fbpx

Färre avhoppare från politiska uppdrag

I region- och kommunfullmäktige är det vanligast med avhopp bland unga folkvalda, visar ny statistik som SCB publicerade i måndags. Störst andel avhopp är det från kommunfullmäktige, där 5,7 procent av de som valdes in 2018 har lämnat efter ett år. Det är ungefär en halv procentenhet mindre än motsvarande andel ett år in i föregående mandatperiod. I regionfullmäktige hade 5,2 procent av de som valdes in 2018 hoppat av från fullmäktige efter ett år, vilket är en ökning med ungefär en halv procentenhet. Av riksdagens ledamöter hade 3,7 procent hoppat av efter ett år, vilket motsvarade en minskning med ungefär en procentenhet. Jämför man två mandatperioder bakåt eller längre tillbaka under 2000-talet, så är det ett år in i mandatperioden en ökning av avhopp i samtliga politiska församlingar (SCB).

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Färre avhoppare från politiska uppdrag

  1. Anledningen kan ju vara att det är svårt att hitta lönande extraknäck i tex Östra Norrbotten..I glesbygden behövs inte så mkt partipiska alla som blivit invalda följer partiets politik oansett vad den kan orsaka… Bra exempel är ju detta med VKV..

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.