Så firar du ett brandsäkert nyår

Inför nyårsfirandet ger Brandskyddsföreningen råd för att förebygga bränder och skador.

Varje år orsakar fyrverkerier omkring 100 bränder, som resulterar i att nästan 100 personer skadas så pass allvarligt att de behöver sjukvård.

Därför ger Brandskyddsföreningen råd för att förebygga bränder inför det kommande nyårsfirandet.

– Under det senaste decenniet har branschens självsanering och restriktioner haft stor effekt. Raketer med styrpinne och andra kraftiga fyrverkerier har successivt plockats bort, vilket lett till färre bränder och olyckor, säger Lars Brodin, brandskyddsexpert på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Lars Brodins rekommendation är att följa säkerhetsanvisningarna och enbart välja godkända fyrverkeriprodukter från auktoriserade återförsäljare.

– Prata med din handlare och be att få titta i butikens produktkatalog. Det finns över 1.000 godkända fyrverkeripjäser att välja bland, säger Lars Brodin

Han tillägger att flera kommuner har egna bestämmelser om var och när fyrverkerier får användas.

– Exempelvis är fyrverkerier och svävande lyktor förbjudna inom tio kilometer från flygplatser utan tillstånd från Transportstyrelsen. Det är viktigt att kontrollera lokala regler innan man planerar fyrverkerianvändning, säger Lars Brodin.

Brandskyddsföreningen ger fem råd inför nyårsafton.

1. Låt aldrig minderåriga hantera fyrverkerier
Fyrverkerier bör enbart hanteras av vuxna. Idag är mer än var tredje person som skadas av fyrverkerier under 18 år, trots att det är olagligt för minderåriga att köpa eller använda fyrverkerier.

2. Följ instruktionerna
Placera fyrverkerierna stabilt, håll säkerhetsavstånd och hantera aldrig en tänd pjäs i handen. Tänk på att hälften av de som skadas av fyrverkerier är åskådare.

3. Undvik alkohol
Det mesta med hantering av fyrverkerier bygger på sunt förnuft men med alkoholen försvinner förnuftet. Låt en nykter person ansvara för avfyrningen.

4. Försök aldrig tända om en fyrverkeripjäs som inte fungerat 
Vänta minst 15 minuter innan du närmar dig en pjäs som inte skjutits i väg. Lämna den inte utan att kontrollera om det finns risk för brand.

5. Skydda balkonger
Tätbebyggda områden är särskilt utsatta, så rensa balkonger från lättantändliga föremål.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Droger och missbruk får inte tystas ned

Föräldrar och anhöriga till personer som har hamnat i missbruk pratar sällan öppet om problemet. Marita Slotte som själv har en missbrukande dotter menar att det i många fall beror på känslan av skuld och skam, vilket är något hon

Nu satsas det stort på ungdomar i Haparanda

Kultur- och fritidsenheten i Haparanda har fått en utökad budget med 900.000 kronor som ska gå till olika fritidsaktiviteter för ungdomar. ”Det här var det roligaste beslutet jag varit med om”, säger Sofia Söderholm (M), ordförande i kultur- och fritidsutskottet.

Ungdomarna har fått ett garage att skruva i

Nu är Pajalaungdomarnas motor- och ungdomsgård invigd. ”Det känns som att man kommer hem med sin epa när man kommer hit till garaget”, säger Anton Jatko Björnström, 17 år, som även ingår i ungdomsrådet. Han hoppas att även ungdomsgården i

Fest i fredliga förbindelsers tecken

Under den sena måndagseftermiddagen drog Rälsfest i tågens tecken storpublik till stadens pånyttfödda järnvägsstation. HB häpnar över uppslutning och spontana glädjeyttringar över nya spår och förbindelser.