fbpx

Politikerna som gör affärer med kommunen

Tabell: Lasse Pekka.

Haparandas politiska ledning är smått unik. Samtliga ledande politiker inom den styrande alliansen – utom kommunalrådet – är aktiva företagare. En del levererar varor och tjänster till kommunen. HB har kartlagt deras ekonomiska engagemang med kommunen – även när det gäller kommunala arvoden.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Politikerna som gör affärer med kommunen

  1. Länstidning har svarta rubriker om en ”toppchef” och ärvd tjänsteman inom Haparanda kommun, som fått svidande kritik för bristande ekonomiskt ansvar, sviktande affärsmoral och förd svågerpolitik med våra skattepengar.
    HB granskar istället ingående behjälpliga av kommunens ärvda tjänstemän det nya styrets politiker som är egenföretagare.
    Trots att även arvoden för utförda politiska uppdrag nagelfars, hittas inga oegentligheter.
    Men rubriken svart och HB kritisk mot egenföretagarna. Ivrigt påhejade av Bengt Westmans klagan om de stackars tjänstemännen i strama tyglar, starkt begränsade av reglementen.
    När kommer granskningen av den ärvda topptjänstemannen???
    Vi vill veta vem som dansat under kristallkronorna och vem det dansats med.
    Vi vill veta hur strama tyglar det fanns under S styret.
    Vi VILL VETA!

    • Jag förstår inte riktigt kritiken. HB granskade ”toppchefen” redan i våras, långt före länstidningen. Och en mindre svart rubrik än ”Haparanda kommun styrs av företagare” får man väl leta efter. Men självklart ska vi fortsätta granska, så håll utkik framöver.

  2. Liten rättelse. Lokalen lånade jag ut till ungdomsverksamhet sommaren 2019 – hyresfritt. Har endast fakturerat kommunen för förbrukad el under perioden.

    • H.B är väl också fullt medvetna om att den ärvda ”toppchefen”, även är den som fick hårdast kritik i de s.k politikerbreven?
      En hårdare granskning utan politiker pågår även där och på flertalet myndigheter.
      Jag hoppas VERKLIGEN, att H.B tar upp frågan om den ärvda ”toppchefen” igen.

  3. Har man eget företag och är även involverad inom politiken så lyfter jag på hatten. Kreativa människor är guld värda för kommunen. Det behövs fler som engagerar sig inom politiken och även fler som startar företag. Det står ju var och en fritt att starta företag och /eller engagera sig inom politiken. I och med att så få är intresserade av politiken så öppnar det för allehanda kupper i framtiden. Bostadsrättsföreningen Ida i Malmö blev ”kuppad” av mindre nogräknade personer. Där var det svårt att få folk att engagera sig i föreningen och då såg några en möjlighet att tömma föreningen på nästan 100 miljoner. SSU i Malmö blev också ”kuppad”.

  4. Den svenska avundsjukan slår till igen. Bara för att man är politiker så ska man väl inte behöva avveckla sitt företag? Nästa mandatperiod kan de lika gärna inte sitta i fullmäktige. Det viktiga är ju att upphandlingarna sköts rätt och öppet.

  5. Haparanda i ett nötskal. De styrande utnyttjar allt.
    Tänk på detta när det blir dags för nästa kommunval 2022.
    Stoppa myglet.

  6. Politiker som hittar kryphål.

    I Haparanda får man göra som man vill. Kolla bara på tidigare politiker i vår stad.

  7. Typiskt HB att vinkla det som negativt och som om det vore nåt brottsligt? Tjänstemännen svarar ju att upphandlingarna har gått rätt till och helt enligt regelboken. Politikerna det gäller är dessutom inte ens inblandade i beslut som gäller deras egna företag, så det vore väl på sin plats att HB hellre lyfter fram att t.ex företagsklimatet ökat och är det bästa sen 2012? Nog hittar väl HB nåt positivt att skriva, om man bara sätter på sig rätt glasögon…?

  8. Det är väl så man ska tjäna pengar när man har eget företag , vara med i den styrande politiken. Hmmm

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka