fbpx

Socialnämnd anser att krav på åtgärder är uppfyllda

Socialnämnden i Haparanda anser att Arbetsmiljöverkets krav på åtgärder på äldreboendet Klippan är uppfyllda.

Som Haparandabladet har skrivit om ett antal gånger beslutade myndigheten, AV, den 1 april i år om ett vitesföreläggande om en halv miljon kronor. Krav på åtgärder skulle vara redovisade senast den 15 oktober.
Socialnämnden har nu godkänt förvaltningens redovisning, som innebär att arbetsgivaren anser att alla krav är uppfyllda och att det därför inte finns grund för ett vite.

Ett av alla problem på Klippan har varit arbetschemat, som har fått stark kritik från personalen bland annat för att sex schemarader har tagits bort. I svaret till AV uppges att avdelningarna nu ska få nya schemaförslag.

Om Arbetsmiljöverket inte är nöjd med socialnämndens redogörelse kommer myndigheten att gå vidare och ansöka hos förvaltningsrätten om ett vitesutdömande.

Personal har för HB berättat att många tillsvidareanställda har under senare tid på egen begäran lämnat Klippan på grund av dåliga arbetsförhållanden.

Under januari till augusti har vårdpersonal på nämnda äldreboende gjort totalt 34 KIA-anmälningar varav majoriteten har uppkommit på grund av stress eller underbemanning.

Samtidigt som arbetet med att uppfylla Arbetsmiljöverkets krav har pågått har förvaltningen verkställt den planerade omorganisationen. Socialchefen, Suvi Järvinen Valo, uppger för HB att de har nu inhämtat underskottet på 15 miljoner kronor. Men enligt henne handlar det inte om att några besparingar ute i verksamheterna ”kring bemanning” utan om sammanslagningar av verksamheter.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Socialnämnd anser att krav på åtgärder är uppfyllda

 1. Vilket struntprat från Haparanda kommuns ledning. Vart har alla pengar gått till som ni fått extra från staten till äldreomsorgen!?
  Att det inte gäller bemanning, när det är precis det man sparar in på när man införde bemmaningshandboken / hälsoschema.
  Under vilken sten har socialchefen varit undrar man.
  Nej bättre kan ni, detta är inte okej, helt enkelt.
  Snart har ni ingen personal, är det dit ni vill. Snacka om enkelspårig ledning i Haparanda kommun både politiker och tjänstemän.

 2. Dessa nya schemaförslag är att flytta 15 minuter hit eller dit, de hjälper oss noll att orka utföra arbetet ordentligt, att vi uskor ska orka med vårat eget liv, att vi uskor inte blir sjuka av arbetet. Vi behöver få tillbaka de antal huvuden som fanns innan detta galna sparandet sattes igång. Vården och omsorgen är inte patientsäker något mera på Klippan, beslutsfattarna får säga vad de vill. En rejäl kompetensflykt har det varit från Klippan och fler far bara de hittar annat arbete. Handen på hjärtat så mår jag inte bra av att gå till arbetet och se hur det har blivit på så kort tid, att jag måste gena i kurvorna för att orka och hinna ta hand om gamlingarna. Tjänstemannaansvar bör införas åter igen.

 3. När missnöjet har grott under ett flertal år så kan det nog vara svårt att få med sig personalen igen, det krävs en chef som klarar av att möta personalen och gå igenom allt som är ”dåligt” och börja åtgärda problemen, enda sättet att få igång ett samarbete mellan golvpersonal och chefspersoner.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.