fbpx

Socialnämnd anser att krav på åtgärder är uppfyllda

Socialnämnden i Haparanda anser att Arbetsmiljöverkets krav på åtgärder på äldreboendet Klippan är uppfyllda.

Som Haparandabladet har skrivit om ett antal gånger beslutade myndigheten, AV, den 1 april i år om ett vitesföreläggande om en halv miljon kronor. Krav på åtgärder skulle vara redovisade senast den 15 oktober.
Socialnämnden har nu godkänt förvaltningens redovisning, som innebär att arbetsgivaren anser att alla krav är uppfyllda och att det därför inte finns grund för ett vite.

Ett av alla problem på Klippan har varit arbetschemat, som har fått stark kritik från personalen bland annat för att sex schemarader har tagits bort. I svaret till AV uppges att avdelningarna nu ska få nya schemaförslag.

Om Arbetsmiljöverket inte är nöjd med socialnämndens redogörelse kommer myndigheten att gå vidare och ansöka hos förvaltningsrätten om ett vitesutdömande.

Personal har för HB berättat att många tillsvidareanställda har under senare tid på egen begäran lämnat Klippan på grund av dåliga arbetsförhållanden.

Under januari till augusti har vårdpersonal på nämnda äldreboende gjort totalt 34 KIA-anmälningar varav majoriteten har uppkommit på grund av stress eller underbemanning.

Samtidigt som arbetet med att uppfylla Arbetsmiljöverkets krav har pågått har förvaltningen verkställt den planerade omorganisationen. Socialchefen, Suvi Järvinen Valo, uppger för HB att de har nu inhämtat underskottet på 15 miljoner kronor. Men enligt henne handlar det inte om att några besparingar ute i verksamheterna ”kring bemanning” utan om sammanslagningar av verksamheter.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Socialnämnd anser att krav på åtgärder är uppfyllda

 1. Vilket struntprat från Haparanda kommuns ledning. Vart har alla pengar gått till som ni fått extra från staten till äldreomsorgen!?
  Att det inte gäller bemanning, när det är precis det man sparar in på när man införde bemmaningshandboken / hälsoschema.
  Under vilken sten har socialchefen varit undrar man.
  Nej bättre kan ni, detta är inte okej, helt enkelt.
  Snart har ni ingen personal, är det dit ni vill. Snacka om enkelspårig ledning i Haparanda kommun både politiker och tjänstemän.

 2. Dessa nya schemaförslag är att flytta 15 minuter hit eller dit, de hjälper oss noll att orka utföra arbetet ordentligt, att vi uskor ska orka med vårat eget liv, att vi uskor inte blir sjuka av arbetet. Vi behöver få tillbaka de antal huvuden som fanns innan detta galna sparandet sattes igång. Vården och omsorgen är inte patientsäker något mera på Klippan, beslutsfattarna får säga vad de vill. En rejäl kompetensflykt har det varit från Klippan och fler far bara de hittar annat arbete. Handen på hjärtat så mår jag inte bra av att gå till arbetet och se hur det har blivit på så kort tid, att jag måste gena i kurvorna för att orka och hinna ta hand om gamlingarna. Tjänstemannaansvar bör införas åter igen.

 3. När missnöjet har grott under ett flertal år så kan det nog vara svårt att få med sig personalen igen, det krävs en chef som klarar av att möta personalen och gå igenom allt som är ”dåligt” och börja åtgärda problemen, enda sättet att få igång ett samarbete mellan golvpersonal och chefspersoner.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.