fbpx

Sjukvårdspartiet talar med kluven tunga

För lite mer än två år sedan skålade Sjukvårdspartiet i champagne och såg fram emot att få styra kommunen i en högerkoalition. Det tog två år vid makten innan Sjukvårdspartiet i Haparanda gav upp och lämnade samarbetet med Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Sjukvårdspartiets gruppledare Anders Rönnqvist proklamerar att partiet nu är i opposition, precis som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är.

Samtidigt sitter Sjukvårdspartiet kvar i maktpositioner i kommunen och lyfter arvoden för både ordförandepost och vice ordförandeposter i styrelsen och nämnder. Det skickar dubbla budskap. De vill inte axla ansvaret som krävs för att styra en kommun, men behålla titlarna.

Vidare vill Sjukvårdspartiet gärna hävda att de varken är höger eller vänster inom politiken, men det råder inget tvivel om att man tagit tydlig ställning för högerpolitik. Trots att folket högljutt protesterat har SJVP velat sälja ut kommunal verksamhet, såsom värmeverket och äldreomsorgen.

Det var många som röstade på SJVP i valet 2018. Sedan hösten 2019 har vi i Haparandabladet kunnat läsa om sprickor som hotar koalitionen, oenighet och konflikter. Som ett resultat av det har vi nu ett osäkert politisk läge i Haparanda, med hoppande majoriteter. Jag tror inte det här var något väljarna önskade. Det var många som röstade på SJVP i valet 2018. Sedan hösten 2019 har vi i Haparandabladet kunnat läsa om sprickor som hotar koalitionen, oenighet och konflikter. Som ett resultat av det har vi nu ett osäkert politisk läge i Haparanda, med hoppande majoriteter. Jag tror inte det här var något väljarna önskade, skriver Ida Karkiainen, ordförande Socialdemokraterna i Haparanda.

Ida Karkiainen
Ordförande Socialdemokraterna i Haparanda

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

44 kommentarer på “Sjukvårdspartiet talar med kluven tunga

 1. Ida K får AR lön som vice kommunalråd fast han inte är det ? Eller är det ett arvode man får trots att man inte jobbar ? Tacksam för svar Ida

 2. Petter-Niklas!
  Det finns ingen tydlig konstellation av partier som STYR Haparanda idag…..Haven’t you got it?
  Styrningen kommer till uttryck genom de beslut som tas
  via den majoritet man lyckas bibringa till ett önskvärt utfall.Sjvp sitter då som vågmästare inför varje ärende som lyfts till politiskt beslut där ingen majoritet finns bakom.

  • Anders, om du säger att ni sitter i opposition, och att ni alltid kommer göra det, då är ni ju inte med och styr skutan. Sen att ni röstar lite efter hur det blåser ute på berings hav, det står för dig.

   • Petter Niklas!
    Jag behöver tydligen förklara det parlamentariska läget än en gång…för Petter-Niklas.
    Det är inget parti eller partikonstellation som styr Haparanda idag. Alla enskilda partier eller kända partikonstellationer är i minoritet. Inget parti kan påstå sig styra Haparanda mer än något annat parti.

    • Anders
     Och vilka är det som skapat det osäkra parlamentariska läget i Haparanda? Jo ni sjukvårdspartister som valde att lämna samarbetet med övriga styrande partier. Det var väl för jobbigt att behöva ta ansvar för sina beslut…

     • Centern med Sven Tornberg i spetsen styrde koalitionen med ultimativa krav på Sjvp och Alliansen som helhet har en nedsättande attityd till Sjvp och även till oss som nya enskilda politiker……det håller inte heller….

     • Kunde inte svara på Anders kommentar nedan så får bli såhär istället.

      Anders du säger att centern har ultimata krav på er i Sjvp. Är det inte så att när man går med i en koalition så får man kompromissa? Du säger ju inte riktigt vilka krav de ställt på er men jag misstänker att ni också haft krav för att gå med och stödja C till att leda kommunen.

      Sen skriver du ”oss som nya enskilda politiker” – det är väl inte din första dans i kommunpolitiken? Och vad jag förstår så är det flertalet inom Sjvp som haft nedsättande attityd mot tjänstemän. Men det är ju lätt att nu komma och ropa om stora stygga vargen Sven som varit elaka mot er ”nya” politiker.

 3. Som åskådare vid sidolinjen så kan jag inte annat än förundras över att Happisborna, och för den delen Ötå resp Pajalaborna också, röstat fel vid samtliga val som hållits de sista 11 åren. Jag hoppas att ni vid nästa val 2022 röstar rätt så att ni får lite harmoni i era liv. Kan ju inte vara roligt att dagen efter valet inse att man återigen röstade fel. Jag lyfter på hatten för er kommunpolitiker som vågar gå ut och kommentera. Det är modigt gjort av er.

 4. Politik går ut på att vara ” kärringen mot strömmen”.
  Antingen sitter man med makten eller så sitter man i opposition och i båda fallen är man ”emot”.

 5. Bäste riksdagsledamot Karkiainen. Intressant att du ifrågasätter vissa politiska uppdrag och medföljande arvode/lön. Det är något jag har funderat på då det gäller riksdagsmän på dubbla stolar, som också ”jobbar” kommunalt. Då du lyfter frågan om arvode så hakar jag på. Du kritiserar att folkvalda Sjvp-ledamöter lyfter kommunala arvoden (vilket jag inte ser som konstigt). Men hur står det till för din egen del? Jag antar att du för din riksdagsplats får minst 70.000 per månad, men det trodde jag var ett heltidsjobb? Är ditt kommunala extraknäck en idell bisyssla på din fritid eller får du betalt även för det? Vore intressant att veta..

  • Bäste Verkkosurfaren,
   Det jag ifrågasätter är att Sjukvårdspartiet titulerar sig själva som oppositionsparti, samtidigt som de sitter på ordförande- och viceordförandeposter i kommunen. Att inneha de posterna innebär att de ansvarar för och styr verksamheterna, vilket de får ett extra arvode för och måste kunna hållas ansvariga för. Men man kan inte kalla sig för oppositionsparti och fortsätta inneha en ordförande- eller viceordförandepost i en nämnd eller en styrelse.
   För alla fullmäktigeledamöter (jag är en av 30 i HPDA) utgår ett mötesarvode på ca 600 kronor per sammanträde. Fullmäktige sammanträder ca 6 gånger per år. Det går därmed bra att kombinera med riksdagsuppdraget, och är nog väldigt nyttigt eftersom man kan se hur nationell politik får genomslag lokalt, och tvärtom lyfta lokala perspektiv till den nationella politiken. Hör gärna av dig om du har fler funderingar!

 6. Petter-Niklas: Det går inte att styra en kommun vars ekonomi har skulder upp över taknocken. Då krävs det finess och det tycker jag att den styrande SJP har.

 7. Ni politiker som sitter här och försöker hämta politiska poäng! gör något vettigt av vården och omsorgen i den här kommunen istället innan det är försent ! lyssna inte på socialchefen som ger rapporter till nämnden att allt är bra fast verkligheten är något helt annat!

 8. Jag tycker det är bra, MR kameran i Kalix som levererar diagnostiska undersökningar på löpande band. Ny mobil-kamera för att ta bilder på patienter i epidemi-avdelning men på IVA. Det hade inte blivit om Sossarna styrt regionen. Tack för hjälpen SJP, ni har gjort mitt yrke lättare.

  • Och den ljusa, fräscha, jättefina nya röntgen i Haparanda med så fantastiskt mottagande och omhändertagande personal..
   …hade förmodligen inte heller fått decentraliseras..

   • Pia Hulkoff, det där stämmer inte. Den 2 maj 2018 (s-styre i regionen) fattade regionstyrelsen beslut att investera i nya röntgensystem till hälsocentralerna i Haparanda och Jokkmokk.

 9. Sjvp har i valrörelsen sedan 10 år tillbaka utsett sig till att vara opolitskt obundna, bara att kolla på deras valmanifest inför valen. Bara att kolla bara i tornedalen så är 90 % av sjvp-ledamöter gamla högerpolitiker, moderater, som har vänt vinden i sjvp och driver sin extrema politik i ett annat parti. Det är fakta. Och Sjvp röstar till 99,99 % med högerstyret i tex övertorneå. Är man då opolistkt obunden? Jag tvivlar. Och högern med sjpv i spetsen håller nu på med att sälja ut lönsamma bostadsbestånd till privata oseriösa spekulanter i byarna. Och centern verkar hålla med den politiken. Helalandsbygden ska leva, och därav ska samhällsnyttan ha kvar sitt bestånd i byarna!

 10. Helt rätt Ida, s.k. Sjukvårdspartister är avdankande högerpolitiker! I Happis och Ötå bl.a.!

 11. Jag är nöjd, MR-kamera i Kalix som levererar diagnostiska uns på löpande band. Ny mobilkamera för att ta IVA-lungor. Kanske t.o.m en liten extra lönepott för vårat slit. Det hade inte blivit om det hade varit socialdemokratiskt styre.

 12. När skall ni lära er, att politiker lever på att söndra och härska! Vi föds inte ”fria”… vi föds som slavar i ett system skapat av maktgalna härskare. Den moderna mänskliga civilisationen är ingenting annat än en ond våldsapparat som drivs av ondska, slaveri och girighet. När skall människan vakna?

 13. Många som röstade på sjvp i Haparanda trodde att det partiet hade nåt med sjukvården och hälsovården att göra, antar dom väljarna känner sig rätt lurade nu.

 14. För ett tag sedan skrev HB en artikel om att S kunde ta makten i kommunen men avstår från att göra det. Det verkar som att både S och Sjvp tycker det är lättare att vara i opposition och slippa ta ansvar för något. Sen att Vice-Högsta höns Anders Rönnqvist lyfter arvode utan att egentligen tillföra något, det är en helt annan historia…

  • Petter Niklas kommentarer är så enfaldiga så man knappast vill replikera..
   Samtliga partier i fullmäktige sitter på samma ansvar .
   Om Petter Niklas anser att vi har ett enskilt parti som har ett större ansvar än övriga så vill jag att Petter-Niklas namnger det partiet..

   • Anders, du har ju själv sagt att sjvp ska vara ett oppositionsparti = egentligen aldrig behöva ta ansvar för något utan istället racka ner på de som styr (oavsett vilka de är tydligen) och säga hur mycket bättre ni hade gjort det.

    • Petter Niklas, vem är det då som styr i Haparanda?
     Förmågan att förstå de politiska sambanden är tydligen ett stort problem för Petter Niklas.
     Jag utgår ifrån att preudonymen är en ”åskådare”….

     • Anders, normalt sett så betyder ju att man är i opposition att man är ”på andra sidan” från de som styr. I dagsläget är väl de styrande partierna i Haparanda C, Kd och M?

      Sen är det ju klart att folk är ”undrande” och ”frågande” eftersom du inte kan ge ett rakt svar på en enda fråga.

      Glöm inte att de du kallar för ”åskådare” egentligen är de som du borde kalla för röstande medborgare.

   • Aj aj Anders inte trycka ner röstande medborgare genom att tycka att de är enfaldiga. Det kan stå dig dyrt för snart är det val.

  • Anders lyfter arvode och vi ser inte att han gör något för de pengarna. När har han gjort något som vice kommunalråd? Är detta rätt? Borde inte han göra något för att förtjäna de arvode? Enligt honom själv så skulle han avgå men är det pengarna som gör att han sitter kvar på sin post?

 15. Dvs äta tårtan men ändå ha tårtan kvar . Ida det enkla är ofta det jättesvåra ….
  Money talks !!!

 16. Ja, vi är inte bundna av dogmer som leder till partipiska.
  Vi är fria att tycka och stödja det alternativ som är det bästa för oss som bor i Haparanda och som visar på stort ansvar för våra skattemedel…
  Vi sneglar till både höger-som vänster var detta ansvar visar sig tydligast….och vilka som vill stödja i våra egna förslag…

  • Ja, du Anders, vad ska man tro… endera är ni ett Högerparti eller så är ni ett Vindflöjelparti. Tror nog att väljarna väntar sig ett besked, vad ni är för något?

   Sedan kan man ju inte komma förbi det faktum att utsagan: vad som är bäst för Haparanda, är en värdesats (”bäst”). Den frågan som jag alltid har undrat över när det kommer till din retorik är varifrån hämtar du/ni motivet till att säga att privatisering är bäst då man t.ex. skulle säja ut Värmeverket? hade den affären gått i lås såsom du ville, hade HVV varit ägt av, ja vem vet det idag… Hur kommer det sig att du som X-politiker (vad du nu hade för partifärg) var motståndare till att kommunen skulle driva bredbandsfrågan? – då var det ju marknaden som skulle lösa allt… men det gjorde den inte!!!
   Hur kommer det sig att du alltid hävdar att marknaden har rätt/är bäst om du nu så oskyldigt (!) hävdar att du inte styrs av dogmer?

   Att hävda din dogmlöshet Anders, är ju inte riktigt trovärdigt – eller hur?

   • Peter Waara, jag har under decennier sett hur svårt Ni i S har att kunna se lösningar som tillåter variation och valfrihet. Vänstervinden är Er enfaldiga dogm som begränsar samhällets utveckling. Se lösningarna mer brett och med mer tolerans…
    Jag vill se att enskilda människors initiativ och idéer tas på allvar och att de får utvecklas.
    Bredbandsutbyggnaden genomförs i huvudsak av fria entreprenörer. Det har jag inget problem med. Det är dock kommunens ansvar och skyldighet att ”hålla i” den planeringen. Hur tror du Peter W att bredbandsutbyggnaden skulle se ut i landet i stort om kommuner och det offentliga själva ska genomföra det. Privata alternativ är helt ok för mig men den offentliga styrningen av projekten måste bli effektivare.

    • Jo, tjena!
     Svara på frågorna istället för att låtsas vara ”fri” och obunden till dogmerna.
     Är det OK att vård- och skolpengar uttaxeras som vinster i privata företag istället för att användas i vård-, omsorgs- och skolverksamhet?

   • Peter Waara, jag håller med om att väljarna förtjänar besked i flera frågor. Dock inte bara från ”högern” (om det nu är etiketten som är viktigare än politiken) utan även från vindflöjelpartiet (s). Hur ska (s) ha det i t.ex. invandrings- och migrationspolitiken, inklusive den infamösa arbetskraftsinvandringen? Ska (s) följa sunt förnuft eller ska Morgan mfl verka mot bättre vetande och tungvricka igen för att blidka MP och C?

    • @Veckosurfaren
     Absolut behövs klara besked på riksplanet. Instämmer helt i det, även om jag kanske har en annan inställning än du till den förmenta ”infamösa” arbetskraftsinvandringen. Kraftigt begränsad arbetskraftsinvandring skulle slå hårt på arbetsmarknaden i Tornedalen, tror jag.
     Nåväl, kompromisserna mellan MP, C och L är inte särskilt upplyftande – även om det parlamentariska läget är ”knöligt” och vacklande.
     Ergo: Det behövs en tydlighet i alla läger och på alla nivåer!

     • Tack för svar Peter Waara. Håller med om att det parlamentariska läget på riksplanet är ”knöligt”, och att mina åsikter snarare rör riksplanet än lokalplanet. Men, s-väljare som vill ha besked om valets viktigaste frågor ( tex migrationspolitiken) lär inte ha upplevt ”liikutuksia” när försvarsministern förlorade med 0-10 när ”hen” (usch vilket ord) försökte brunsmeta Jimmy Å i debatt i kvällens SVT-aktuellt. Vad avser lokalpolitik är vi nog överens i mycket, tack o lov att värmeverket blev kvar i kommunal rwfi, bra att Hap-da satsat lite på kultur o tex, vägskyltar och belysning av Tornvallen mm. Stort o smått…

 17. Helt rätt Ida, den champagne Ni i S planerade att dricka på valdagen,
  kom vi i Sjukvårdspartiet att dricka istället….
  För Ida och S blev det gravöl…….
  Förstår att du är ledsen för det…..men varför blev det då så…?

  • Anders,tiedät miksi ? Järjetön ”monttu” projekti rajalle vei Sossuilta äänet. Ylimielinen ja valheellinen info,jota viikko viikolta saimme lukea,vei ihmisiltä uskon valtaa pitäviin. Ja näin kävi,valta vaihtui,ihmiset näyttivät,etteivät niele mitä tahansa.Ei kansa ole tyhmää,eikä hetkessä unohda.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning.