fbpx

PostNord stänger kontoret i Övertorneå

PostNord kommer att stänga sitt kontor i Övertorneå. Detta bland annat på grund av att PostNord inte förlänger sitt hyresavtal som går ut under året.

HB har talat med en av de anställda som bekräftar att postkontoret i Övertorneå planeras att stängas någon gång runt april, maj månad i år.

– Man blev lite förvånad, säger den anställda som vill vara anonym till HB.

För de anställda kan stängningen innebära anställning på närmaste kontor med tillgängliga platser. I det här fallet ligger närmaste kontor i Överkalix – 40 minuter enkelväg från Övertorneå centralort.

Detta har fått kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) att reagera med ilska. Han har skickat ett öppet brev till både statsminister Ulf Kristersson (M) och civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M), som en reaktion efter Folk och Försvars rikskonferens, där han undrar ifall ansvariga ministrar i regeringen själva gör det de säger att kommunerna ska göra.

”Varför är det en bra strategi att just nu, när kommuner behöver resurser till att bygga upp beredskapen ytterligare, lägga ner arbetsplatser som bidrar till viktiga skatteintäkter i delar av landet som redan idag har ett sviktande befolkningsunderlag?” frågar Tomas Mörtberg.

När HB får tag på Tomas Mörtberg under torsdagen är han fortfarande märkbart upprörd.

– Samtidigt hör man att PostNord som är statligt stänger kontoret, det blev den utlösande faktorn. Postutdelningen är en samhällsviktig funktion, så det går stick i stäv med det som ministrarna basunerar ut till oss i kommunerna. Det gör oss ännu mer sårbara, säger Tomas Mörtberg till HB.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “PostNord stänger kontoret i Övertorneå

  • Ötå är en byhåla och kommer förbli det..! Finns ingen framtid där för nån ungdom!

 1. Du har rätt Tomas. Men beslutet och ansvaret ligger närmast hos PostNord AB’s styrelse. Det är rätt att du reagerar på deras beslut. Jag gissar att du i första hand har vänt dig till de närmast ansvariga. Har du fått något svar från PostNord Sverige? Om inte så är nästa instans Post- och Telestyrelsen. Precis som du skriver, att informera dem om förhållandena i Övertorneå samt att PostNord Sverige inte uppfyller sitt uppdrag om nedläggningen verkställs. Ett sista steg är väl att påverka saken via politiken. Seriöst, inte via Facebook. Lycka till, du har rätt i sak.
  Och, Carl-Oskar Bohlin är det bästa som hänt inom svensk politik, på år och dar.

 2. Moses du skriver att beslutet om nedläggning av postkontoret i Övertorneå inte är Carl-Oskar Bohlins eller Ulf Kristerssons beslut, så är fallet men dessa herrar tillsammans med övriga personer i regeringen kan ändra beslutet. PostNord är ett statligt ägt företag till 60% och som har ett uppdrag att leverera post till invånarna i hela Sverige, de har ingen uppgift att leverera vinster till staten. Post och Telestyrelsen (PTS) har det statliga uppdraget att genom regeringens regleringsbrev se till att PostNord levererar det regeringen skriver i regleringsbrevet. I regleringsbrevet omnämns uppdraget ap.3 civilt försvar enligt följande: Anslagsposten får användas för åtgärder för driftsäkra och robusta elektroniska kommunikationer och post samt åtgärder för höjd beredskap. Eftersom PostNord ägs av staten har regeringen faktiskt två möjligheter att styra PostNords verksamhet dels genom regleringsbrevet till PTS dels genom ägardirektiv. Regeringen måste för trovärdigheten med uppbyggnaden av det civila försvaret ta beslutet att följande mening – det skall finnas postkontor i alla Sveriges kommuner för att säkerställa samhällsviktig funktion som staten har ett ansvar för, ska finnas med i regleringsbrevet till PTS och i ägardirektivet till PostNord. Det är med anledning av ovanstående jag skickat brevet till Ulf o Carl-Oskar, civilminister Erik Slottner borde även ha varit med som mottagare eftersom det är civilministern som skriver under regleringsbrevet!
  Tomas Mörtberg KSO i Övertorneå

 3. och mörtberg de var ditt parti, centern, som privatiser bilprovningen, apoteken, tandvården, skolan, sjukvården m.m. för svammlet valfriheten. valfriheten för vem? jo kvartalskapitalisterna. blev de billigare för oss arbetare att anlita dessa? jo det skulle de bli men blev bara dyrare. bara dom privata apoteken får miljarder i statsstöd för att inte gå i konkurs. ok de var inte ni i centern som besluta om det men KD.

 4. och mörtberg varför låtsas du bli så upprörd. det är 3 år till nästa val. och för oss medborgare kommer detta inte och beröra oss alls. kanske att vi får våra enstaka brevpost 2 eller 3 dagar i veckan kanske 40 minuter senare än idag. tablå!!! för det var centern som stängde Försäkringskassan i övertorneå och arbetsförmedlingen när dom styrde med alliansen med maud olofson och reinfeldt i spetsen. men varför du blir så upprörd- kanske du vurmar främst för hyresvärdens minskade hyresintäkter och inte oss medborgares välfärd.

 5. håller med mörtberg. det här är inte bra. ytterligare ”en död kuliss på matarengivägen”. men tror att det är bara början på ”dödligheten”. men allt detta med posten börja med att centern med maud olofsson (centern) sålde ut posten sverige till ett samgående med posten danmark .allt för att det i centern dna är att sälja ut allt som är lönsamt för oss skattebetalare. och posten sverige var ett lönsamt statligt företag. men det har visat sig att posten i danmark var en stor förlustaffär. och därför har vi facit att postnord måste stänga kontoret i övertorneå. och det är bara en tidsfråga när högerregeringen med stöd av centern kommer att sälja ut LKAB, sveaskog, med flera lönsamma statliga företag. så mörtberg det är faktiskt ditt partis värdegrund att staten inte ska äga företag utan ska säljas ut till kvartalskapitalister. har jag fel?

 6. Man kan inte annat än att hålla med Tomas om galenskaperna i landet. Det är mycket bra att min gamla hemkommun är så väl uppdaterad när det gäller beredskapsåtgärder, man är rustad innan något händer istället för att i efterhand säga ”vi såg det inte komma”. Nu är ju PostNords beslut att lägga ner postkontoret i Övertorneå varken Carl-Oskar Bohlins eller Ulf Kristerssons beslut vilket man kunde tyda från Tomas skrivelse. För något år sedan var det någon som föreslog nedläggningar av samtliga Arbetsförmedlingar i landet. Tursamt nog fick den idén motstånd och ersattes av Statens Servicekontor. Fick Övertorneå en sådan?
  Visst är det galet att staten inte tar ansvar för den nödvändiga servicen i alla delar av landet. När det gäller PostNord så drabbas hela landet på varierande sätt av deras neddragningar. Samtidigt kan man förstå dem. Försändelserna blir allt färre och färre att hantera tack vare digitaliseringen. Statens 340-350 myndigheter går i bräschen, de skickar sina brev digitalt via Kivra, Myndighetspost m.fl. Istället för via PostNord. Men visst, istället väljer Sveriges Riksdag att skicka 56 miljarder (2023) ut ur landet via Sida. Vi får hoppas att postgången fungerar i dessa mottagarländer. Carl-Oskar Bohlin är det bästa som hänt i Sverige sedan
  centerpartisten Gunnar Hedlund.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.