Färre avhoppare från politiska uppdrag

I region- och kommunfullmäktige är det vanligast med avhopp bland unga folkvalda, visar ny statistik som SCB publicerade i måndags. Störst andel avhopp är det från kommunfullmäktige, där 5,7 procent av de som valdes in 2018 har lämnat efter ett år. Det är ungefär en halv procentenhet mindre än motsvarande andel ett år in i föregående mandatperiod. I regionfullmäktige hade 5,2 procent av de som valdes in 2018 hoppat av från fullmäktige efter ett år, vilket är en ökning med ungefär en halv procentenhet. Av riksdagens ledamöter hade 3,7 procent hoppat av efter ett år, vilket motsvarade en minskning med ungefär en procentenhet. Jämför man två mandatperioder bakåt eller längre tillbaka under 2000-talet, så är det ett år in i mandatperioden en ökning av avhopp i samtliga politiska församlingar (SCB).

 

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Färre avhoppare från politiska uppdrag

  1. Anledningen kan ju vara att det är svårt att hitta lönande extraknäck i tex Östra Norrbotten..I glesbygden behövs inte så mkt partipiska alla som blivit invalda följer partiets politik oansett vad den kan orsaka… Bra exempel är ju detta med VKV..

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Gropen är till salu

Ägarbolaget till gropen, Destination Gränsstaden Fastigheter ab, hittar inga aktörer som är villiga att satsa på en etablering i Haparanda.

”Bygg inget värmeverk!”

– Varför ska Haparanda kommun bygga ett nytt värmeverk för 155 miljoner när man i stället kan köpa stabil fjärrvärme. Pengarna kunde man i stället använda till nytt badhus och andra investeringar, säger Rune Routuvaara, styrelseordförande i kommunägda Övertorneå Energi och tidigare vd för bland annat Polarica och Nyhlén Hugosson, båda företag i miljardklassen.

Förre kommunchefens företagsgrupp rasar ihop

HAPARANDA Förre kommunchefen i Haparanda Patrik Ojas företagskoncern rasar nu fullständigt. Ytterligare fem företag har försatts i konkurs. Han drev liksom Mikael Fahlander många bolag där osäkra fordringar på andra koncernföretag räddade en i övrigt ganska tom balansräkning.

Energi från midnattssol

I Kaarnevaara, i gränslandet mot Finland, har riksdagsmannen Birger Lahti lagt en solcellsanläggning på sitt ladugårdstak. Med en sol som om sommaren flödar dygnet runt hoppas han kunna sänka energikostnaderna den dag han och hustrun Päivi ska gå i pension.