fbpx

Regionstyrelsen vill sluta betala nätläkare

År 2020 betalade Region Norrbotten 10,7 miljoner kronor till nätläkarbolag. Nu vill regionstyrelsen sluta betala nätläkare.

Det är styrelseledamoten Anders Öberg (S) som i ett initiativärende har föreslagit att styrelsen beslutar att upphöra med utomlänsersättning till nätläkare som regionen inte har avtal med från och med 2022-01-01.

Förslaget motiveras med bland annat att den höga kostnaden för de 25.000 kontakter som har registrerats med nätläkarbolagen belastar länets samtliga hälsocentraler.

Regionstyrelsen beslutade den 30 mars att ställa sig bakom  intentionen, samt att ge regiondirektören i uppdrag att utreda juridiska, ekonomiska och andra förutsättningar för att upphöra att ekonomiskt ersätta digitala utomlänskontakter.

Styrelsen anammande också Glenn Berggårds (V) yrkande att sluta betala för digital utomlänsvård. Även dessa tjänster uppges ha inneburit stor ekonomisk belastning ”utan att den medicinska nyttan har kunnat säkerställas”.

Regionstyrelsen beslutade att ge regiondirektören i uppdrag att utreda förutsättningarna för att upphöra att ekonomiskt ersätta digitala utomlänskontakter.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Regionstyrelsen vill sluta betala nätläkare

  1. Ja du C (kanske Centerpartist) ni är ju för det privata s.k frihetsreformen!! Vem tror du betalar för dessa privata nätläkare och privata mottagningar? Jo, våra offentliga Hälsocentraler, de lever på våra skattemedel! Ett enkelt blodprov remitteras till Hälsocentralen, vem betalar, ja det offentliga. Hörde högerns Linda From ha det svårt att ifrågasätta att 10 miljoner går till dessa privata, prata diffust om valfrihet? Högern vill förstatliga sjukvården, man undrar om det privata ingår?

  2. högerstyret i regionen ”mår illa” av att måste ta ett bealut i ärendet då de enl deras värderingar går emot att privata inte får suga ut det mesta av våra skattemedel.

  3. nog tycker jag att landstinget gör rätt med att sluta betala för nätläkarna ett oerhört slöseri med pengar, största vinsten skulle bli om man skrotade landstinget det är ett gäng som slukar mycket pengar och gör lite. speciellt för oss utanför fyrkanten.

  4. Landstinget skulle kanske snarare fråga sig varför vi väljer att använda nätläkare framför de lokala. För mig är svaret enkelt; min hälsocentral är otillgänglig och otillräcklig. Det är otroligt svårt att boka ett besök, som sedan håller oerhört låg kvalité. Hälsa oss välkomna så kommer vi!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.