Va glada att ni bor i Bullebyn och slipper leva under det ok vi i södra Sverige lever under.

  2. Alla på epor är Inte likadana.
    Eporna som kör på E-4:an är helt underbara…de kör åt sidan och hjälper bilar att passera…”byarnas” barn visar respekt.
    Tack !

  3. En tuff mopedbil förare låg placerad närmast mittlinjen på E4:an. De vet inte ens hur de ska placera sig på väg.

  4. År skvättan bara ute för att provocera? De flesta normalbegåvade förstår att vi har fina ungdomar även i Haparanda och problemen med a-traktorer inte är mindre på andra orter så det hjälper föga att flytta. Precis som med vuxna människor är det bara en bråkdel av ungdomarna som bär sig illa åt.

  5. Äntligen! Inte nog med att dom är en livsfara för trafiken då dom kör med snigelfart och hindrar trafikanter att komma fram, många av ungdomarna är totalt respektlösa, dom har den här ”ACAB” stilen där dom tror att dom är så häftiga. Böter borde dom flesta ha som kör dessa skräphögar, därefter kan man fråga dom varför dom är så ohyfsade och stökiga. Extra böter till dom också som skräpar ner så det ser förjävligt ut, speciellt på våren. Smäll på ytterligare med böter till dom som stör allmän ordning med dunkmusik sent på kvällen/natten.

  6. Inte en dag för tidigt. Efter väg 99 skulle många åka fast

  7. Polisen behöver ta tag med hårdhandskarna mot dessa A-traktorer och Epa’s som kör som galningar dag som natt alla dagar i veckar i Haparanda Centrum. Inte nog med att de kör som idioter överallt… de skräpar ner med sina ölburkar/energidrycker och hamburgare skräp som slängs direkt från fönstret. Sedan har vi deras skräpmusik som dånar med subwoofers så det skakar i väggar och porslin i hemmen. Avslutningsvis så är ungdomarna i Haparanda hotfulla och mycket otrevliga: visar fuck off finger, skriker och beter sig illa. Min familj flyttar snart från Haparanda.

    • Det är nog några som ställer till det för de skötsamma.jag har sett med egna ögon hur folk +18 år kör till stranden med dyra lyxbilar och slänger ut resterna från nån restaurang så att måsarna har någonting att göra.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka