fbpx

Brister på Klippan kostar kommunen en kvarts miljon kronor

Förvaltningsrätten har beslutat att Haparanda stad ska betala ett vite med 250.000 kronor – på grund av bristande arbetsmiljöarbete på äldreboendet Klippan.

Efter att skyddsombuden år 2019 inte fick gehör för sina krav på arbetsmiljön gjordes en så kallad 66a-anmälan till Arbetsmiljöverket, AV.

I anmälan begärdes bland annat att det genomförs vårdtyngdsmätningar och att arbetsgivaren vidtar åtgärder för att anpassa arbetsmängd till bemanning, samt prioriterar vilka arbetsuppgifter som ska genomföras om bemanningen inte räcker till.

AV har ställt en rad krav på kommunen, som har svarat att förbättringar för arbetsmiljön görs.

Enligt myndigheten fanns dock fortfarande brister som kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig. Dessutom var AV inte nöjd med de undersökningar som kommunen har genomfört.

I och med att kommunen inte har uppfyllt de krav på åtgärder som har ställts ansökte AV hos förvaltningsrätten om ett utdömande av vite, vilket rätten biföll.

Vitesbeloppet var först satt till en halv miljon kronor, men Arbetsmiljöverket gick med på kommunens yrkande om att beloppet jämkas till 250.000 kronor – med hänsyn till att kommunen har haft en kostnad med 264.000 kronor för att anlita en extern resurs samt för att kommunen har uppfyllt vissa ställda krav.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Brister på Klippan kostar kommunen en kvarts miljon kronor

  1. Det är mycket tråkigt att kommunen inte förstår att ta tillvara medarbetares kritiska granskning av verksamheten. Rädda chefer gör aldrig ett bra jobb!

    Utköpet av Jaana R-W är ett tydligt tecken på det då ledningen bestämde sig för att tysta ner kritiken (det här gäller också den politiska ledningen som troligtvis vill gå in i valåret 2022 med ett hyfsat ekonomisk utfall). Lärdomen som andra medarbetare drar är att man ska hålla käft och acceptera den successiva nedmonteringen av äldreomsorgen som nu sker inför öppen ridå i Haparanda kommun. Det är att beklaga att hennes kompetens inte tillvaratogs på ett konstruktivt sätt, med ett annat synsätt hade man t.ex. kunna ge henne ökade befogenheter – lyssna till den kritik som framkom.

    Det vite som utdömts är en seger för visselblåsaren, definitivt en seger. 250 000 kronor är dock pengar som gott kunde ha använts till annat än ett skamligt vitesbelopp.

    Det finns bara följande att säga:
    skäms socialchef och HR-chef, skäms socialnämndens politiska ledning.

    • Håller med till fullo ! Situationen på Klippan är mer ansträngd än någonsin tidigare…. Klippan har tappat skyddsombud, vem vågar och vill strida för bättre arbetsvillkor för oss Undersköterskor ?! Vi som är kvar på Klippan som uskor kommer att betala med vår hälsa denna galenskap som pågår … Värsta politikerna som har någonsin suttit i Socialnämnden … Säger till Er som man sår skördar man ….Ni har nu lagt grunden för Haparandas äldreomsorg och om/när det blir era anhörigas eller er egen tur att få bli omhändertagen så hoppas Ni blir nöjda med vården som Ni kommer att få efter alla nedskärningar Ni har beslutat för

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF