fbpx

S i Haparanda kan ta makten – men avstår

Foto: Eva Spiik

I rikspolitiken gör S allt för att kunna styra landet. I Haparanda skulle S kunna ta makten tillsammans med Sjvp vilken dag som helst, men man gör det inte.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “S i Haparanda kan ta makten – men avstår

  • Ja när? Det undrar många för så har det låtit i ett års tid, men Anders håller tydligen inte det han lovar.

   • Jag finns kvar i kommunpolitiken p.g.a .den
    oenighet som funnits och fortfarande finns inom koalitionen.
    Vi har olika syn på vad politikens ansvar innebär.
    Det yttersta ansvaret har politiken, inte tjänstemännen. Om professionen har svårigheter att klara av sin uppgift är det politikens ansvar att agera.
    För mig är det självklart men inte hos Sven T och Centern.

 1. Är det inte varje politikers dröm att komma till makten och göra skillnad, påverka och göra avtryck? Vad har vi för politiker i Haparanda som inte vill göra det? Vill man vara så politiskt medveten att man inte vill ställa till problem? Vad handlar detta om? Om man är så ointresserad att komma fram, är det faktiskt inte tid att avgå, Anders? Du som en gång var ett framgångrikt alternativ, hur tänker du? Utmana eller avgå! Gode gud, hur svårt kan det vara?

  • Hej Charlie!
   Jag har utmanat genom att ställa viktiga frågor och lagt fram yrkanden som tyvärr oftast tolkas som att jag vill skapa problem. Syftet är ju att ta ansvar och få till en politik för Haparandas bästa. Vi vill att våra skattemedel används ansvarsfullt.
   Centern har starkt ifrågasatt Sjukvårdspartiets ambition att komma tillrätta med pågående arbetsmiljöproblem vilket de fått stöd av från Moderaterna och Kd. Vi blev därför utkastade från koalitionen varför den politiska majoriteten idag är borta. Vilket ansvar har då Centern och Sven Tornberg?
   Centern har svårt att acceptera valresultatet då Sjvp fick 20 procent av rösterna.
   Sjvp kan som oppositionsparti yrka på bra lösningar och få stöd för de hos S. Då går de igenom…
   S får svara för sig…

   • Anders: Utkastade? Det var ju ni som lämnade för att ni inte ville samarbeta. Det är alltid lätt att skylla på andra och inte inse att man också har ett ansvar till att samarbetet fungerar. Man kan inte alltid få sin vilja igenom när man samarbetar. Det är ett givande och tagande.

    • När vi tillträdde i kommunpolitiken 2019, så möttes vi av allvarliga pågående arbetsmiljöproblem inom den kommunala förvaltningen. Vi ansvariga politiker i Kommunstyrelsen fick två politikerbrev från personalen, dock anonyma, om rop på hjälp från politiken.
     Vi, i Sjvp bedömde att vi måste ta tag i detta för att komma tillrätta med problemen. Sven Tornberg ansåg dock att detta inte är politikens uppgift utan en uppgift för kommunledningen med kommundirektören i spetsen. Vi yrkade då på att få till en extern utredning av förhållanden efter det andra politikerbrevet. Vi fick stöd för detta yrkande från S varför den genomfördes.
     Vi möttes av ett starkt ogillande till yrkandet från Centern och Sven Tornberg med stöd av M och Kd.
     Resultatet av utredningen blev bl.a. att vi har pågående ledarskapsproblem inom ALLA nivåer inom förvaltningen.
     Detta konstaterande ledde sedan till Sjvps yrkande om att kommundirektörens förordnande bör avslutas. Yrkandet gick igenom med stöd från S.
     Vi har haft ett kompakt motstånd från Centern och Sven Tornberg för våra yrkanden.
     Med detta som bakgrund blev det en bred spricka inom koalitionen varför Sjvp uteslöts.
     Det är för mig obegripligt att vi kan ha så skilda bedömningar av vårt ansvar som folkvalda politiker.
     Det kan väl inte vara meningen att vi som ansvariga bara passivt ska titta på när personal far illa…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Rennäringens framtid – mot kollaps

Flera koncessionssamebyar har förlorat hundratals renar till stora ekonomiska värden. Det talas om miljonförluster och inom rennäringen befarar flera representanter en förestående kollaps. HB har intervjuat talespersoner för samtliga åtta koncessionssamebyar i länet.

Samebyn som utbildar ren-rena jakthundar

Sattajärvi Sameby inbjuder nu alla som har jakthundar till sin renhage med 700 renar att komma och göra sin hund ren-ren. Det vill säga att jakthunden jagar vilt – och inte driver renar under jakten.– Telefonen har gått varm. Intresset verkar stort från jägarna, säger renägaren Johanna Finnholm, Pajala.

Fiskeprojekten som satt Tornedalen på kartan

Vi har i Haparandabladet följt projektet från starten med några olika projektledare och en rad olika projekt som har genomförts. Av de beviljade 12,9 miljoner kronorna finns i dag 228.000 kronor kvar. Totalt har 17 projekt beviljats stöd, varav sju är avslutade. Två har fått avslag.

Övertorneåpolitikernas affärer

I Övertorneå driver sju av 14 toppolitiker företag. De representerar flera partier, inklusive vänsterpartiet. Men socialdemokraterna engagerar sig i kommunala bolag i stället. Fem av de sju privata politikerföretagarna gjorde affärer med kommunen 2018-2020.