fbpx

Brister på Klippan kostar kommunen en kvarts miljon kronor

Förvaltningsrätten har beslutat att Haparanda stad ska betala ett vite med 250.000 kronor – på grund av bristande arbetsmiljöarbete på äldreboendet Klippan.

Efter att skyddsombuden år 2019 inte fick gehör för sina krav på arbetsmiljön gjordes en så kallad 66a-anmälan till Arbetsmiljöverket, AV.

I anmälan begärdes bland annat att det genomförs vårdtyngdsmätningar och att arbetsgivaren vidtar åtgärder för att anpassa arbetsmängd till bemanning, samt prioriterar vilka arbetsuppgifter som ska genomföras om bemanningen inte räcker till.

AV har ställt en rad krav på kommunen, som har svarat att förbättringar för arbetsmiljön görs.

Enligt myndigheten fanns dock fortfarande brister som kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig. Dessutom var AV inte nöjd med de undersökningar som kommunen har genomfört.

I och med att kommunen inte har uppfyllt de krav på åtgärder som har ställts ansökte AV hos förvaltningsrätten om ett utdömande av vite, vilket rätten biföll.

Vitesbeloppet var först satt till en halv miljon kronor, men Arbetsmiljöverket gick med på kommunens yrkande om att beloppet jämkas till 250.000 kronor – med hänsyn till att kommunen har haft en kostnad med 264.000 kronor för att anlita en extern resurs samt för att kommunen har uppfyllt vissa ställda krav.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Brister på Klippan kostar kommunen en kvarts miljon kronor

 1. Det är mycket tråkigt att kommunen inte förstår att ta tillvara medarbetares kritiska granskning av verksamheten. Rädda chefer gör aldrig ett bra jobb!

  Utköpet av Jaana R-W är ett tydligt tecken på det då ledningen bestämde sig för att tysta ner kritiken (det här gäller också den politiska ledningen som troligtvis vill gå in i valåret 2022 med ett hyfsat ekonomisk utfall). Lärdomen som andra medarbetare drar är att man ska hålla käft och acceptera den successiva nedmonteringen av äldreomsorgen som nu sker inför öppen ridå i Haparanda kommun. Det är att beklaga att hennes kompetens inte tillvaratogs på ett konstruktivt sätt, med ett annat synsätt hade man t.ex. kunna ge henne ökade befogenheter – lyssna till den kritik som framkom.

  Det vite som utdömts är en seger för visselblåsaren, definitivt en seger. 250 000 kronor är dock pengar som gott kunde ha använts till annat än ett skamligt vitesbelopp.

  Det finns bara följande att säga:
  skäms socialchef och HR-chef, skäms socialnämndens politiska ledning.

  • Håller med till fullo ! Situationen på Klippan är mer ansträngd än någonsin tidigare…. Klippan har tappat skyddsombud, vem vågar och vill strida för bättre arbetsvillkor för oss Undersköterskor ?! Vi som är kvar på Klippan som uskor kommer att betala med vår hälsa denna galenskap som pågår … Värsta politikerna som har någonsin suttit i Socialnämnden … Säger till Er som man sår skördar man ….Ni har nu lagt grunden för Haparandas äldreomsorg och om/när det blir era anhörigas eller er egen tur att få bli omhändertagen så hoppas Ni blir nöjda med vården som Ni kommer att få efter alla nedskärningar Ni har beslutat för

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka