fbpx

Årets nyårsfyrverkeri är inställt

Inte någon särskilt förvånande nyhet i dessa tider men Haparanda och Torneå ställer in det traditionella nyårsfyrverkeriet på grund av skärpta coronarestriktioner.

För att inte låta nyårsfirandet gå helt obemärkt förbi så kommer Haparandas kommunalråd Sven Tornberg och Torneås stadsdirektör Timo Nousiainen att skicka en nyårshälsning till alla som bor i tvillingstäderna digitalt. Hälsningarna kan ses på respektive stads Facebook-kanal den 31 december.

På nyårsnatten startar även ett unikt jubileumsår för Torneå. År 2021 fyller staden nämligen 400 år.

Torneå är en av de äldsta städerna i Finland. Staden grundades av kung Gustav II Adolf av Sverige den 12 maj 1621 och var den nordligaste staden i Europa i nästan 170 år . Torneå är den äldsta staden i den nuvarande provinsen Lappland. Det huvudsakliga firandet kommer att äga rum den 12 maj 2021 men ytterligare ett evenemang äger rum under jubileumsåret, det är Gustav II Adolfs dag och den firas lördag 6 november 2021.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Årets nyårsfyrverkeri är inställt

  1. Svenska journalister kan uttala människors namn rätt oberoende från vilket land de kommer, utom de finländska namnen. Månntro vad Torneås kommunalråd tycker om uttalet i Nordnytt? Det uttalet var kränkande och förnedrande.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.