fbpx

Namninsamlingen om elstöd går mot sitt slut

När två dagar återstår av namninsamlingen för elstöd till Norrlands elkunder har drygt 33.700 personer skrivit under uppropet.

Det var Haparandabon Robert Renling som startade namninsamlingen på namninsamlingsplattformen MittSkifte då han anser att det är orättvist att bara elkunder i elprisområdena tre och fyra (i södra Sverige) ska få elstöd.

Regeringens motivering har varit att kunderna i södra Sverige har betalat ett högre elpris och ska därför ersättas. Renling har kontrat med att Norrland har kallare och mörkare en längre tid, samt har fått betala med naturen.

”Våra dalgångar, våra fjäll, våra älvar producerar otroligt mycket el, el som nu ska gå söderut”, skriver han i uppropet.

– Vi har fått betala med blod, svett och tårar för varje vattenkraftverk i Norrland, och vi har inte kunnat tacka nej till varje vindkraftpark. Det ska man inledningsvis komma i håg. Att de har fått betala mer? Ja, men har de något vindkraftpark eller något vattenkraftverk? Nej, säger han i en artikel i Haparandabladet den 20 december 2022.

Enligt Robert Renling ska namninsamlingen pågår till den 7 januari, därefter är meningen att den ska överlämnas till energi- och näringsministern Ebba Busch (KD) och statsministern Ulf Kristersson (M).

”Om de inte är villiga att motta den så kommer vi att .. göra ett roligt event av det”, skriver han på Mittskifte.org, som drivs av den partipolitiskt oberoende folkrörelsen Skiftet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Namninsamlingen om elstöd går mot sitt slut

 1. Tänk på vad som driver eran nya värmeanläggning?
  Kommer ni bort från elförbrukning eller ökar ni beroendet?

 2. Elbolagen tror att fotfolket är bara tomtar..
  Googla å kolla hur el fungerar det är inte svårt..Enkel matematik
  Det vi lärt oss i grundskolan…

 3. Bra tips affe väntar själv på att få jordvärme.lång väntetid på pumpen får inte den före mars-april.grävjobbet klart i höstas.hade behövts nu.

  • Affe kanske har någon annan som tar hand om elräkningen? I annat fall är jag intresserad av spartips från Affe.

   • Planerade redan vid köpet av ny bostad att fastigheten hade fjärrvärme och solpaneler inkopplat.
    Uteslöt direkt alla fastigheter med direktverkande el.
    Sedan har jag LED-belysning överallt i fastigheten.
    Energisnåla kyl, frys, tvättmaskin, spis och köksfläkt med luftåtervinning.
    Hänger kläderna på tork i torkrum och använder inget torkskåp eller torktumlare.
    Duschar, bastar och äter lunchlådorna gör vi på jobbet.
    Maten lagar vi till på helgerna
    Kokar upp allt vatten i vattenkokare och sparar under eftermiddagen i termosar, samma med kaffet.

    • Denna tråd vann Affe mot övriga med en klockren touchdown👍. Bra spartips dessutom. Såg förresten på nyheterna att ännu ett elstöd är på väg, denna gång även till Norrland som numera också tidvis drabbas av Putin/MP-priser på el. Det mer intressanta i artikeln är hur den (S-) förtroendevalda uppropsmakaren hade tänkt sig ”eventet”? Är det nåt likt stormningen av Capitolium eller parlamentet i Brasilien, eller vad åsyftas? (upprop o uppror stavas snarlikt..).

    • Låter som bra idéer. Tyvärr har man inte alltid möjlighet att välja vad huset värms upp med (om man hyr sin bostad beror det många gånger på att man har en begränsad ekonomi från början och därmed kanske inte så många olika bostäder att välja mellan). Om jag någon gång får möjlighet att välja fritt tänker jag också välja ett hus med solpaneler. Alla har inte råd att byta ut kyl, frys eller spis. De kostar faktiskt ganska mycket i inköp. Att duscha på jobbet vet jag många som gärna hade gjort, i alla fall folk som jobbar fysiskt, men den möjligheten saknas på de arbetsplatser jag känner till. I alla fall så har jag också ett tips: Snabbkaffe i mikrovågsugn ska dra mindre ström än vanligt kaffe på spisplattan, till och med mindre än vattenkokaren enligt vissa källor (men glöm inte att jämföra priser på snabbkaffe också då det skiljer en hel del mellan olika märken).

    • Ska bli intressant sen när fjärrvärme börjar öka sina kostnader 👍 pumpar går inte utan el och ved, pellets mm har ökat och lär öka ännu mera i pris!

     Ännu intressantare blir det när flerfamiljshus hyres och brf börjar debitera för värmen. Då är man nog inte så malliga mer….

 4. Namninsamlingen som lämnades till Haparanda kommun för några år sedan betraktades som ogiltig av politikerna eftersom personnummer inte fanns med. Hoppas man tänkt på det nu.

 5. Behövs inget elstöd i norr.
  Fick elräkningen för december på 333:- och för november var den 208:-, tillkommer fasta avgiften till nätägaren på ungefär samma belopp.
  Det gäller att vara förutseende och planera sitt elanvändande och inte bara gå i gamla fotspår.
  Det gamla ordspråket ”man ska ha en buffert för oförutsedda utgifter” gäller i högsta grad i dagens samhälle.
  Men det är många som lever för dagen och månadslönen räcker för dom i 1-2 veckor och ännu värre blir det nu när priserna stiger.
  Har man varit med om arbetslöshet och lågkonjunkturer så samlar man i ladorna för sämre tider.

 6. sätt samma gräns för de som bor söderut över 2000kw/h i mån så är det som när vi fick bidrag här i norr. så varmt som det är söderut kommer dom inte i närheten av de vi brukar här i norr som kylan av alla faktorer är här

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka