fbpx

Årets nyårsfyrverkeri är inställt

Inte någon särskilt förvånande nyhet i dessa tider men Haparanda och Torneå ställer in det traditionella nyårsfyrverkeriet på grund av skärpta coronarestriktioner.

För att inte låta nyårsfirandet gå helt obemärkt förbi så kommer Haparandas kommunalråd Sven Tornberg och Torneås stadsdirektör Timo Nousiainen att skicka en nyårshälsning till alla som bor i tvillingstäderna digitalt. Hälsningarna kan ses på respektive stads Facebook-kanal den 31 december.

På nyårsnatten startar även ett unikt jubileumsår för Torneå. År 2021 fyller staden nämligen 400 år.

Torneå är en av de äldsta städerna i Finland. Staden grundades av kung Gustav II Adolf av Sverige den 12 maj 1621 och var den nordligaste staden i Europa i nästan 170 år . Torneå är den äldsta staden i den nuvarande provinsen Lappland. Det huvudsakliga firandet kommer att äga rum den 12 maj 2021 men ytterligare ett evenemang äger rum under jubileumsåret, det är Gustav II Adolfs dag och den firas lördag 6 november 2021.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Årets nyårsfyrverkeri är inställt

  1. Svenska journalister kan uttala människors namn rätt oberoende från vilket land de kommer, utom de finländska namnen. Månntro vad Torneås kommunalråd tycker om uttalet i Nordnytt? Det uttalet var kränkande och förnedrande.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.