fbpx

Tips för hundägare inför nyår

Fyrverkerier och smällare hör nyårsfirandet till – men alla gläds inte över smällandet och sprakandet.

Hundar kan bli väldigt skrämda av alla ljud och färger som nyårsfyrverkerier innebär. Du som hundägare kan göra vissa förberedelser för att ge en så lugn nyårsafton som möjligt.

Agria djurförsäkring tipsar :

• Förbered en trygg plats där hunden kan vara när det smäller. Gärna en plats där hunden inte ser och hör fyrverkerierna så tydligt. Det bästa vore ett rum utan fönster, men fönster kan täckas med tjocka gardiner. ”Placera sedan hundens bädd samt en radio i rummet och vänj hunden vid att vara där i god tid innan själva nyårsafton. Låt den till exempel vila i rummet med ett gott ben efter promenaderna när den är nöjd och trött”. Matte eller husse kan också göra hunden sällskap om den fortfarande är orolig.

• Rasta hunden innan smällandet börjar, men ha den inte lös dagarna kring nyår eftersom en del skjuter nyårsraketer redan i förväg och efteråt. Då kan hunden fly i rädsla.

• En del har nytta av hjälpmedel som adaptil-halsband med lugnande feromoner. Även bodywrap eller thundershirt under själva nyårstimmarna kan hjälpa. Det är ett åtsittande täcke eller plagg, som genom sitt milda tryck över bålen kan ge en lugnande effekt. ”Har du en hund som får fullskalig panik av smällandet behöver du dock uppsöka veterinär för att få recept på lugnande medicin”.

• Utsätt inte hunden för smällare och fyrverkerier i onödan även om den inte är rädd. ”Många hundar klarar både sitt första och andra nyår utan att visa några tecken på att vara rädda, men utvecklar sedan rädsla för fyrverkerier på senare år”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka