fbpx

Bucht utsedd till svensk representant i Gränshinderrådet

Sven-Erik Bucht. Foto: Eva Spiik
Sven-Erik Bucht. Foto: Eva Spiik

NORRBOTTEN: Tidigare landsbygdsministern Sven-Erik Bucht är utsedd till svensk representant för Gränshinderrådet.

Gränshinderrådet är ett politiskt organ under Nordiska ministerrådet som sedan 2014 arbetar med att främja den fria rörligheten i Norden för både enskilda och företag.

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, är den som har utsett Bucht i och med den pågående coronapandemin.

– Just nu har vi en pandemi som begränsar rörligheten inom och mellan länder och då är arbetet i Gränshinderrådet viktigare än någonsin. Vi ska tillsammans göra allt för att inte i onödan skada viktiga samhällsfunktioner och våra ekonomier, säger Anna Hallberg i ett pressmeddelande.

Sven-Erik Bucht, som även var Haparandas kommunalråd under åren 2003-2010 säger att han ser detta som ett intressant uppdrag

– Och jag tror att jag kan tillföra en hel del, jag har ju erfarenhet av det här, inte minst för att jag har bott vid gränsen i hela mitt liv. Men jag har också erfarenhet från statsrådstiden, bland annat var jag ordförande i Nordiska ministerrådet 2018, och har då stött på en del gränshinderproblematik, säger han till Haparandabladet.

I Gränshinderrådet sitter representanter från de nordiska länderna samt de självstyrande områdena Färöarna, Grönland och Åland.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Bucht utsedd till svensk representant i Gränshinderrådet

  1. Samt Mikael Styrman inte att förglömma, den så energiske hjälten som burit fram sin bygd och lärt entreprenörskap till sin omgivning. Vanligtvis klarar den missunnsamma befolkningen inte av att någon annan lyckas genom eget arbete utan förtjänar att lynchas för sitt tjuvaktiga beteende. Bucht klarar sig genom kollektivets välsignelse.🔕

  2. Jag har i flera år följt några Haparandabors och tornedalingars otroligt negativa åsikter om ”bygdens söner”-om dem som lyckats bra i livet. I böckernas bok kan läsas:”Ingen blir profet i sin egen stad”. Exakt så har fallet varit för många framgångsrika personer i just Tornedalen. Det är tyvärr oftast stor avund bakom dessa ord. De negativa påhoppen på framgångsrika personer i Tornedalens tre kommuner blir tyvärr ofta en följetong i just Haparandabladet -dalens egna tidning.
    Tack! S-E Bucht, Allan Lehto och många andra duktiga personer. Ni har lyckats i livet och därtill värnat om bygden.

  3. nu är det kris när man inte kan fara på sin egen fastighet till Finland. ni får nog hjälpa med att öppna gränsen. virus är redan överallt så vem smittar vem när man inte kan ta prov o bevisa att man inte är smittbärare.

  4. Arvodet (135.000 kr per månad) till Sven-Erik som f.d. minister upphör till hösten. S Löven ser nu bara till att S-E får nya arvoden. Gränshinderrådet har funnits sedan decennier utan nämnvärda resultat.

  5. Skattepengar slösas bort och beslut är inte till nytta.
    Som en påminnelse…
    andra ledare implementerade Ikea att komma och han tog bara kredit för sig själv

  6. S-E Bucht är rätt man på rätt plats. Bra att hans kunskap tas till vara. Kanske inte finns någon ”klokare”…?

  7. Å ena sidan så har Bucht kompetens så det räcker och blir över, å andra sidan undrar man varför hoppa på detta?
    Arvodet kan det väl ändå inte vara, eller?
    Jag hade varit glad om han hade använt sin kunskap och erfarenhet på en mindre medieintressant nivå.
    Pratat med ungdomar, deltagit i SAP-möten, skrivit insändare, kort sagt varit en röst för den socialdemokrati som burit fram och format honom.
    Men icke, när Gränshinderrådet kallar då är han på.
    Nåväl valet han gör är fritt och myntet har som bekant flera sidor och jag noterar utan minsta förvåning.

  8. Toppen! Bucht är kunnig och kan uppföra sig, en klok Tornedaling.
    Hälsar en icke S.å

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka