fbpx

(S) föreslår ett nytt skolcampus

S-trion Bengt Westman, Nina Pörhölä och Per Eriksson vill se ett nytt skolcampus i Haparanda. Foto: Eva Spiik
S-trion Bengt Westman, Nina Pörhölä och Per Eriksson vill att ett nytt skolcampus byggs i Haparanda. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: Socialdemokraterna i Haparanda håller fast vid tidigare beslutad inriktning, att det byggs ett nytt skolcampus – istället för lappa och laga.

Förslaget är i grunden samma som barn- och ungdomsnämnden tog beslut om den 12 december 2018.

Det innebär ett sammanhållet högstadium i  en ny skola i området mellan Gränsskolan och Tornedalsskolan, där det även blir en ny skolrestaurang och ett nytt centralkök.

Språkskolan ska enligt (S) hållas ihop inom campus, då de vill att F-6 flyttas till nuvarande Gränsskolan, som alltså är tänkt att vara en F-6-skola – och inte en sammanhållen högstadieskola som koalitionen önskar.

En ny skola beräknas kosta kring 150 miljoner kronor, som enligt socialdemokraterna ska finansieras med lån.

Nya skolstrukturen är en av punkterna på dagens möte med nämndens arbetsutskott.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

33 kommentarer på “(S) föreslår ett nytt skolcampus

  1. Priotera rent vatten i kranarna, inte färgat. Avloppen är slut, gator, kommunens fastigheter allt är vanvårdat. Ta tag i drogerna. Det finns hål att slänga pengar i, skippa prestigebyggen för att lyfta fram personer. Vårda kommun och ekonomin för omväxlings skull.

  2. 300 miljoner på 17 månader av S varav hälften i 5 mänaders opposition.

    2012 sa Gunnel att en skola för 80 miljoner är inget man snyter fram. 2013 hade priset stigit 20% och var nu 95 mlijoner, vilket fanns ännu mindre.
    Nu 6år senare är priset enligt Westman 150 miljoner och det är inga problem. Efter att vi betalat 50 miljoner för värmeverket vars värdering inkluderade BC. Värmeverket behövde inga investeringar förrän affären var gjord då behövdes direkt ett nytt verk för 100 miljoner. ”Men vi pratar helst inte om belopp” säger Pär Gabrielsson. Det samma gäller nog inte vid avgiftshöjningar.

  3. 300 miljoner på 17 månader av S varav hälften i 5 mänaders opposition.

    2012 sa Gunnel att en skola för 80 miljoner är inget man snyter fram. 2013 hade priset stigit 20% och var nu 95 mlijoner, vilket fanns ännu mindre.
    Nu 6år senare är priset enligt Westman 150 miljoner och det är inga problem. Efter att vi betalat 50 miljoner för värmeverket vars värdering inkluderade BC. Värmeverket behövde inga investeringar förrän affären var gjord då behövdes direkt ett nytt verk för 100 miljoner. ”Men vi pratar helst inte om belopp” säger Pär Gabrielsson. Synd det inte gäller vid avgiftshöjningar.

  4. Haparanda har ca 40% fler anställda i KOMMUNHUSET vid jämförelse med lika stora kommuner. Om man städar upp i kommunhuset finns det pengar till skolor.

  5. och vem blir ny kyrkoherde i övertorne församling? blir de aaro.. som inte viger samkönande- är väl vyxen ur lasdioismen i k-vara. men lönen blir mycke högre an som kristipastor? men tror äbdå att de blir stefan aaro….med hans fel och brister..

  6. mikä pouhelahja dom har kristi brud och kd ledamoten som tur är dom inte så många i kf i vår kommun. men dom kan både spela gitarr óch orgel och aldrig tittar på tv men kan ändå tjuv kika på datorn och även smygtittar på de som kristibrud förbjuder dom att göra.!!! men inga gardiner ännu i varje fall.

  7. Arbetare Ordet campus är inget nytt inom Högskolan däremot att kalla skolområdet vid Tornedalskolan det är att ta i.

  8. Vad i helvete är ”skolcampus”? Något nytt överklassord, som arbetarklassens självutnämnda fintfolk försöker anamma?

  9. Det kan väl inte kosta 150-300 miljoner att rusta upp befintliga skolor Då måste väl rep vara billigare.

  10. Har vi inte råd att satsa på barnen…då får vi höja skatten.
    Eller ska vi kanske höra med skolungdomen vad De vill…?
    Det är ju ändå dem det gäller.
    Vi vuxna vet ju själv hur viktigt det är med våran arbetsplats…
    Sen är ju vägarna också viktigt !
    Man blir sjösjuk av att köra på vägarna i Haparanda.
    Debatten får inte glida iväg till hopplösa personangrepp.
    Där politikers tidigare kanske dåliga beslut tas upp och ältas.
    Nu gäller framtiden.
    Och hasta inte fram något beslut…hör med skolbarnen…
    Om de får vara med så kanske de börjar respektera ordning i skolan.

  11. Vi moderater förordade då att istället för att bygga ett nytt gymnasium på gränsen bygga skolan inom det nuvarande skolområdet för att utveckla detta campus. Ni minns väl hur debatten gick?

  12. NSD 090829. Beslutet om ett gymnasium och en arena på gränsen hade inte total enighet. Jag, som då representerade M, var den enda ledamoten i KF som reserverade sig mot beslutet.
    Det har jag konsekvent gjort under hela den processen fram tills att projektet lades ner.

    Anders Rönnqvist,Sjvp
    Vice kso.

  13. Det talas vitt och brett om hur bra det ska bli,B.C blev det inget av,Resecentrum blev dyrare än beräknat,Victoria torget är blåsigt och ödsligt lockar bara finska A-lagare.

  14. Tyvärr är det politiker som bestämmer och det finns inga krav på kunskaper för att bli politiker. Däremot kan vi ställa krav på att politikerna skall hushålla med våra skattemedel. Detta är inte ett seriöst förslag.

  15. Huvva för detta sosseförslag. Haparanda behöver hålla hårt i pengarna. Dags att rensa i kommunhuset bland den stora personalövertaligheten.

  16. Börja med att laga gatornas potthål i Hela Haparanda Enda bra gatan är den förbi kyrkogården och till fängelset??? Övriga är under all kritik, lösningen var förra sommaren att lägga ut farthinder! Finns inte pengar att laga gatorna, hur tänker man finansiera skolcampus?
    Skolor är ju naturligtvis ett måste, men hur ser elevantalet ut?

  17. Jo! Förr var det BC nu skall det satsas på campus, 150 Miljoner och med alla felberäkningar så blir nog slutsumman 300 Miljoner, både Westman Pörhölä och Eriksson alla Sossar har drabbats av storhetsvansinne, alla är lärare och därmed jäviga.

  18. Skolsituationen i Haparanda har diskuterats länge. Förslag om en gemensam gymnasieskola med Torneå har debatterats, men inte lett någonstans.
    – Nu sätter vi ned foten och bygger ett nytt gymnasium på gränsen, säger Kåre Strömbäck, barn-och ungdomsnämndens ordförande.
    Gymnasiet ska byggas på På gränsenområdet mellan Haparanda och Torneå i närheten av köpcentrumet. Om allt går enligt planerna sätts spaden i jorden nästa år.
    – Nu startar processen. Vad jag förstår har vi full politisk enighet över partierna. Det här är det bästa och ekonomiskt försvarbart. Läs: NSD 2009-08-29

  19. Håller med om att det behövs lite städning till att börja med !
    Precis lätt att lägga fram alternativ när man är i opposition.
    Nu behöver man gå sakta men säkert framåt med vishet.
    Lycka till Haparanda

  20. Ja, det är så dags att komma med förslagen nu (S)!
    Tyvärr är det kört! Ni får aldrig mer min röst i kommunvalet, då ni redan har gjort bort er. Våra barn fick gå hela sin skolgång i provisoriska lokaler. De började skutta runt och leta efter lokaler redan i förskoleklassen. De skulle bli de första eleverna som skulle få börja i det nya gymnasiet på gränsen. Detta är nog tom dokumenterat och arkiverat.

    Har inget mer att tillägga.

  21. Hur tänker sossarna? får vi inte bygga en onödig sak (BC) så ska vi slösa pengar på något annat onödigt som vi inte har råd till.
    Det kommer inom en snar framtid att bli mer lediga lokaler på tornedalsskolan när gymnasiets teoretiska del läggs ner!
    Av Haparandas 9:e klassare sökte totalt 26st till de tre teoretiska linjerna samhälls, ekonomi och natur till nästa termin! inte ens en klass tillsammans. 35 av 108 elever (mer än en klass) har sökt gymnasium utanför haparanda. Vi kan inte bygga nytt när vi har tomma lokaler, elevunderlaget minskar och elever söker sig redan nu till andra kommuner.

  22. Jag var på plats på Victoriatorget när Lehto Bygg presenterades.Första gången i Haparanda sades det trots att dom byggt fuskbygget K-Rauta.Hoppas att det inte kommer någon mer oseriös fuskare till stan

  23. Vansinne. Kommunen äger redan sina skolbyggnader renovera och fortsätt nyttja befintligt bestånd. Campus är ett dåligt alternativ för oss, behåll småskolorna och sätt pengarna på renovering och behöriga lärare istället. Man får mycket för 150miljoner och man måste inte renovera allt på en gång.

  24. Sossar har väl aldrig förstått ekonomi.. nu när inte den dyra gropen blir av så tänker de satsa på en lika dyr blunder igen , att bygga nytt. Är det Fahlander som erbjudit sig att bygga igen, i en annan grop.. och planering/ svammel stjäl ytterligare 10 år av skolans framtid . Sanningen är att, varför kommunen har en kris i skolbyggnader, är sossarnas samarbete med Fahlander och att sossarna i sitt styre aldrig tänkt långsiktigt vad gäller underhåll och reparationer av sina byggnader .. se bara hur badhuset är skött med 70 år av S styre 🙁

  25. Sossarna har väl haft sin chans och fördröjt allt med sitt svamlande med oseriösa byggherrar man hörde ända från börjat att han var en mytoman.Tycker inte ska ha några synpunkter alls gällande detta.Dom kan gå lägga sig i gropen och beundra vad dom har åstadkommit under dom åtta sista åren

  26. Kanske skall man börja städa upp i kommunhuset så vi har råd med skolor.

  27. Beräknas kosta 150 Mkr, vilket innebär att slutnotan inte hamnar under 300 Mkr. I Haparanda med en av länets högst skuldberg…
    Men är man i opposition så kan man ju kosta på sig att komma med vilka förslag som helst, när man inte behöver besluta och ta ansvar, det känner vi ju igen. Det här är bara ett populistiskt röstfiske. Två av sossarna är ju lite unga och naiva, men du Bengt borde veta bättre än att slänga fram orealistiska förslag.

  28. Låter som en bra ide!

    Men om vi finansierar den via lån med en snittränta på ca 4% per år (25års perspektiv). Avskrivingstid på 25år och lånetid på 25år.
    Då kostar det 6 msek i bara låneminskning per år samt 6 msek per år i ränta (vilken dock minskar med åren.) men kompenseras av ökad underhåll när byggnaden blir äldre.
    Totalt 12 msek per år.
    skatteintäkterna i Happis är 40663kr per invånare.
    Det skulle inebära ca 1225kr mer i skattetryck per invånare.
    dvs 3% högre skatter per år minst. om man ej hittar andra besparings möjligheter också.

  29. Bra att vi äntligen får alternativa förslag med framtidstro! Detta skulle innebära en ljus och långsiktig framtid för skolan i Haparanda. Då skulle man SATSA och UTVECKLA inte hitta nödlösningar genom att lappa gamla, sjuka hus och flytta problemen i framtiden. Då skulle man slippa avveckla Grankullen och Språkskolan. Lägg all energi istället att behålla nuvarande lärarna och locka nya lärare med en ny skola med framtidstro! Alla kommuner måste satsa ibland även om man måste ta lån. I slutändan sparar man pengar i andra saker om skolan fungerar bra.

  30. Ja! SÅ bra! Låt oss få rösta för antingen det ena eller det andra alternativet.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.