fbpx

Så kan Kamprads arv utveckla Tornedalen

Erfarna näringslivsstrateger inventerar utvecklingsprojekt i Tornedalen för eventuell samverkan med Kampradstiftelsen. Från vänster Bengt Westman, Haparanda, Tomas Mörtberg, Övertorneå, Stig Kerttu, Övertorneå, Erik Mella, Pajala, Ida Brännström, Övertorneå och Sven-Erik Bucht, Karungi. Foto: Lars Pekka
”Nu är det hög tid att Kampradmiljonerna börjar användas till det som Ingvar Kamprad ville – nämligen utbildnings- och utvecklingsprojekt direkt mot företagen. Bland annat näringslivet i Tornedalen skulle ha stor nytta av de 570 miljoner som finns kvar från Ingvars testamente”, säger Sven-Erik Bucht, före detta riksdagsman och landsbygdsminister samt nära vän till Ikeagrundaren Ingvar Kamprad.

Haparandabladet bjöd in några erfarna näringslivsstrateger och politiker för att intervjua dem om idéer för utveckling i Tornedalen. Mötet ledde till sju projekt för företagsutveckling i Tornedalen, som alla borde kunna finansieras med Kampradpengarna.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Så kan Kamprads arv utveckla Tornedalen

  1. Bra där! Sjukvårdspartiet motionerade till Kommunfullmäktige 21/11-21:
    Arbeta för en etablering av ett klimatcentra för innovationer, forskning, näringslivet och utbildningar med hjälp av Luleå och Oulu Universitet och med medel ur Kamprads Stiftelse. Haparandas geografiska läge skulle passa perfekt som den sammanhållande länken för hela Barentsregionen för detta. Det gäller bara att ha rätt folk som jobbar för detta. ”Ingenting är omöjligt – det omöjliga tar bara lite längre tid att genomföra”

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.