fbpx

Startade namninsamling för elprisstöd

Robert Renling i Haparanda har startat en namninsamling för akut elprisstöd till Norrlands elkunder. Uppropet uppges hittills ha närmare 18.000 underskrifter.

På namninsamlingsplattformen MittSkifte, som drivs av den partipolitiskt oberoende folkrörelsen Skiftet, riktas kravet om elprisstöd direkt till energiministern Ebba Busch (KD) och statsministern Ulf Kristersson (M).

”Vi, med våra dämda älvar och vattenkraftverk kräver minst samma stöd som de i söder mottar och vi kräver det innan vintern slår till med sin kyla”, skriver han.

I ett pressmeddelande från Skiftet uppges också att kraven på att norra Sverige ska få elprisstöd ökar varför det är dags för regeringen att agera.

– Vi har i årtionden anpassat oss med smart uppvärmning, samtidigt går mängder av el från vattenkraften söderut. Jag ser ingen anledning till att Norrland ska straffas och bli utan stöd, säger Renling i pressmeddelandet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

37 kommentarer på “Startade namninsamling för elprisstöd

 1. För regeringen, spelar ingen roll på färgen, så finns frågan om hur länge regeringen kan betala ut elstöd? 1 år, 5 år 10 år? För vilka ska man betala? Kan man betala ut elstöd för ex villaägare som äger en skuldfri villa för miljoner, men inte stöd till räntorna för ägare av skuldsatt bostadsrätt eller stöd till den höga hyran för en hyresgäst? Vilka företag ska få stöd? Kan regeringen gör skillnad på vem som får stöd och vem som inte får? Ger man en gång stöd så är det nästintill omöjligt att dra tillbaka stödet. Det är en knivsegg att balansera på. Det tar minst 10 år att bygga ny kärnkraftverk. Har regeringen råd att ge stöd i 10 år? Vem ska i så fall stå för notan? Någon svensk måste betala. Finns det frivilliga? Den som lovar stöd får röster. Ju vansinnigare löften ju mer stöd.

  • Tja, antar att vi svenska skattebetalare, och elavgiftsbetalare, därmed också ska betala elstöd till Facebooks serverhall i Luleå och nån bitcoingruva i Norrbotten? Förutom att vi snart har Hybrit/Hybris och ”fossilfritt” men elkrävande stålindustri att tänka på. Tur ändå att vi har nån vindkraftspark utanför Piteå, men den lär väl vara ägd av Kina och elen går till en serverhall i Finland? Hoppas jag har fel, motbevisa mig gärna.

   • Alla vill ha stöd och ingen vill betala med sina pengar stöd till någon annan. (om jag raljerar lite) Det är ingen lätt sak att hantera för en regering, oberoende av färg. Hur regeringen än gör så kommer det att innebära att någon blir utan. Alla kan inte få stöd. Ger regeringen mycket stöd då är det som att hälla bensin i inflationselden och mer stöd måste tillföras. Kan bli en snöboll som växer okontrollerat. Snöbollen är redan med alla löften om stöd satt i rullning. Vem vågar stoppa snöbollen? El-stödet är i princip redan, innan den utbetalats, inprisat av marknaden. En dag så kommer en betongvägg i form av marknaden/omvärlden att stoppa snöbollen, vare sig Sverige vill det eller inte. Den dagen så kommer det att svida.

 2. Finns mycket att kommentera kring detta,en sak jag tänker på är att det är en lokalpolitiker för S som vaknat och startat uppropet för rättvisa.
  Vad gör våra Riksdagspolitiker från Norrbotten och hela Norrland?
  Dom borde vara ute och agitera och ha en plan framåt inte bara gnälla på Facebook. Men dom har kanske gått på jullov och bidar sin tid i det tysta.

  • Spännande, ser i nyheterna att SD nu rycker ut till norrlänningarnas hjälp och är på väg att driva igenom ytterligare elstöd, förutom det som redan beslutats (men ej genomförts till område 3 och 4). Denna gång ska även vi med elavtal i Norrland få del av kakan. Antar att det även innebär fortsatt stöd till oss som också betalar el söderut. Sensmoralen blir väl att det inte lönar sig att kivas folket sinsemellan, nord mot syd etc. Ställ istället de partier till svars som skapat detta kaos, alla partier men främst sossar o MP. Läs gärna fd sossen o NSD-redaktören Lotta Grönings artiklar i Expressen, beskriver sakligt hur energipolitiken havererat. Även om jag ej röstade på SD, hoppas jag detta innebär att velande väljare går över från de rödgröna till de konservativa! (eller brunskjortor och syltryggar som HB:s yviga ledare beskrivit dem).

 3. Det är bara några dagar under dom senaste veckorna som elpriset i zon 1 och 2 legat lika högt som i zon 3 och 4.
  Under övrig tid sedan urminnes tider har norra Sverige alltid haft lägre pris på elen.
  Det är väll inget att gnälla över.
  Buffert för oförutsedda utgifter ska alla ha.
  Bidragsberoendet ökar i norr igen.

  • Om Sverige hade samma system som Norge så skulle kommuner med vattenkraft få behålla mer av de intäkter som den elproduktionen skapar, och slippa vara beroende av ”bidrag”. Nu ligger t ex Vattenfalls huvudkontor i Råcksta så de betalar skatt i helt ”fel” område. Detta gäller tyvärr fler norrländska företag. Stockholm är populärt som skattekommun då de har väldigt låg kommunalskatt. Malmö får störst belopp från det kommunala utjämningssystemet. Men alla verkar ”glömma” att det är ett helt annat klimat i Norra Sverige. Min son i Blekinge har i år haft ”sommar” fram till slutet av november. Då hade vi haft både höst och vinter, och kallt, en längre tid. Och det är uppvärmningskostnaderna som är den största kostnaden! (Också för de med slott och herrgårdar och uppvärmd pool i södra Sverige som får kompensation för el-kostnaderna).

  • Vilket satans trams. Min elräkning landar på 8000:- denna månad och i vanliga fall 1300:-. Grannens landade på 12000:- nu i november. Och då har vi ändå haft tur med kylan, än så länge. Ska bli spännande att se vad den landar på när det blir -30. Så kom inte och prata om att folk ska ha buffert för att klara sig då du inte har någon aning om vad vi kommer att måsta betala. Jag bor dessutom i den stad som har störst vindkraftspark i hela Sverige. Och söder vägrar vindkraft.. ironiskt..
   och dessutom, bara för att norr kräver stöd betyder det inte att vi vill se söder utan. Herregud.

 4. Klart att norra Sverige också skall omfattas av elstödet pga. det extremt kalla klimat vi har här och lång tid av året uppe norr, i jämförelse med södra Sverige.

 5. Det känns inte som man är en del av Sverige fast man bor i Norrbotten, alltid lite utanför och oviktig. Politiker vill bara genomföra sånt som gynnar deras ekonomi och gräver åt sig. Iskalla människor som bara tänker på sitt eget bästa.

 6. Återigen en GråSosse som inte ser orsaken till allt detta elpriselände, han borde fråga politruckerna på Sveavägen hur långt dom var beredd att gå för att behålla makten.

 7. Det är konstigt att sandlådeargumenten som ”Klipp ledningarna” dyker upp regelbundet. Tänk om södra Sverige klipper försörjningsleden norrut? Det blir tomt på tallriken. Ett land behöver både norra och södra delarna. Det som Norrbotten bör fundera över hur man tänkt lösa arbetskraften och elen till de gröna satsningarna. Det finns ju inte ens idag skolpersonal, vård och omsorgspersonal, busschaufförer, lastbilschaufförer etc. Var ska man hitta 2000 personer som vill jobba i Norrbotten? De gröna satsningarna riskerar att bli ett gigantiskt fiasko och ter sig mer och mer att bli en form av väckelsemöte för de troende.

  • Bra där Nickname! Idag kostar elen i norr bara drygt kronan och du kan binda på 226 öre (hos Eon). I Elområde 3 och 4 är bindninspriset mellan 418-549 öre. Visst vore det bra om norrlänningar också fick bidrag (jag har elavtal även i norr), men då ska 08-or ( alla som bor söder om Gävle få ännu mer bidrag. Det där med billigare el där man bor där varor (el) produceras är också ett intressant argument. I sådant fall borde de som bor nära Göteborg få köpa Volvo mycket billigare än i Norrbotten, och de som bor söderut borde få mycket billigare mat än i norr? Dessutom skulle boende nära de utbyggda älvarna (Lule älv mfl) få billig el men inte i Tornedalen. Jag vet inte att det finns kraftverksdammar i Torne älv? Dessutom, då kan Norrland bekosta sina mångmiljardprojekt på järnvägar och vägar med den statsskatt som betalas in i norr, och ”08-or” kunde lägga sin statsskatt i sitt närområde. Rösta rätt, inte rätt. Var god skölj…

    • Man har redan mer el i norr, tack vare att främst sossar och De gröna khmererna (MP) förstört marknaden för kärnkraft , förvisso med viss hjälp av tidigare regeringar som skulle blidka marknadskrafter och EU. Borgarna insåg sitt misstag, men de senaste spikarna i energikistan slog sossar och miljötalibanerna in. Dessutom är elen redan mycket billigare i norr…

  • Ska såklart stå ”rösta rätt-inte rött”, men det borde framgå av budskapet. Av utrymmesskäl får applåder till Nicknames kommentar om ”fossilfri industri” etc (Hybris eller Hybrit etc. det nu har för arbetsnamb) kommenteras senare, måste spara på strömmen just nu 😁

 8. Vi har ju lika dyr el periodvis. Det är klart att vi ska omfattas av elstödet. Mvh Tage Soutukorva

 9. Klart att vi ska omfattas av elstödet.. Elen har ju periodvis varit lika hög här.mvh Monica Sundqvist Luleå

 10. Senaste 8 åren har vi haft en värdelös regering men den här verkar vara ännu värre. Men dagens politiker från regering och ned till regionalt och även kommunalt bryr sig inte hur det är eller blir i Sverige. Det enda dom ser till är att
  roffa åt sig ekonomiska fördelar med deras egna påhittade bonusavtal
  Fy skäms politiker

 11. Var hittar man namninsamlingen??? Skriver under på direkten (trots att jag bor i södra Sverige😊). Är ju helt galet att Norrland inte skulle omfattas av elprisstödet. Det är ju Norrland som producerar elen. Och har kalla vintrar.

 12. Detta skulle aldrig varit nödvändigt om vi inte hade haft MP tomtarna med sina fingrar i syltburken dom senaste 12 åren. Alla med lite el kunskap har vetat att det inte går att ersätta reaktorer med propellrar.

 13. Man ska ha buffert för oförutsedda utgifter.
  Jag fick lära mig det för 45 år sedan av min bankkontot då jag köpte min första bostad.
  Så ni som klagar, det är bara att gilla läget och bita i det sura äpplet.

  • Tycker synd om pensionärer som bor i hus. Hur ska dom klara sin elräkning? Elbolagen kommer få mycket jobb med att stänga abonnemang

 14. Snart dags att dela på landet i mitten då vi här i norr uppenbarligen inte har samma förutsättningar inom klimat, infrastruktur etc.. att styra detta avlånga land och prioritera efter folkmängd är ju orimligt om man ska försöka få en så jämnt fördelad satsning av våra statliga inkomster.

 15. Klipp ledningar söder om Västerbotten så ser vi hur länge södra delen klarar sig

 16. Skriver under bara det skulle hjälpa något!
  Var finns pappren?
  Ulf Kristersson (M). Är en tjuv som tar alla pengar genom el priser!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka