fbpx

Många regler kring fyrverkerier

Vet du vilka regler som gäller för fyrverkerier?

Eftersom nyårsaftonen närmar sig kan det vara på sin plats att påminna om vilka regler som gäller för fyrverkerier.

I Sverige gäller 18-årsålder för att köpa, sälja eller använda fyrverkerier. Det är också olagligt att ge fyrverkerier till en person som är yngre än 18 år.

Det är inte heller fritt fram att skjuta fyrverkerier var man vill. Det kan behövas tillstånd på vissa platser, och det är polisen som utfärdar sådana tillstånd.

Vanligen behövs det inte tillstånd för att skjuta fyrverkerier på nyårsaftonen, men i till exempel tätorter kan det behövas även då. Varje kommun brukar utfärda egna regler för användning av fyrverkerier. Mest vanligt är att det  inte är tillåtet att avfyra fyrverkerier annat än under vissa klockslag.

I exempelvis Haparanda är det enligt allmänna lokala ordningsföreskrifterna bara från klockan 17.00 på nyårsaftonen till klockan 01.00 på nyårsdagen som det inte krävs polistillstånd.

Dessutom gäller följande enligt 20§ ”Under all tid är pyrotekniska varor förbjudet att använda närmare än 150 meter ifrån kyrkor, kulturminnesmärkta byggnader eller vårdinrättningar, eller där det kan komma att störa boende eller verksamhet på sådana inrättningar. Det är ej heller under någon tid tillåtet att använda pyroteknik på ställen eller på ett sådant sätt att det är uppenbart att boskap i jordbruk eller husdjur kan stressas eller skadas”.

Är Du osäker på vad som gäller, kontrollera då kommunens lokala ordningsföreskrifter.

Sedan 2002 krävs det tillstånd för att skjuta smällare i Sverige och sedan 2015 krävs också särskild utbildning. Det är heller inte tillåtet att i Sverige skjuta smällare som köpts utomlands om man inte har tillstånd, även om de i vissa länder får köpas fritt.

Sedan 2019 krävs också tillstånd och särskild utbildning för att få skjuta raketer med styrpinne.

Källa: MSB

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Många regler kring fyrverkerier

 1. Förbjud fyrverkerier och smällare helt och hållet.
  Här i södra Sverige lever vi i nuet med häftiga lasershowen och vill inte som i Tornedalen leva som i stenåldern.
  Men finländarna längtar väl tillbaka till krigen.

  • Kommentaren om att finländarna längtar tillbaka till kriget är nog redan nu årets mest idiotiska kommentar. Signaturen Affe verkar var en tonåring som inte vet någonting om vad Finland gick igenom under krigsåren. Skrämmande kommentar.

 2. Tycker att lagen om att sälja raketer osv borde ändras, visst nyår ska firas men sätt att man det bara får säljas dagen innan och nyår. Förstår ju alla att många köper tidigt i veckan och skjutar. Djur blir livrädda och även människor blir drabbade..

 3. Reglerna följs då inte här inne istan. Det skjuts redan smällare och mindre raketer, tyvärr. Klart att nyårsafton skall firas men att redan nu börja skjuta hejvilt är bara tråkigt och respektlöst 🙁

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka