fbpx

UPPDATERAD: Förordnande för skolchef förlängs inte

ÖVERTORNEÅ: Lena Hannus, barn- och utbildningschef, förordnande som förvaltningschef för barn- och ungdomsförvaltningen går ut vid årsskiftet.

För drygt en vecka sedan fick Hannu besked om att det inte kommer att förlängas.

Till HB säger hon att detta motiveras med att kommunstyrelsens arbetsutskott har en annan riktning för kommunens skolverksamhet och detta uppges även i ett pressmeddelande från kommunen.

I det står att rekrytering av en ny skolchef inleds under våren eller sommaren.

– Vi eftersträvar dock för framtiden en än tydligare inriktning och än större fokusering mot kärnverksamheten för skolan. De uttalade förväntningarna på måluppfyllelse är fokus. För att nå dit trot vi att ny ledning ska ta verksamheten till nästa nivå, skrivs i pressmeddelandet.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “UPPDATERAD: Förordnande för skolchef förlängs inte

 1. Tur det finns några kunniga i bun nuförtiden som ifrågasätter och säger ifrån tokigheterna som presenteras. Min röst går för första gången till s. Bra jobbat! 💪

 2. Bybo2 Jobbar du i någon av verksamheterna som har Lena som chef? Tror inte det. Jag gör det och under alla mina år har det aldrig varit så illa. Håller dock med om att Mörtberg kunde kliva av eftersom många andra duktiga personer har jagats bort under hans styre. Denna gång var beslutet att inte förlänga förordnandet helt riktigt. Äntligen har man lyssnat på personal och föräldrar!

 3. Fakta och Bybo verkar veta mycket vad som händer i skolan. Har ni då läst statistiken för de fyra sista åren. Över 60 elever i årskurs nio saknade behörighet till gymnasiet! Vad säger ni åt dessa? Har det varit bra utbildning? Magnus P i (sjp) stödjer enligt HB skolchefen. Han tycker att skolchefens ledarstil och arbetssätt är ansvarstagande! Vad säger du åt dessa 60 elever? Nu har några ansvarsfulla politiker tagit det politiska ansvaret för denna utveckling. Det är inte rätt mot eleverna att fortsätta i samma hjulspår.

 4. Anställd med utbildning, om du läser protokollen så skulle du veta att det är gamla nämnden som beslutade om att stänga förskolorna och då är det Lenas jobb att verkställa det annars gör hon tjänstefel.
  Hon behöver inte ens ha en personlig åsikt om besluten utan bara verkställa det
  Behåll Lena och avsätt Mörtberg och Grape med bihang

 5. Nu är jag inte så förtrogen med de kommunala instanserna, men kan det verkligen vara så att Mörtberg ensam kan ta alla beslut om värmepannor, skolchefer osv? Jag som trodde att det finns flera personer bakom varje beslut. Förr, under förra seklet, då jag bodde i kommunen så gick inte lynchmobben på en enda person, det ansågs som fegt. Verkar vara andra tider nu i kommunen. Apropå värmepannan. Om inte kommunen själv vill köpa värmepannan i Pello så är jag intresserad att köpa den för en billig penning. Jag behöver en pensionsförsäkring. GLAD PÅSK

 6. Bybo2, du har delvis rätt. Mörtberg ville ha central förskola MEN Hannu ville det lika mycket! Hon har behandlat oss personal på ett mycket oprofessionellt sätt. Inte lyssnat över huvudtaget. Det har gått hundratusentals kronor från budget på konsulter och arkitekter till ett projekt ingen i verksamheten ville ha. Men Lena lyssnade inte. Vad säger Mörtberg nu? Han som stöttat Hannus sätt att leda? Nu är han tyst. Vore intressant att höra. Tack gode Gud att vi får en ny skolchef!! Det kan inte bli värre för oss iaf.

 7. Mörtberg måste bort. Nu när han avsatt skolchefen så kommer C arbeta för en central förskola. Skolan kommer vara utan skolchef ett par år nu. Först ska man rekrytera och det tar resten av året och sen när nya chefen är på plats så ser man först efter minst ett år ifall det var en bra eller dålig rekrytering. Det smarta valet och det bästa valet hade varit att förlänga den nuvarande skolchefen. Hon levererar det poltiken tar beslut om! Om Mörtberg och Grape är missnöjda så sparka er partibroder som är ordf . Chefen har verkstält alla beslut trots att C inte vågat stå för sina beslut.

 8. Har man inte kunskap eller lyssnar på personal och föräldrar så ska man inte vara kvar.
  Signalerna var ju rätt starka redan innan Hannu anställdes både från facket och personal. De styrande lyssnade inte. Resultatet? Det blev kaos i verksamheterna och duktig personal försvann… Intressant att SJVP Magnus Pettersson har förtroende för henne. Ni får inte min röst. Hej då!

 9. Tre av fyra chefer har fått lämna Ötå Kommun hittills i närtid under Mörtbergs tid som k-råd. Man undrar varför?? Nej, kommun behöver ett nytt ledarskap som inte skyller på andra som delaktiga i besluten. Mörtberg är en svag ledare, t.ex när beslut om Pello-projektet var upp i fullmäktige, kallade han samtliga förvaltningschefer för att uppbacka beslutet. Vad gör dessa, givetvis nickar man gillande för att behålla jobbet en tid framåt, visade de sig!

 10. tre rader som inte ens nån akademiskt utbildad centerpartist (om de nu finns några?) förstår nada. helt klart är att de finns nån annan orsak till hannus avskedande. kanske hon inte delade partibok med centern?!! tror att sanningen kommer fram när hannu kanske kommer med graverande uppgifter om nått som inte passar att offentliggöras här och nu.

 11. Skolchef är inget livstids arbete – om man inte levererar är det dags att bytas ut. Det är ingenting konstigt med det.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.