Så firar du ett brandsäkert nyår

Inför nyårsfirandet ger Brandskyddsföreningen råd för att förebygga bränder och skador.

Varje år orsakar fyrverkerier omkring 100 bränder, som resulterar i att nästan 100 personer skadas så pass allvarligt att de behöver sjukvård.

Därför ger Brandskyddsföreningen råd för att förebygga bränder inför det kommande nyårsfirandet.

– Under det senaste decenniet har branschens självsanering och restriktioner haft stor effekt. Raketer med styrpinne och andra kraftiga fyrverkerier har successivt plockats bort, vilket lett till färre bränder och olyckor, säger Lars Brodin, brandskyddsexpert på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Lars Brodins rekommendation är att följa säkerhetsanvisningarna och enbart välja godkända fyrverkeriprodukter från auktoriserade återförsäljare.

– Prata med din handlare och be att få titta i butikens produktkatalog. Det finns över 1.000 godkända fyrverkeripjäser att välja bland, säger Lars Brodin

Han tillägger att flera kommuner har egna bestämmelser om var och när fyrverkerier får användas.

– Exempelvis är fyrverkerier och svävande lyktor förbjudna inom tio kilometer från flygplatser utan tillstånd från Transportstyrelsen. Det är viktigt att kontrollera lokala regler innan man planerar fyrverkerianvändning, säger Lars Brodin.

Brandskyddsföreningen ger fem råd inför nyårsafton.

1. Låt aldrig minderåriga hantera fyrverkerier
Fyrverkerier bör enbart hanteras av vuxna. Idag är mer än var tredje person som skadas av fyrverkerier under 18 år, trots att det är olagligt för minderåriga att köpa eller använda fyrverkerier.

2. Följ instruktionerna
Placera fyrverkerierna stabilt, håll säkerhetsavstånd och hantera aldrig en tänd pjäs i handen. Tänk på att hälften av de som skadas av fyrverkerier är åskådare.

3. Undvik alkohol
Det mesta med hantering av fyrverkerier bygger på sunt förnuft men med alkoholen försvinner förnuftet. Låt en nykter person ansvara för avfyrningen.

4. Försök aldrig tända om en fyrverkeripjäs som inte fungerat 
Vänta minst 15 minuter innan du närmar dig en pjäs som inte skjutits i väg. Lämna den inte utan att kontrollera om det finns risk för brand.

5. Skydda balkonger
Tätbebyggda områden är särskilt utsatta, så rensa balkonger från lättantändliga föremål.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.